“SAMMEY’İ BİZ, SAMSUN’A HİZMET DİYE SEÇTİK”

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap,” SAMMEY artık aranan bir marka oldu. Biz, artık piyasaya mal sürmüyoruz. Sadece talebe göre, mal hazırlayıp gönderiyoruz. Satış sorunumuz kesinlikle yok” dedi.

“SAMMEY’İ BİZ, SAMSUN’A HİZMET DİYE SEÇTİK”

                            SAMMEY, İNSAN SAĞLIĞINI ÖN PLANA TUTUYOR
   
İnsan sağlığına zararlı kalıntı içermeyen kaliteli ve sağlıklı üretim yapmak için kaliteli bitki besleme maddeleri ve zirai mücadele ilaçları kullandıklarını belirten Kasap, "Bunların üretim maliyetleri çok arttı. Buna rağmen Sammey, insan sağlığını her zaman ön planda tutarak kaliteli, sağlıklı ve sertifikalı üretimden asla ödün vermeyecek. Satışa sunulan ürünlerin tamamı etiketli ve her ambalajın içinde sertifikaları bulunmaktadır. Tüketiciler markasız ve sertifikasız ürünleri tercih etmemeli, çünkü sağlık açısından çok önemlidir" diye konuştu. 
                 SAMMEY’DEN SERTİFİKALI MEYVE ÜRETİMİ
   Karadeniz'in en büyük ve Türkiye'nin sayılı modern meyve üretim tesislerinden biri olan, SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. meyve üretiminin tamamını sertifikalı olarak yapıyor.
   SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap ile yaptığımız röportaj şöyle;

Altınova Gazetesi: -”Ahmet Bey, bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?”

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap: - ”Ben 1953 yılında, Samsun’da doğdum. Asıl doğum yerim, Samsun Kutlukent’tir. Kutlukent Köyü daha sonra Kutlukent Beldesi oldu. Ondan sonra da, Tekkeköy’e katıldı. İlkokulu köyde bitirdim. Ortaokulu ve Liseyi Samsun’da tamamladım. Daha sonra Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisini bitirdim. İş hayatıma muhasebeci olarak başladım. Muhasebeci yanında 5,5 yıl çalıştım. Daha sonra kendi büromu açtım. Ama uzun seneler, muhasebe işi yapamadım, 1979 yılında ticarete atıldım.1979 yılından itibaren ticaret hayatım devam ediyor. Çok sayıda iş yaptım. İş hayatımda İnşaat Malzemeleri alım satımı, 20’ye kadar yap-sat şeklinde, Samsun’da özel inşaat yaptım. Daha sonra 2004 yılında, SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.Adlı şirketi kurduk.”

Altınova Gazetesi:  -“SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.Adlı şirketinizin kuruluşundan biraz bahseder misiniz?” 

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap: -“Şirketimizin esas kuruluş gayesi, hepimizin bildiği gibi Karadeniz de birlikte iş yapma imkânı yok, bugüne kadar da olmadı. Nedense bizim Karadeniz’in insanı aynı denizimiz gibi herhalde biraz hırcın oluyor. Tek başına iş yapmayı da sevmiyor, istemiyor. Biz, bu düşünceyi kıralım dedik. Biz, Karadeniz de de, birlikte iş yapılabileceğini gösterelim dedik. Öncelikle biz bu işi meyvecilik olarak düşünmedik, her hangi bir iş düşündük. Samsun’da birlikte beraber herhangi bir işin yapılabileceği göstergesi ile gayesi ile örnek bir iş yapmak için yola çıktık. Yani burada hedef, Samsun’da ve Karadeniz’de de, birlikte iş yapabilirizi göstermektir. Bizim asıl amacımız bu idi. Ondan sonra da bu birlikteliği temin ettikten sonra da, çeşitli iş kolları konusunda, araştırmalar yaptık. Samsun’a şuan en faydalı gıda ne olacak, Samsun’un eksiği nedir? Samsun’un iki tane çok büyük ovası var. Bafra ovası ve Çarşamba ovası, bu ovalardan Samsun ekonomisine, gerektiği kadar, katkı olmadığını tespit ettik, bunu hepimiz zaten yakinen biliyoruz. Bunun sebeplerini araştırdık. Ovalarda, alternatif hiç bir ürün üretimi yok. Hep aynı ürünler fazlasıyla pazara indiği zaman onun fiyatı düşüyor. Bu bu konuları düşünerek, görerek dedik ki; biz Samsun’a, en faydalı neyi yapabiliriz, dedik ki; burada hiç olmayan, bugüne kadar hiç yapılmayan, yani birçok risklerine rağmen, bugüne kadar el atılmayan bir konu olan biz meyveciliğe el atalım dedik. Araştırdık, şartların uygun olduğunu tespit ettik. Uzun bir süresi geçti. 2004 yılı Kasım ayında biz şirketi kurduk. 2006 yılı ilkbaharın da ilk fidanı diktik. Bu geçen süre zarfında, yer temini ve araştırmalarımız devam etti. Burası uygun mudur? Burada olabilir mi, yapılabilir mi? Bütün bu araştırmaları yaptık. Netice itibari ile bazı iklimsel sorunlara rağmen, yapılabileceğini öğrendik ve bu işi yapmaya da karar verdik.”

