Samsun’un küçük ve şirin ilçesi Alaçam’da bulunan ve yaklaşık 4 yıllık geçmişi olmasına rağmen on binlerce ziyaretçiyi ağırlayan müzede sergilenen eserler mübadele yıllarını anımsatarak yoğun bir duygu trafiğine neden oluyor.
ESERLERİ GÖRDÜĞÜNDE DUYGU DOLU ANLAR YAŞIYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekli bakımları yapılarak eserlerin korunması sağlanan müzede bulunan birçok eser ziyaretçilerine mübadele yıllarını yaşatıyor.
Müzede mübadele ile ilgili hemen hemen her şeyin yer aldığını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Alaçam Mübadele Müzesi Sorumlusu Arkeolog Serpil Aksoy, “Müzemize açıldığı günden bu yana on binlerce ziyaretçi geldi.
Ziyaretçilerimiz müzede sergilenen eserleri gördüğünde duygu dolu anlar yaşıyor. Mübadele adına her şey var müzemizde. Mübadele yıllarında çekilen tarifi zor acılar ve varsa yaşanan mutluluklardan iz taşıyan günlük kulanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflar müzemizde yeniden hayat bulmaktadır. Ülkemizde mübadele ve göç ile ilgili açılan ilk müze olma özelliğini de taşıyan müzemiz ziyaretçilerini görsel bir yolculuğa çıkarıyor. Müzemiz saat 08:00 ile 17:30 arasında ziyaretçilerine açık” dedi.
MÜZEDE HER TÜRLÜ TARİHİ ESLER YER ALIYOR
Yığma tuğla ile yapılan ve iki katlı olan müzede, zorunlu göçe tabi tutulan mübadillerin yanlarında getirdikleri günlük kullanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflar ziyaretçilere sunuluyor.
Mübadil kadınların özel günlerde kullandığı elbiselerden olan bindallı, gelinlik, üç etek, cepken, şalvar, gelin başörtüsü ve erkek giysileri de müze de sergileniyor.
Mübadil kültürünü yansıtan çevreler, kıl ve keten dokuma eserler, sandıklar, mesleki aletler ve mutfak eşyaları da yer alıyor. Müzede mübadillerin göç esnasında ve gemilere taşınırken çekilen fotoğrafları, mübadillere verilen yol belgeleri ve kurtuluş savaşına ait bazı belgeler de tarihe ışık tutuyor.
Köksal ÖNER
MÜBADELE MÜZESİ DUYGULANDIRIYOR
Türkiye’nin ilk mübadele müzesi olan Alaçam Mübadele Müzesi yılda 10 binden fazla ziyaretçi ağırlıyor.
YORUM EKLE