Keto Diyet Bunamayı Önleyebilir

Bugün için Alzheimer Hastalığı’ nı önleyebilecek herhangi bir ilaç bulunmuyor ama başta beslenme olmak üzere hayat tarzındaki yanlışların düzeltilmesinin işe yarayacağını gösteren araştırmaların sayısı da giderek artıyor (1).

Yeni bir çalışmada kısaca keto diyet (KT) olarak bilinen ketojenik diyetin sinir sistemini koruyucu tesirleri olduğu ortaya kondu.

Değiştirilmiş Akdeniz Keto Diyeti (DAKD) ile Amerikan Kalp Derneği Diyeti’ nin (AKDD) beyin-omurilik sıvısında Alzheimer’ in biyo-belirteçleri, periferik metabolizma, sinir sistemi görüntüleri ve beyin fonksiyonlarına etkileri Alzheimer riski olan yaşlılarda karşılaştırıldı.

Sübjektif hafıza şikâyetleri veya orta derecede bilişsel bozukluk olan toplam 20 kişiye her iki diyet de uygulandı, 3 katılımcı erken dönemde çalışmadan ayrıldı.

Yüzde 65 yağ ihtiva eden DAKD’ ye uyum %90, yüzde 60 karbonhidrat ihtiva eden AKDD’ ye uyum ise %95 olarak bulundu.

DAKD uygulanan tüm deneklerde HbA1c, glukoz, insülin, trigliserit ve VLDL gibi metabolik belirteçlerin düzeldiği, beyin-omurilik sıvısında Aβ42 ve tau proteinlerinin azaldığı, beyin kan akımının ve beyinde keton cisimlerin tutulumunun arttığı belirlendi.

AKDD uygulananlarda bu etkilerin hiçbiri görülmedi.

Hafıza performansının her iki grupta da artmış olması uygulama etkisine bağlandı.

Araştırmacılar bu neticeleri, Alzheimer riski olanlarda ketojenik diyetin beyin fonksiyonlarındaki azalmanın önlenmesinde faydalı olabileceği şeklinde değerlendiriyorlar.

Gelelim neticeye

Günümüzün tüm kronik hastalıklarının altında yatan sebeplerin başında modern tıp tarafından dayatılan karbonhidrat ağırlıklı beslenme yatıyor.

Bu hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın yolu “adam gibi beslenmeden” geçiyor (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10).

YORUM EKLE