Samsun Büyükşehir Belediyesince geçen yıl kurulan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetin İlk Yardım Rehabilitasyon Kliniği'nde, bugüne kadar 144 yaban hayvanın tedavi edilerek sağlığına kavuşturulduğu bildirildi.
Büyükşehir belediyesinden yapılan açıklamada, klinikte oluşturulan konforlu dış bakım ortamı ve uygulanan başarılı tedavi yöntemleriyle hayvan ölümlerinin, büyük oranda düştüğü belirtildi.
Ormanlık alanda doğaya uygun ahşap malzemeler kullanılarak yapılan ve geçen yıl hizmete giren Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti İlk Yardım Rehabilitasyon Kliniği'nin, yaban hayvanları için hayati önem taşıdığı belirtilen açıklamada, Türkiye'de belediyeye bağlı kurulan ilk ve tek rehabilitasyon kliniği olan tesiste 1 muayene ve operasyon odası, 8 iç bakım kabini, 6 dış bakım odası, öksüz yavruların vücut ısılarını dengede tutmak için 1 kuvöz bulunduğu kaydedildi.
Rehabilitasyon kliniği sayesinde daha önce acil müdahale edilemediği için yaşanan yabani hayvan ölümleri de en aza indiği kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
"Klinikte son 1 yılda başta gündüz yırtıcılarından şahin olmak üzere, gece yırtıcılarından peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu, alaca baykuş, puhu, su kuşlarından gümüş martı, akbalıkçıl, küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl, balaban gibi çeşitli türlerden 144 yaban hayvanı tedavi edildi. Tedavi edilen en sık türlerin başında ise delice doğan, atmaca, kerkenez, ebabil kuşu geliyor. Bunlardan 120'si doğaya salınırken, 2'si baykuş, 1'i orman baykuşu, 2'si martı, 1'i leylek, 1'i kızıl şahin ve 1'i de yaban güvercini olmak üzere 8 hayvanın ise tedavileri devam ediyor."
Klinikte görevli veteriner hekim Paria Tabatabaei de klinikte yavru kuşlara yönelik yapılan çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:
"Yavrularımız kliniğimize geldiğinde getiren kişinin bilgisi dahilinde ilk etapta yuvanın nerede olduğunun tespitini yapıyoruz. Sonra yavruları kayıt altına alıyoruz. Eğer anne hayatta ise yavruların travmatik bir yarası yok ise tedavilerini yapıp tekrar yuvaya bırakıyoruz. Annenin yaşayıp yaşamadığını bilmemiz gerekiyor. Çünkü anne bakımı yavruların hem doğru besleme hem de avlanma içgüdülerin gelişmesi için çok önemli. Eğer anne yaşamıyor ise bakımlarını biz yapıyoruz. Tüylerine bakarak yavruların yaşını tespiti ediyoruz. Buna göre de uygun mama ve gıda takviyeleri veriyoruz. Vücut ısılarını kontrol edemeyecek kadar küçük olanları kuvözlere alıyoruz. Yavrular tamamen yavru tüylerini attıktan sonra rehabilitasyon alanımıza bırakıyoruz. Burada içgüdüsel olarak uçmayı öğreniyorlar. Doğaya dönüşlerinde ise alındıkları yuvanın yakınlarında bir alana bırakıyoruz."
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2016, 14:08