Bafra İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, soğuk algınlıklarına karşı yapılması gerekenler konusunda uyarıda bulundu.
Akın, yaptığı açıklamada, kış mevsiminde soğuk algınlığı ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına işaret etti.
Nezle veya grip için antibiyotik kullanmaya gerek bulunmadığını, çünkü antibiyotiklerin vücudun savunmasında rol oynayan mikroorganizmaları öldürerek hastalığa karşı daha dirençli mikroorganizmaların üremesine neden olabildiğini anlatan Akın, hastalara bol su içmeleri ve tuzlu suyla gargara yapmaları önerisinde bulundu.
Grip virüslerinin soğuk ve kuru havaları sevdiğini, klimalar, elektrikli sobalar nedeniyle çoğu hastanın yeterli nem bulunmayan ortamlarda kalmasının hastalık süresini uzattığına dikkati çeken Akın, "Ortam belirli oranda nemlendirilmeli ama aşırıya da kaçılmamalıdır. Ortamdaki nem yüzde 40-50'yi geçmemelidir." dedi.
Akın, halk arasında tüm soğuk algınlıklarının gribal enfeksiyon olarak kabul edildiğini, bunun yanlış olduğun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Genel grip belirtileri halsizlik, baş ağrısı, eklem yerlerinde ağrı, yorgunluk, gözde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi semptomlardır. Bilinçsiz kullanılan ilaçlar karaciğer yorgunluğuna ve tahribatına yol açar. Bakteriyel enfeksiyonun söz konusu olduğu durumlarda antibiyotik kullanılır. Bunun dışında soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Kış boyunca yaygın olarak görülen bu hastalıkların en etkin tedavisi dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve kalabalık yerlerden uzak durmaktır. Yüksek ateş durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır."
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 20:46