Tiyatronun diliyle engelleri aşmayı öğretiyor

- Bebekken yanlış iğne sonrası bedensel engelli kalan ve 35 yıldır hayatını tekerlekli sandalyede sürüdüren Gamze Elibol, 18 yaşında kurduğu TEKSEM sanat atölyesinde hazırladığı kukla tiyatro oyunu ile engelli çocukların yüzünü güldürüyor - Yaşayamadığı çocukluk hayallerini süsleyen güzellikleri de oyunlarına yansıtan Elibol, tekerlekli sandalye ile sahneye çıkarttığı "Biricik" isimli kuklasıyla, izleyicilerine her türlü engele rağmen mutlu olabilecekleri mesajını vermeyi amaçlıyor - TEKSEM Başkanı Elibol: - "Tekerlekli sandalyemiz, görmeyen gözümüz, duymayan kulağımız ile mutlu olabileceğimizi göstermeye çalışıyoruz. Hedefimiz ve amacımız çocuklarımıza bunu göstermek" - "Neden güzel sanatlarda okuyan bir engelli, ileride öğretmen olmasın. Tekerlekli sandalyede olmam buna engel değil. Ben 17 yıldır engelli olmayan 30-40 insana eğitim verdim ve devlet tiyatrosunda sahneye çıkardım"

Tiyatronun diliyle engelleri aşmayı öğretiyor

DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - Küçük yaşta bedensel engelli kalan tiyatro oyuncusu ve sanat yönetmeni Gamze Elibol, tekerlekli sandalyede sahneye çıkarttığı "Biricik" isimli kuklasıyla izleyicilerine her türlü engele rağmen mutlu olabilecekleri mesajını vermeyi amaçlıyor.

Engelli olarak doğmayan fakat 1,5 yaşındayken yanlış iğne tedavisi sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum kalan Elibol, o yıllarda çok istediği fakat mevzuat gereği kabul edilmediği tiyatro bölümünü okuyamasa da zor geçen eğitim sürecinin ardından işletme fakültesinden mezun oldu.

Hayallerinden vazgeçmeyerek kişisel gayretleriyle tiyatro eğitimi alan engelli oyuncu, 17 yıl önce engelli kadınlara yönelik çalışma yapmak amacıyla Türkiye Engelsizler Kültür, Sanat ve Eğitim Merkezini (TEKSEM) İstanbul'da kurdu.

Gençlik çağlarına tekabül eden dönemde kurduğu merkezin başkanlığını da yürüten Elibol, engellilerin de hayatta var olduğunu gösterebilmek adına, ekibiyle TEKSEM sanat atölyesinde hazırladığı kukla tiyatro oyunuyla engelli çocukların yüzünü güldürüyor.

Yaşayamadığı çocukluk hayallerini süsleyen güzellikleri de oyunlarına yansıtan Elibol, son projeleri kapsamında tekerlekli sandalyede sahneye çıkarttığı "Biricik" adlı kuklasıyla, izleyicilerine her türlü engele rağmen mutlu olabilecekleri mesajını vermeyi amaçlıyor.

Bazı projelerden elde edilen gelirle 100'den fazla engelli öğrenciye burs imkanı da sunan TEKSEM'in tiyatro ekibi, Düzce'den sonra Ankara ve İzmir'de sahne alacak. Ekip, talep olması ve sponsor sağlanması durumunda ise Türkiye'nin tüm illerinde vatandaşlara hitap etmek istiyor.

- "Engelli kukla Biricik" ile sahne alıyor

Yanlış iğne tedavisi sonucu 1,5 yaşında engelli kaldığı hayatına 35 yıldır tekerlekli sandalyede devam etiğini anlatan Elibol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıl önce, engelli kadınların neler yapabileceğini kanıtlama misyonuyla merkezi kurduğunu söyledi.

Sanat yönetmeni Elibol, gönüllük esaslı birçok proje gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bazı çalışmalarımızdan elde edilen gelirlerle şu an 121 engelli öğrencimizin bursunu karşılıyoruz. Amacımız Türkiye'de yaşayan engelli çocuklara öncülük yapmak. Vücudumuzla, bedenimizle, tekerlekli sandalyemiz, görmeyen gözümüz, duymayan kulağımız ile mutlu olabileceğimizi göstermeye çalışıyoruz. Hedefimiz ve amacımız çocuklarımıza bunu göstermek." diye konuştu.

Tekerlekli sandalyede sahneye çıkarttığı "Biricik" isimli kuklasının, "Türkiye'nin ilk engelli kuklası" olduğunu ifade eden Elibol, "Biricik, tekerlekli sandalyesi ile sahneye çıkarak, 'Ben tekerlekli sandalyemde mutluyum, hadi siz de mutlu olun.' mesajı veriyor. Biricik projemizin ana teması. Projemiz İstanbul'da başladı. Düzce, Ankara ve İzmir'de devam edecek." şeklinde konuştu.

Elibol, hayata pozitif baktığını ve 'İyi ki engelli olmuşum.' dediği zamanlar olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Engelli çocuklar bedeni ile mutlu olsun. Ben 1,5 yaşımda engelli kaldıktan sonra özellikle ilkokul dönemim çok zorlu geçti. Engellilere hitap edemeyen bir okulda mücadele verdim. Şimdi ben istiyorum ki, benim o mücadelemi çocuklar yaşamasın. Bu sebeple ilk ve orta okulda bulunan engelli, engelsiz çocuklarımızı ziyaret ediyoruz. Hayat her şeye rağmen yaşamaya değer. Bu yıl bir çocuk tiyatrosu ile ekip olarak çıkıyoruz. Önümüzdeki yıl ise büyüklere yönelik tiyatro yapmayı planlıyorum. Bugüne kadar 8 oyun yazdım ve oynadım. Özellikle gençler ve çocuklar bizim için çok önemliler. Biz onlara engelli insanların da bu şekilde mutlu olabileceğini anlatabilirsek, ileride daha mutlu bir gelecek bizi bekleyebilir."

İşletme mezunu olduğunu ama hedefinin en başından beri tiyatro eğitimi olmak olduğunu aktaran Elibol, "Neden güzel sanatlarda okuyan bir engelli, ileri de öğretmen olmasın. Ben tekerlekli sandalyede çocukları güldürüp, eğlendirebiliyorum. Tekerlekli sandalyede olmam buna engel değil. Ben 17 yıldır engelli olmayan 30-40 insana eğitim verdim ve devlet tiyatrosunda sahneye çıkardım. Bunu, engelli olarak ben yaptıysam herkes yapabilir." ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER