Başkan Yılmaz Görüntü Kirliliğine İsyan Etti

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, havaalanından şehir merkezine gelirken yol kenarındaki evlerin cephelerin kötü olması ve balkonlardaki uygunsuz çamaşırlarının asılmasından utandığını belirtti.

Başkan Yılmaz Görüntü Kirliliğine İsyan Etti

Samsun Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı Mayıs ayı 9. Birleşiminin 1. Oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleşti.
 

“TURİZM ALT YAPISINA KAVUŞTUK”

Gündem maddeleri öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Turizm konusunda şehrimizde başka şehirlerde olmayan büyük boyutta turizm altyapısına kavuştuk. Gerek konaklamada, gerek sporda, gerek sağlıkta, gerekse eğitimde, gerekse de sahip olduğumuz doğal zenginliklerinin bir turizm paketi haline getirilebilecek boyutta olduğunun özgüvenine artık sahibiz. Bundan 10 sene önce biz böyle bir konu için bu cesareti kendimizde göremiyorduk. Çünkü konaklama konusunda sorunlarımız vardı. Başka konularda sorunlarımız vardı. Ama bugün Türkiye’nin hiçbir şehrinin sahip olmadığı oranda spor altyapısına sahibiz” dedi.

 

“KIZILIRMAK DELTASI GEÇİCİ LİSTEYE GİRDİ”

Kızılırmak Deltası’nın UNESCO’nun geçici listesine girdiğini müjdeleyen Başkan Yılmaz, “19 Mayıs veBafra ilçelerimizdeki Su Basar Ormanları ve Kızılırmak Deltamızın da prestijini yükseltmek, bu deltayı da bir günlük doğa turizmi yapmak isteyen ve doğa turizmine yönelik olan tercihleri cevaplayabilecek donatılara sahip hale getirmeye çalışıyoruz. Kuş Cenneti Yusuf Ziya Yılmaz’ın hevesiyle bulunmuş, keşfedilmiş bir yer değil. Kuş Cenneti zaten orada vardı. Biz sadece Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanına girdikten sonra bir şeyler yapmaya başladık. Bizden önce burası 19 Mayıs ve Bafra ilçemizin görev alanındaydı. O arkadaşlarımız da orada bir şeyler yapmak istiyorlardı ama sorumluluk Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndaydı. Bakanlığın buradaki bölge müdürlüğü yönetimindeydi. Onlar da devletin kendi önlerine koydukları iş programı, bütçe, plan gibi günlük programlarla işe bakıyorlardı. Biz 30 Mart seçimlerinden sonra Kızılırmak Deltası’nda bir birliğin kurulmasını sağladık. Orada gecekondulaşmayla mücadele ettik. Bir kısmını yıktık. Bir kısmını da inşallah önümüzdeki süreler içerisinde yıkacağız. Amacımız hiçbir şekilde orada tesisleşmek değil, orayı tam tersine herkesten fazla korumaya ve kollamaya aldık. Biz de Kızılırmak Deltası’nı UNESCO’ya müracaat ettik. Dünya mirasına inandığımız bu tabiat zenginliğimizi tabiat listesine girmesini istiyoruz. Bizi geçici listeye aldılar. 15-20 gün içerisinde internet ortamında geçici listeye girdiğimiz yayınlanacak” diye konuştu.

 

“GEÇEN SENE BATAN GEMİ BANDIRMA PLAJINI MAVİ BAYRAKTAN ETTİ”

Bandırma Plajı’na, geçen sene orada batan gemi nedeniyle Mavi Bayrak alamadıklarını belirten Başkan Yılmaz, “10 senedir bir sahil şehrinin sahip olması gereken temiz sahilleri oluşturmak için mücadele ediyoruz. UNESCO’nun Türkiye’deki turizm tesislerinin akreditasyonu ile ilgili bir çevre vakfı Samsun’da 1,5 yıldır sahillerimizde ‘Mavi Bayrak’ araştırması yapıyorlar. Bizim Fener Plajı ve Sheraton Otel’in önündeki küçük plajın ikisi de Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Buraya gelenlere niye Atakum sahili ve Engelli Plajı’nın Mavi Bayrak almadığını sorduğumuzda bize, Engelli Plajı ve onun yanındaki Bandırma Plajı’nın geçen sene orada soya yüklü olan bir geminin batmasından dolayı ve onun orada oluşturduğu gübrenin denizin dibinde bıraktığı pislikleri gösterdiler. Bu durum bizim Mavi Bayrağı kesintiye uğrattı. Atakum sahillerinde de yağmurdan sonra çok fazla organik teressübat geliyor. Bu teressübat hem denizin dibinde hem de deniz suyunda belki bakteriyer şeyler değil ama organik bir takım atıklar bırakıyor. Bunun için Mavi Bayrak vermediler” şeklinde konuştu.

 

CUMHURİYET MEYDANI’NDAN SONRA IRMAK CADDESİ’NE CEPHE GİYDİRECEĞİZ

Cephe giydirme çalışmalarına Cumhuriyet Meydanı’ndan sonra Irmak Caddesi’nde devam edeceklerini ifade eden Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “Samsun’daki kötü örnekler Türkiye’nin her yerinde var. Ama dünyanın gelişmiş ülkelerinde yok. Türkiye’nin şehircilikte kat etmiş olduğu düzeyde bunlar bir 10 sene öncesinin alışkanlıkları olarak ve 10 sene öncesindeki yapılmışlıklar olarak alırsak biraz yüreğimizi ferahlatıyor. Daha önce yapıldı ve bir çırpıda da sökülüp atılamıyor. Bunların sökülüp atılması zaman gerektiriyor. İnsanların bu çirkinliği içselleştirmesi halinde bu algı ve bunun yönetimi normale döner. Şimdi kazma, kürek ve baltayı alıp bu şehrin çatılarında ne kadar teras gibi çıkıntılar varsa bunları kesmeye kalksak, bu konuda topyekün algı ve anlayışla bunu yapmamız gerekiyor. Bunu ben yapmaya hazırım. Çiftlik Caddesi’nde (İstiklal Caddesi) bir uygulama yaptık. Çok para harcadık. Vatandaşın binasını süsledik, tabelasını yeniledik. Bakın şimdi Çiftlik Caddesi’ne bir düzgünlük, bir disiplin. Bunlar gerçekleştirildiği takdirde hepimiz bundan faydalanıyoruz. Çiftlik hadisesi iyi sonuçlar verdi. Şimdi Cumhuriyet Meydanı’nı yapıyoruz. Orayı tamamladıktan sonra Irmak Caddesi’ne gireceğiz. Havaalanından indiğinizde şehre girerken etrafa baktığınız zaman balkonların, çatıların, binaların cephelerinde kullanılmış olan malzemelerin kullanılmış biçimi ile ilgili değerler şehrin gelişmişliği ve ülkenin gelişmişliği ile ilgili bilgi veriyor. Özellikle kentin vitrini gibi olmuş yerleri asla ve asla o binaları kullanan kişilerin inisiyatifine bırakmayan bir uygulamayı hep beraber yapabiliriz. Ben buna Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yürekten hazırım. Bunun için yorulmaya da, üzülmeye de hazırım. Alıp elimize kaynak makinesini gidip bunları kessem, biçsem. Ceberut ve sevimsiz bir belediye başkanı olmaya da razıyım.”

 

“UTANIYORUM”

Havaalanından Samsun merkeze yabancı bir misafirle gelirken yoldaki evlerde asılı olan çamaşırları gördükçe utandığını belirten Başkan Yılmaz, “Biz bu makamlarda fahri olarak görev yapıyoruz. Ben sizlerin buraya büyük bir özveri ile geldiğinizi ve meclis başkanlığı yaptığınızı biliyorum. 2014’ten 2019’a kadar şehrin estetiği ile yapacağımız şeyler, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ben de verilen kararlarda karar merci olduğum hayırlı bir iştir. Bununla ilgili kurduğumuz Estetik Kurul’un yaptığı faaliyetlere destek veren kamuoyu algısını değiştirmeye dönük olan şeylerde meclisimizin içerisinde oluşturabileceğimiz bir komisyonla bu mücadeleye destek verebilirsiniz. Bu beni mutlu eder.

 

Ben bundan çok rahatsızlık duyuyorum, utanıyorum. Havaalanından binmişim, yanıma yabancı birini almışım, Kirazlık’ı geçtikten sonra bir bakmışım, iç çamaşırları asılı bir balkon var. Biz bunu hak etmiyoruz. Bize bu yakışmıyor. Burası Hindistan değil, burası Pakistan değil, burası Bangladeş değil. Böyle bir şey olmaz. Canik’te viyadükten geçiyorum. Bakıyorum sağ sola her taraf dolu. Bunlar bize yakışmıyor. Buna dönük olan bir kampanyayı başlatma yönünde bir inisiyatif oluşturursanız, inisiyatifin önünde olmaya her an hazırım” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından gündem maddeleri ilgili komisyonlara havale edildi. Ardından SASKİ Genel Kurulu’nun 2016 yılının 2. Birleşiminin 1. Oturumu yapıldı. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında gerçekleşen toplantıda SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu 2015 yılı faaliyet raporu, denetçi raporu, bilanço ve kesin hesap ile 2014 yılı Sayıştay denetim raporlarını okudu.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2016, 12:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER