Samsun'un Bafra İlçesinde şu günlerinde Kriz nedeniyle Ayakkabılarını yıpratmadan kullanmaya çalışan vatandaşlar eskimiş olan eski ayakkabılarını çok az sayıda kalan tanıdık ayakkabı tamircilerinin yolunu bu günlerde sıkça tutuyor.
Bafra İlçesinde yaklaşık 42.yıldır Ayakkabı Ustalığı ve tamirciliği yapan Alaaddin Ocakküçük(62); “Şu günlerde bazı vatandaşlarımız eskimiş ve yıpranmış olan Ayakkabılarını tamir ettirmek için bizim gibi nesli azalmış olan Ayakkabı Ustalığı ve tamiri ile uğraşanlarının yolunu sıkça tutmaya başladı. Eskiyen ve yırtılan ayakkabılarını tamirat yaptıran vatandaşlarımızın bazıları maalesef yeni ayakkabı alacak maddi imkânsızlıklardan dolayı eskimiş ve yıpranmış ayakkabılarını bizler getirerek tamirat ettiriyorlar. Biz eskimiş ve yıpranmış olan ayakkabıları tamirat yaparak "HAYAT"vermeye çalışıyoruz” dedi.
Büyükşehir Yasasıyla beraber Samsun Büyükşehir Belediyesi Kemal Paşa Modern Halk Pazarı yerinde küçük bir iş yerinde yaklaşık 50.yıldır Ayakkabı Ustalığı ve Tamiratı yapan Alaaddin Ocakküçük yaptığı açıklamada; “Eski yıllarda bir günde 20-25 çift vatandaşımızın eski ve yıpranmış ayakkabılarını tamirat işlerini yapıyorduk. Şimdi ise her şey eskisi gibi tamirat işleri maalesef yok denilecek kadar azaldı. Bu günlerde sadece 5 ile 7 çift ayakkabı tamiratı yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Eskiye göre ayakkabı tamiratının her geçen yıl ve gün azaldığını belirten 62.yaşındaki Ayakkabı Ustası ve Tamiratçısı Alaaddin Ocakküçük; "Önceden Vatandaşlarımız Eskimiş ve Yıpranmış ayakkabılarını en az 2.veya 3.defa" tamiratını yaptırıyordu. Vatandaşlarımızdan her tür ayakkabı tamiratı işleri bizlere geliyor,bizlerde eskimiş ve yıpranmış olan ayakkabılara elimizden geldiği kadar Hayat vermeye çalışıyoruz.Artık vatandaşlarımız mecburi kalmadan ayakkabılarını tamirat ettirmiyorlar” diye konuştu.
VATANDAŞLARIMIZ FABRİKADAN ÇIKAN HAZIR AYAKKABILARA YÖNELDİ.
Ocakküçük; “İşlerimizin azalması sebebi de şu an piyasada Ayakkabı Fabrikalarında üretilen, İnsan Sağlığını bozacak ucuz ayakkabılar satılıyor vatandaşlarımızda daha uygun ve ucuz olan bu ayakkabılara yöneldiği için özel yapım Ayakkabı ve tamirat işlerimizin azalmasına sebep oldu. Vatandaşlarımızdan eskimiş ve yıpranmış olan ayakkabı her tamirat başı ücret olarak 5 TL alıyoruz. Eskiden vatandaşlarımız kendilerine özel ayakkabı yaptırıyorlardı. Şimdi her şey Hazır Fabrikaya döndüğü için işlerimiz de oldukça azalma var. Bu yıllarda da "Ayakkabı Ustası ve Tamiratı "yapacak olan kişilerde azalma söz konusu. Çünkü eskiden alttan çırak, kalfa ve Usta yetişiyordu. Şimdi ise maalesef yetişmiyor. Bu da demektir ki Ustalık ve Tamirat konusunda ilerleyen yıllarda vatandaşlarımız eskimiş ve yıpranmış olan Ayakkabılarını Tamirat yaptırmak için Ayakkabı Ustası bulamayacak” dedi.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2016, 17:30