Günde Ne Kadar Su İçmek Lâzım?

Su tabii ki sağlıklı olmak için elzemdir ama bunun ille de bardakla içilen su şeklinde olması gerekmez.

Hele de günde 8 bardak veya günde 2-3 litre su içilmesi tavsiyeleri akla ziyan şeylerdir.

Su, yiyecek ve başka içeceklerle de vücuda girer.

Meyvelerin çoğunda yüzde 90′ dan fazla su vardır; bu, keza sebzeler için de geçerlidir.

Su; çay, kahve, ayran gibi başka içeceklerle de alınabilir.

Çay ve kahvenin “diüretik” yani idrar söktürücü kimyasallar ihtiva ettiği doğrudur ama bu sadece kâğıt üzerinde bir bilgidir, pratikte ehemmiyeti yoktur.

Susamışsam doyana kadar içerim

Ben su ihtiyacımı “susuzluk hissime” ve “idrarımın rengine” göre belirlerim.

Susamışsam doyana kadar, kana kana su içerim lâkin içmem gerekiyor diye su içmişliğim yoktur.

Adam gibi beslendiğim için de fazla içme suyuna ihtiyacım olmaz.

Yazın bile günde 1 veya 2 bardak su ancak içerim, hatta susuzluk duymadığım için bir bardak su içmediğim günler de çoktur ama susadığımda da 5-6 bardak suyu da içerim

Buna karşılık gazoz, kola, meyve suyu gibi içecekleri ve hazır kahveleri ağzıma bile koymam.

Gelelim neticeye

BİR: Diyetisyen ve beslenme uzmanlarına kanıp da ihtiyaç duymadığınız halde 8 bardak su içmeye çabalamayın.

İKİ: Plastik şişe ve damacanalardaki suya dilinizi bile değdirmeyin, paranızı kaptırmayın.

ÜÇ: Çeşmeden akan suyu için, klorlu ise ağzı açık bir sürahide birkaç saat dinlendirin.

DÖRT: İdrarınızın rengini daima kontrol edin. Açık sarı ise tamam, koyu ise az su alıyorsunuz; renksiz ise çok fazla su alıyorsunuz demektir.

BEŞ: Su içmekle ilgili bilimsel tavsiyesi olmaz.

***

Euronews’ in “Vücudun sıvı ihtiyacını gidermek için en iyi seçenek su mu” başlıklı haberi:

İnsan vücudunun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için düzenli olarak sıvı tüketmesi gerektiği tartışmasız bir gerçek. Peki vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için su en iyi seçenek mi?

İskoçya’daki Saint Andrews Tıp Fakültesi profesörlerinden Ronald Maughan’a göre değil. Maughan ve ekibi farklı içeceklerin vücudun sıvı ihtiyacını karşılama performanslarını karşılaştıran bir çalışmaya imza attı.

The American Jounal of Clinical Nutrition‘da yayınlanan makaleye göre araştırmacılar suyun vücudun sıvı ihtiyacını hızlı bir şekilde karşıladığı fakat içerisinde az miktarda şeker, protein ya da yağ olan sıvıların uzun süreli etki gösterdiği sonucuna ulaştı.

72 gönüllünün idrarından alınan örneklerle 13 farklı içeceğin vücuda etkisini ölçen bilim insanları sütün sudan daha etkili olduğunu tespit etti.

Çalışmaya göre sütün içerisindeki laktoz gibi besin maddeleri suyun mide ve barsaklardan geçişini yavaşlatarak daha iyi emilmesini destekliyor ve içerisindeki sodyumun idrar oluşumunu azaltarak daha fazla suyun tutulmasını sağlıyor.

İçme suyu onuncu sırada

Vücudun sıvı ihtiyacını karşılama performansı sıralamasında su kendisine onuncu sırada yer bulabildi. Suyun önünde süt, ishal gibi hastalıklarda reçete ile kullanılan rehidrasyon sıvıları, portakal suyu, bazı gazlı içecekler, çay ve enerji içecekleri yer aldı.

Öte yandan içerisindeki şeker nedeniyle kola ve meyve suları emilimi artırsa da su yerine tercih edilebilir mi? İşte burada başka faktörler devreye giriyor. Çünkü vücudun bu şekeri sindirmek için de çok yüksek miktarda su tüketmesi gerekiyor. Yani aslında istenen şeyin tam tersine sebebiyet verebiliyor.

Bu nedenle Maughan ve ekibi yaşamımızı devam ettirebilmemiz için su tüketiminin hayati önemde olduğunu vurgu yaparak organların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için buna ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

YORUM EKLE