Aşık İhsan Ozanoğlu'nun ölümünün 38. yılı

- "Çanakkale Türküsü"nün de aralarında bulunduğu çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran, aşıklık geleneğinin Kastamonu'daki son temsilcilerinden öğretmen ve araştırmacı İhsan Ozanoğlu, memleketinde törenle anıldı - Günay Ozanoğlu: - "Babam bilgiyi saklamayı değil, bilgi sunmayı ve insanların bundan yararlanmasını isterdi. Bir öğrencinin değeri onun için tarifsizdi"

Aşık İhsan Ozanoğlu'nun ölümünün 38. yılı

KASTAMONU (AA) - "Çanakkale Türküsü"nün de aralarında bulunduğu çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran aşık İhsan Ozanoğlu, ölümünün 38. yılında törenle anıldı.

İhsan Ozanoğlu'nun kent merkezine bağlı Duruçay köyündeki mezarı başında düzenlenen anma törenine, ailesi, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törende, Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, burada yaptığı konuşmada, İhsan Ozanoğlu'nun saz şairi, edebiyatçı, yazar, gazeteci ve din adamı olduğunu belirtti.

Ozanoğlu'nun saymakla bitmeyecek vasıflarının bulunduğunu söyleyen Babaş, "Onun yaptıklarını çoğumuz belki de bilmiyoruz. Bunların bilinmesi, bunların öğretilmesi, gelecek nesillere aktarılması da bizlerin görevi. Bunu biz layıkıyla yerine getirmeliyiz." dedi.

Kastamonu Belediyesine ait Osmanlı Sarayı'nı şehir kütüphanesi yapmayı planladıklarını anlatan Babaş, "Bu kütüphaneye 'İhsan Ozanoğlu Kütüphanesi' adının verilmesini istiyorum. İhsan Ozanoğlu'nun bütün Türkiye'ye, hatta dünyaya mal olmuş eserleri var." diye konuştu.

Programın ardından gazetecilere açıklama yapan İhsan Ozanoğlu'nun oğlu Günay Ozanoğlu da babasının kendisini öğretmen, gazeteci ve saz şairi olarak nitelendirdiğini belirtti.

Babasının iyi bir eğitimci olduğunu ifade eden Ozanoğlu, şunları dile getirdi:

"Basılmış ve basılmamış çok sayıda eseri vardır. Kitapların çoğunluğu Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü, TRT arşivlerinde ve devlete ait çeşitli kurumlarda muhafaza edilmektedir. Eserlerini inceleyerek kendisi hakkında daha çok bilgiye ulaşmak gerekir. Babam bilgiyi saklamayı değil, bilgi sunmayı ve insanların bundan yararlanmasını isterdi. Bir öğrencinin değeri onun için tarifsizdi. Ya yazardı ya okurdu. Dinlenirse de saz çalarak dinlenirdi. Boş durmazdı. Farklı farklı lisanlarda notlar yazardı."

Törenin ardından Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu'nda "İhsan Ozanoğlu" konulu panel düzenlendi.

- İhsan Ozanoğlu kimdir?

Kastamonu'da 1907'de doğan İhsan Ozanoğlu, 1928 yılında atandığı öğretmenliği 1946'ya kadar sürdürdü. Kastamonu yöresine ait türkülerin TRT ve devlet konservatuvarlarına kazandırılması için "kaynak kişi" sıfatıyla emek veren Ozanoğlu, birçok müzik eserinin kaybolmasını önledi.

Ozanoğlu'nun çalışmaları arasında "Çanakkale Türküsü"nün yanı sıra "Benden Selam Olsun Bolu Beyine", "Sivastopol Önünde Yatan Gemiler", "Mapushane Çeşmesi" gibi eserler bulunuyor.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER