Geri dönüşüm alanında yenilikçi ve örnek belediye olmayı sürdüren İlkadım Belediyesi, 2020 yılının son 6 ayında çevreci AYPİKUT’lar aracılığıyla 633 kg atık pil, 3560 kg atık yağı ekonomiye kazandırdı. Sıfır Atık Projesi’ne yaptığı yatırımlarıyla tam destek veren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, geri dönüşümün doğal kaynakların korunmasında ve ekonomik açıdan önemli olduğunu söyledi.
İlkadım Belediyesi, vatandaşların daha temiz ve güvenilir bir çevrede yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli önlemleri alırken bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmaları sürdürüyor. Yerli ve mili imkanlarla üretilen bitkisel atık yağ ve atık pil toplama ünitesini içinde barındıran AYPİKUT 2020 yılının son 6 ayında 633 kg atık pilli, 3560 kg atık yağı toplayarak ülke ekonomisine kazandırdı. 15 günde bir kontrol edilen AYPİKUT'larla toplanan atık piller atık biriktirme merkezinde toplanarak yetkili kurum olan (TAP) Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğine, evsel bitkisel atık yağlar ise motorinli motorlarda üretilebilen bir yakıt olan "biyodizel" üretimi yapan yetkili firmalara teslim ediliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından sürdürülen geri kazanım uygulamaları ile bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırılırken, atık oluşumu da engelleniyor. Bu kapsamda ilkadım ilçe genelinde ilçe halkının yoğun olarak kullandığı cadde, meydan ve park alanlarına konulan AYPİKUT’lar tarafından toplanan bitkisel atık yağlar, atık piller ilçe halkının geri kazanım uygulamaları ve bilinçli tüketim alışkanlığı konusunda ne kadar duyarlı ve bilinçli olduğunu da kanıtlamaya devam ediyor.
“Çevreci AYPİKUT uluslararası makalelere konu oldu”
Çevreye duyarlı projelerle öne çıkan İlkadım Belediyesi, yerli ve milli imkânlarla üretilerek Türkiye’de iki atığın birlikte toplandığı ilk proje olan AYPİKUT’ları ilk etapta 40 noktada ilçe halkının kullanımına sundu.19 Mayıs Üniversitesi tarafında Uluslararası makalelere konu olan uygulama hem görüntüsü ile hem de kolay kullanılabilir yapısı ile vatandaşın ilgisini çekiyor. İki kısım şeklinde oluşturulan AYPİKUT projesinin ilk bölümü halktan gelen talepler doğrultusunda tespit edilen noktalara yerleştiriliyor. Projenin ikinci ve en önemli ayağı olan mahalle okullarını bu sisteme entegre edilerek öğrencilere geri dönüşüm alışkanlığını kazandırarak toplanan atık yağ ve pil materyallerinden kazanılan miktarın okullara verilmesi ile hem AYPİKUT’ların güvenirliği hem de toplama noktalarının artırılması hedefleniyor. İlerleyen zamanlarda halktan gelen taleplere göre üçüncü aşamanın toplum yaşam alanları olan site ve toplu konutlar olarak düşünülüyor.
“Getir Atığı Al Harçlığı” projesi ile geri dönüşüme olan duyarlılığı artırmayı hedefliyoruz”
Geri dönüşümle Türkiye ekonomisine katkı sağladıklarını vurgulayan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, yenilikçi ve çevre dostu belediyecilik anlayışıyla gelecek nesillerimize daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla atıkların önemli olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmanın şimdiki nesli bilinçlendirerek olacağı bilinciyle pandemi sürecinin sona ermesiyle birlikte okullarımızda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerimiz geri dönüşümle ilgili eğitimler vermeyi düşünüyoruz. Bunun yanı sıra geri dönüşüm alanında “Getir Atığı Al Harçlığı” projesi ile gençlerimizi bu proje ortak etmek istiyoruz. Bu proje sayesinde genç neslimizin çevreye duyarlı olmasına katkı sağlarken; bu sayede gelecek nesillere de daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Atık yağların ve atık pillerin toplanmasına imkan sağlayan AYPİKUT’lar geri dönüşümle birlikte tabiatın kirlenmesine engel olunduğu gibi aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor. Bu vesile projemize destek veren İlkadım’lı vatandaşlarımıza geri dönüşüme olan katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com