Altınova Gazetesi:  -“Kaç dönüm arazi üzerinde, SAMMEY bulunuyor, kaç dönümü dikili durumda?

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap:-”Şuanda burada arazi toplam olarak, dıştan dışa yüzölçümü arazinin 1000 dönüm. Hatta en son aldığımız 52 dönümle beraber, 1052 dönüm civarında bir arazimiz var. Arazimizin tamamı dikili değil, şuan dikili olan kısım 600 dönüm civarında, geriye kalan sadece 100 dönüm civarında dikilebilecek bir alanımız var. Diğer alanlarımız pek dikime elverişli değil, her yıl dikime devam ediyoruz. Önümüzdeki yılda fidan dikimine devam edeceğiz. Bu ilkbahar döneminde 13 bin fidan diktik. Önümüzdeki yılın ilkbaharında da, 5 bin civarında meyve fidanı dikmeyi düşünüyoruz. Elverişli yerlerin tamamı önümüzdeki yıl her tarafı fidan dikilmiş olacak.”

Altınova Gazetesi: - Hangi çeşit meyveler yetiştiriyorsunuz? 

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap:”Bizde şuanda kiraz, elma, armut, nektarın ve şeftali bulunuyor. Bunlarda ağırlıklı olan elmadır. İkinci sırada armut, üçüncü sırada nektarın, dördüncü sırada şeftali, en az üretimimiz de kirazdır.”

Altınova Gazetesi: - “Ürünlerinizde hasat yaptığınızda, satışla ilgili bir sorununuz oluyor mu? Nasıl pazar temin ediyorsunuz?”   

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap:-”Şimdi biz, her hangi bir şekilde, her hangi bir ürünü üretmeyi düşünmedik. Biz, bu işe teknik olarak girdik. Öncelikle biz, fidan seçimini çok iyi yaptık. Fidan seçimini yaparken, fidanların tamamını İtalya’dan getirdik. İtalya'nın 'Zanzi'  firmasının 160 yıllık geçmişi var. Bu firma dünya çapında 160 yıllık bir firma, şu an bu firma 170 yıllık bir firmadır. Biz, bu firmayı seçtik. O firma ile irtibata geçtik, fidanlarımızı da oradan temin ettik. Bir defa en kaliteli, en verimli fidanın en iyisini temin etme yoluna gittik. Bunu yaptık, ikinci aşamada da, tabiki sadece iyi fidan olması yeterli değil, iyi bakım ve fidanların budanması gibi teknik sistemlerin uygulanması, bu fidanların tam olarak beslenmesi, suyun güzel bir şekilde verilmesi, mesela biz burada sulama sistemini İtalya’nın Netafim firmasına yaptırdık. Sulama birliği o zaman pek yaygın değildi. Onlar dünyada bir numaralıydı, bizde onun için sulama sistemini onlara yaptırdık. Biz, yaptığımız işin en iyisini yapmak zorundaydık. Biz, en kaliteli bir üretimi hedeflemiştik, o hedefe ulaşmak için de, yapılması gereken her şeyi eksiksiz olarak yapmayı düşündük. Bunla ilgili tüm tedbirleri aldık. Arazimize fidanları diktik, fidan dikimlerini teknik olarak yaptık. İlk 2-3 yıl İtalyanlar tarafından çiftliğimiz kontrol edildi. Ürünümüzü tüketiciler gördüğü zaman bizim sıkıntımız ortadan kalktı. Biz, kaliteli ürün ürettik. Üretici ve tüketici artık kaliteli ürün istiyor. Biz, artık bu konuda marka haline geldik. SAMMEY artık, aranan bir marka oldu. Biz, artık piyasaya mal sürmüyoruz. Sadece talebe göre, mal hazırlayıp gönderiyoruz. Satış sorunumuz kesinlikle yok. Çok kaliteli ürün üretiyoruz. 2008 yılından beri iyi tarım uygulamasını da yapıyoruz. İyi tarım uygulaması Türkiye’de, zorunlu değil, siz isterseniz uyguluyorsunuz. Biz, bu konuda hiç taviz vermedik. İyi tarım uygulamasında; ürettiğiniz ürünün üzerinde, insan sağlığına zarar verecek kalıntı olmayacak. Biz, böyle bir ürünü yetiştirmeyi sağlık açısından hedefliyoruz. Bizim ürünlerimizin ambalajlarının içinde, her ürünün sertifikası vardır. Kiraz hariç, tüm ürünlerimizin üstünde SAMMEY logolu etiketimiz vardır. Bu uygulamadan asla kesinlikle dönmeyeceğiz. Bizim halkımız bizim kaliteli ürün ürettiğimizi biliyor. Bize, halkımızda güveniyor. “

Altınova Gazetesi: - “Elde ettiğiniz mahsulü iç pazara dönük bir satışa arz ediyorsunuz. Sizin pazarınız hangi bölgeye yöneliktir? 

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap:” Biz, ürünümüzü iç pazara dönük olarak, piyasaya sürüyoruz. Bizim, pazarımız Karadeniz Bölgesidir. Karadeniz bölgesi bizim tüketim alanımız, ancak Karadeniz Bölgesine yetebiliyoruz. Tüketicilerimiz SAMMEY’e alıştı. SAMMEY aranıyor.”

Altınova Gazetesi:-“Önümüzdeki yıllarda, dış pazar arayışına girmeyi düşünüyor musunuz?

SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap:-”Biz, bu işe girerken, aslında biz bu işin lokomotifi oluruz diye düşünmüştük. Yani muhtemel üreticiler çoğalır, bizde onlara yardımcı oluruz, destek oluruz, hep birlikte üretimi artırırız, hemde çiftçinin cebine para girer diye düşündük, hemde Samsun ekonomisi bundan faydalanır, bu üretim yaygınlaşır diye düşündük ama üretim yaygınlaşmadı. İhracaat bağlantıları çok yüksek, 10 bin ton,15 bin ton,20 bin ton civarında, bizim yıllık üretimimiz zaten 1700 ile 2000 ton arasında, mesela bir elmada dış bağlantılar 15 bin ton, 20 bin ton,25 bin ton, 30 bin ton şeklinde gidiyor. Yani dışarıdan mali ithal edecek olan firma yıl boyu ihtiyacının karşılanmasını istiyor. Maalesef ihracata yönelik rakamlara henüz ulaşamadık. Biz, üretimde öyle bir duruma geldik ki; artık aranan bir marka olduk. Bizim şuan 750 tonluk soğuk hava depomuz var. Şuanda biz hasadın son bölümündeyiz. Bir hafta sonra da hasadımız sona erecek. Talep edilen kısmını ambalajlayıp piyasaya gönderiyoruz.”     
Altınova Gazetesi,”Biz başarılarınızın artarak devam etmesini diliyoruz.”
SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap:-“Bizde, size çok teşekkür ediyoruz. Bizde sizlere işlerinizde başarılar diliyoruz. ”
NAMIK AZGIN


 

  

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 17:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER