Trabzon 3. Kadın Dayanışma Festivali

- Cumhuriyet Mahallesi Uzun Sokak'ta bir araya gelen, ellerinde çalı süpürgeleri bulunan ve "incitme karıncayı", "kadın gibi yaşa" yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, Atatürk Alanı'na kadar yöreye özgü çeşitli türküleri söyleyerek yürüdü - Avukat Bostan: - "Kadın haklarını savunduğumuz için bize bazı insanlar 'cadı' diyor. İnsanların bize 'cadı' demesinden yorulmadık. 'Cadı' ismini biz kabullendik ve kendimizi 'cazı' ilan ettik. Biz cazılar insan onuruna yaraşır bir hayat için barışa ve şiddetsizliğe inanıyor, karıncayı dahi incitmekten çekiniyor ve daha güzel bir dünya için 'incitme karıncayı' diyoruz"

Trabzon 3. Kadın Dayanışma Festivali

TRABZON (AA) - Kadınların, Anadolu'da "cadı" anlamında kullanılan "cazı" ifadesinden yola çıkarak hazırladığı, Trabzon 3. Kadın Dayanışma Festivali başladı.

Ortahisar ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi Uzun Sokak'ta bir araya gelen, ellerinde çalı süpürgeleri bulunan ve "incitme karıncayı", "kadın gibi yaşa" yazılı pankartlar taşıyan kadınlar, Atatürk Alanı'na kadar yöreye özgü çeşitli türküleri söyleyerek yürüdü.

Organizasyon görevlilerinden Avukat Bahar Bostan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, üçüncüsünü düzenledikleri festivalde, herkesi dünyaya kadın gözüyle bakmaya davet ettiklerini söyledi.

İnsanları kadına, çocuğa, doğaya, hayvana karşı şiddetin, ötekileştirmenin, nefretin sıradanlaşmaya başladığı gündem içinde durup düşünmeye, anlamaya ve çözüm aramaya çağırdıklarını vurgulayan Bostan, şunları kaydetti:

"Kadın haklarını savunduğumuz için bize bazı insanlar 'cadı' diyor. İnsanların bize 'cadı' demesinden yorulmadık. 'Cadı' ismini biz kabullendik ve kendimizi 'cazı' ilan ettik. Biz cazılar insan onuruna yaraşır bir hayat için barışa ve şiddetsizliğe inanıyor, karıncayı dahi incitmekten çekiniyor ve daha güzel bir dünya için 'incitme karıncayı' diyoruz. Bu sene festivalimizde şiddeti, savaşların gölgesinde kadın olmayı, temizlik işçisi olmayı, ekolojik girişimci kadın olmayı, Karadeniz'de kadınlık hallerini, bize değer katan kadınları konuşuyor, sergiler geziyor, müziğe, şiire, masala kulak veriyor olacağız. Üç gün hayatı yavaşlatıp, 'başka bir dünya mümkün' diyeceğiz. Dünyayı değiştirmeye kendi çevresinden başlamaya niyetli herkesi festivalimize davet ediyoruz."

Katılımcıların horon teptiği etkinliği ilgi ile izleyen turistlerin de gruba destek verdiği gözlendi.


- Festival etkinlikleri

Festivalin etkinlikleri kapsamında, Güneşin Oya Aydemir ve Muteber Yüğnük'ün kasnaklara işlenmiş nakışlarının yer aldığı "Derler ki..." adlı sergisi Trabzon Mimarlar Odası fuaye alanında açıldı.

Aynı alanda Dilek Bilge, Hamiyet Özen, Nermin Karsan, Nur Olcayto Koç ve Türkün Sümerkan'ın fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi de halkın beğenisine sunuldu.

Jaz sanatçısı Senem Diyici, aynı mekanda davetlilerin katılımıyla "Benimle Söyler Misin?" adlı etkinlik gerçekleştirdi.

Festival kapsamında panel ve söyleşiler düzenlenecek, film gösterilecek. Ev hanımları tarafından hazırlanan çeşitli mefruşat ürünlerinin satışa sunulduğu stantların yer aldığı organizasyon, 15 Nisan Pazar akşamı sona erecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER