Televizyon ve reklâm yıldızı Mehmet Öz “Kahvaltı yapmak yasaklanmalı” başlıklı haberde özetle şunları söylüyor:
“Bence 2020’de yapılacak ilk şeylerden biri kahvaltıyı yasaklamak olmalı. Kahvaltı yapmamız gerektiğini düşünmüyorum, bu bir reklam aldatmacası. Ne yazık ki onlarca yıldır bu konudaki dogmaların birçoğu reklamlardan çıktı ve bunlar aslında sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmıyordu.
Yapılması gereken en akıllıca şey, kahvaltıyı tamamen hayatınızdan çıkarmak ve ilk yemeğinizi gerçekten acıktığımızda yemek. Pek çok insanın sabah uyandığında yaptığı ilk şeyin aç olmasa bile ‘kahvaltı yapmak. Bunun yerine haftanın her günü ‘brunch’ yapmak çok daha sağlıklıdır.”
Şimdi gelin bu haberde doğrular ve yanlışlar neler, bir bakalım:
Kahvaltı yasaklanmalıdır
Bu ifade Amerikan usulü kahvaltı için yüzde 100 doğrudur çünkü bu kahvaltıda yenen ve içilenler bugün salgın halini alan obezite ve onunla bağlantılı bütün hastalıkların en önemli sebeplerinden biridir.
Amerikan usulü veya Batı tarzı kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin, tereyağı, kuruyemiş ve yeşillikler yerine mısır gevrekleri, tost, poğaça, kek, kurabiye, bisküvi, ekmek; sosis, salam gibi işlenmiş etler; reçel, bal, marmelat, çikolatalı fındık ezmeleri gibi şekerlemeler; margarin, meyve suları, meyveli resimli yoğurt, yağsız süt gibi gıdalar bulunur.
Bunları yemek yerine yememek elbette daha doğrudur.
Evet, bu tür bir kahvaltı kesinlikle yasaklanmalıdır!
Kahvaltı bir reklâm aldatmacasıdır
Reklâmı, reklâmın kralını yapan birinden daha iyi bilecek hâlimiz yok. Öz, “Kahvaltı bir reklâm aldatmacasıdır” diyorsa bu tabii ki doğrudur, doğru olmak zorundadır.
Amerikan usulü kahvaltı ürünleri en çok reklâmı yapılan yiyecek ve içeceklerdir ve reklâmlar sayesinde bunları tüm dünyaya bir güzel “yedirdiler”!
Kahvaltı yasaklanırsa, reklâm sektörü sarsılır, şimdiden hatırlatayım.
Sadece yiyecek, içecek için değil genel manada “reklâma” olgusuna karşı olduğumu da Sağır Sultan dâhil cümle âleme bir kere daha ilan ederim.
Kahvaltıyı hayatınızda çıkarın, ilk yemeği gerçekten acıkınca yiyin
“Amerikan usulü kahvaltının hayatımızda yeri olmadığı ve gerçekten acıkınca yiyin” sözleri doğrudur.
Yanlış olan modern tıbbın ve diyetisyenlerin dayattığı günde üç ana üç ara öğün beslenme modelidir!
Tıpkı susayınca su içmek vakasında olduğu gibi acıkınca yemek de doğrudur ama acıktım diye de masadakileri silip süpürmek olmaz.
Yeteri kadar yağ ve protein alarak ama sofradan da kemerleri gevşetmeden kalkmak gerekir.
Haftanın her günü ‘brunch’ yapmak çok daha sağlıklıdır
Televizyon ve reklâm yıldızı Öz’ ün bu sözüyle günde iki defa beslenin demek istediğini kabul ediyorum ve ben de altına imzamı atıyorum.
Brunch zaten iki öğünün birleştirilmesi demektir, öğün azaltılmasıdır.
Evet, günde iki öğün ve hatta günde tek öğün yemek adam gibi beslenmenin temel unsurlarındandır.
Asıl mesele, bu iki veya tek öğünde neler yeneceğindedir.
Gelelim neticeye
BİR: “Kahvaltı günün en önemli öğündür” sözü Hipokrat’ ın veya İbni Sina’ nın değildir, bir mısır gevreğinin reklâm sloganıdır.
İKİ: “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diyen Cemal Süreya’ ya bakmayın, şiirin mutlulukla ilgisi vardır ama mutluluğun kahvaltıyla uzaktan yakından alâkası yoktur. Şairler mutluluk tavsiyesi verebilir ama beslenme tavsiyesi veremez.
ÜÇ: Doğrudur, Amerikalı kardeşlerimizin sağlığı için modern kahvaltı yasaklanmalıdır!
DÖRT: Mehmet Öz boş yere konuşmaz, bu sözleri de bir tür reklamdır. Bunun altından yakında bir şey çıkacaktır.
BEŞ: Adam gibi beslenelim, sağlıklı yaşayalım istiyorsanız yapmanız gereken şey “atalarınızın yiyecek ve içeceklerini, onların yediği içtiği şekilde yiyip içmekten ibarettir, kısaca Tıptan Uzak Sağlık Hayat!