İhracatta Hızlanan Durmazlar Başköy Tesisini Büyütüyor

Durmazlar, Başköy’deki raylı sistem üretim tesisinde yeni yatırıma gidiyor. 95 milyon liralık yatırım için ÇED başvurusu yapıldı. Mevcut fabrikaya ilave olarak 20 bin 652 metrekarelik bir kapalı alan daha inşa edilecek.

Büyüme stratejisini makine ve raylı sistemler üzerine kuran Durmazlar, mevcut raylı sistem üretim tesisinde yatırıma gidiyor. 95 milyon liralık yatırım için ÇED başvurusu yapıldı.

Durmazlar’ın Başköy’deki tesisinde 16 bin 800 metrekarelik kapalı alanda halihazırda bogie gövdesi, bogie, bogie kafası, yük taşıyıcı ve raylı sistem aracı gövde karkası üretimleri devam ediyor. Mevcut fabrikaya ilave olarak 20 bin 652 metrekarelik bir kapalı alan daha inşa edilecek. Tesiste raylı sistem aracı üretiminin yanı sıra boya tesisi de olacak. Planlanan tesisle ilgili olarak proje bedeli toplamda 95 milyon lira olarak belirlendi. Tesiste 170 kişi çalışacak. Durmazlar burada Durmaray markasıyla üretim yapıyor. Bursa’da kurulu fabrikalarında 2009 yılında tramvay ve hafif raylı metro aracı üretmeye başladıklarını hatırlatan Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, “Tamamıyla ülkemizin mühendisleri tarafından tasarlanan, tüm yazılımları yine aynı mühendisler tarafından yazılan, kendi tesislerimizde montaj ve testlerini yaptığımız yerli araçlarımızdan 8’i Samsun’da, 12’si ise vatandaşlarımızın hizmetinde. 2018 itibariyle Bursa’daki araç sayımız 78 adede ulaştı. 3 farklı şehirde 98 adet yerli aracımız raylarla buluştu” dedi.

Yerlilik oranı yüzde 87

Bu yıl Ocak ayında İstanbul Eminönü- Alibeyköy hattı 30 adet tramvay aracı temini için de Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş. ile sözleşme imzalandığını dile getiren Hüseyin Durmaz, 2019’da İstanbul için özel üretilecek beş farklı tasarıma sahip tramvay araçlarını teslim etmeye başlayacaklarını söyledi. Durmaz, ürettikleri araçlarda yerlilik oranının yüzde 87’ye ulaştığına işaret ederek, “Hedefimiz yerlilik oranında yüzde 100’e ulaşmak. Aslında bu zaten yüzde 100 gibi de değerlendirilebilir. Kimsenin lisansı ile yapılmış bir araç değil. Bizim mühendislerimizin çizmiş oldukları araçlar. Dünyada geçerli olan bugünkü standart, normlar neyse o normlara göre üretilen araçlar” diye konuştu.

Polonya’ya milli araç

Polonya’nın Olsztyn Belediyesi tarafından açılan tramvay ihalesini kazanarak bu alanda Türkiye’nin ilk ihracat sözleşmesini imzaladıklarını hatırlatan Durmaz, ilk etapta 12 tramvay üretimini kapsayan anlaşmanın ilerleyen dönemde büyüyerek 24 adete kadar çıkabileceğini kaydetti.

Türkiye’de Kocaeli ve Samsun’daki tramvay hatlarında çalışan Panorama model tramvay 2020 yılından itibaren Olsztyn raylarında da sefere başlayacak. Hüseyin Durmaz, bünyelerindeki Duray firması ile de global ortaklıklar yaptıklarını anlatarak, Fransız Alstom ve Güney Koreli Hyundai Rotem firmaları için de saatte 350Km/h ile giden hızlı tren boji üretimini yaptıklarını, ayrıca tramvay, hafif raylı sistem aracı, metro araçları için boji, araç gövdesi ve kaynaklı bileşenlerini de ürettiklerini söyledi. Hüseyin Durmaz, “Durmazlar olarak, 2023, 2035 ve 2071 vizyonlarında raylı toplu taşıma sektöründe tramvay ve hafif raylı sistem aracı haricinde, metro, şehirlerarası yolcu trenleri ve hızlı trenlerin de üretimini yapmak, ülkemizdeki demiryolu araçlarını yerlileştirmek ve millileştirmek istiyoruz” dedi.

YORUM EKLE