70 yaşın üzerinde olan 1372 kadının 14.5 sene takibiyle yapılan araştırmada kırık sebebiyle hastaneye yatma ile K1 vitamini arasındaki münasebet incelendi.
Günde, yaklaşık 125 gram koyu yapraklı sebzeye veya bir ila iki porsiyon sebzeye eşdeğer 100 mikrogramdan fazla K1 vitamini tüketimi tüketen kadınların, günde 60 mikrogramdan az tüketen katılımcılara kıyasla herhangi bir kırık yaşama ihtimalinin yüzde 31 daha az olduğu belirlendi.
Kalça kırıkları ile ilgili daha da olumlu sonuçlar vardı, en fazla K1 vitamini yiyenler hastaneye yatma riski yüzde 49 az bulundu.
Bu sonuçlar, vücut kitle indeksi, kalsiyum alımı, D vitamini durumu ve çeşitli hastalıklar dahil olmak üzere kırık oranları için birçok faktörden bağımsız idi.
K1 vitamininin, kemik dayanıklılığını geliştirdiğine inanılan osteokalsin kemik proteinlerinin karboksilasyonunda kritik bir rolü vardır; karboksillenmiş formu kalsiyumu doğrudan bağlar ve böylece kalsiyum kemikte birikir.
K1 vitamini ayrıca çeşitli kemik emici ajanları inhibe ederek kemik sağlığını da geliştirebilir.
K1 vitamininden zengin yiyecekler içinde lahana, karalahana, ıspanak, brokoli, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler ile erik, kivi ve avokado gibi meyvelerdir.
Gelelim neticeye
Kemik kırıkları yaşlılarda özellikle kadınlarda sık görülür. Hem hayat kalitesini ciddi şekilde bozması hem de ölüm riskini artırmasıyla önemlidir.
Araştırmacıların, K1 vitamini hapı yerine beslenmeyi esas almaları her türlü takdirin üzerindedir.
Kaynak: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/FO/D2FO02494B
Makale: Dietary Vitamin K1 intake is associated with lower long-term fracture-related hospitalization risk: the Perth longitudinal study of ageing women