Hamamözü Belediyesine ait Hamamözü Termal Tesiste gerçekleştirilen toplantıya; DSİ 7.Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 5 ilin Sulama Birliği ve Sulama Kooperatifleri Başkanları, birlik Müdürleri ve idari personel ile birlikte toplam 90 kişinin katıldığı değerlendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık,” hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün sahilde Samsun, Ordu, Sinop, Tokat ve Amasya olmak üzere toplam 5 ilde toplam 36 bin kilometre kare alanda çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
Kanık, “Amacımız 2015 yılında daha sorunsuz bir sulama gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda 2014 yılında yaşadığımız bir kuraklık durumu vardı, çok şükür aldığımız tedbirlerle bu kuraklık bölgemizde çok fazla hissettirmeden atlattık. Bu yıl kuraklık noktasında daha iyi yağışların olacağını umuyoruz. Şuan ki yağışlar bize onu gösteriyor. Her fırsatta dile getirdiğim sözümü burada da tekrarlamak istiyorum. , Fazla su fazla ürün değildir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bir şey yokken tasarruf edilemez. O halde var olan suyumuzu tasarruf edelim çünkü su yaşamdır Su hayattır israf etmeyelim” dedi.
Daha sonra söz alan Hamamözü İlçe Kaymakamı Kadir Güntepe, Türkiye’de su sorununun olmadığını, bilinçsiz kullanamadan kaynakladığını söyledi.
Güntepe, “ Su yok biz buna inanıyoruz Türkiye’deki sıkıntı suyun bilinçsizce kullanılmasından kaynaklanıyor. Biz burada göreve başladığımızda içme suyu anlamında köylerimizde büyük bir sıkıntılar vardı. Onunda temelinde suyu bilinçsiz kullanılması yatıyordu. Hepimizin bildiği üzere alt kottakiler suyu dilediğince kullanırken, dik kottalara yani yüksek yerleşimlere yeterli su çıkmıyor. Bunun çözümün ise tüketiciye su sayacı taktırmaktı. Sayaç takma projesini uygulamaya koyduk ve bütün ailelere su sayacı taktırdık. Şuan Amasya ilimizde köylerimizdeki içme suyu problemini çözen tek ilçe biziz” dedi.
Hamamözü Belediye Başkanı Bahattin Destebaş, DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün toplantı için İlçelerini tercih etmelerinden son derece memnuniyet duyduklarını ifade etti.Destebaş, “ Bu tür toplantılar genelde Antalya ve İlçelerinde yapılıyor. DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün bu toplantısı sayesinde 5 il ve ilçelerden gelen insanları Termal Otelimizde en iyi şekilde misafir ederken, Konuklarımıza İlçemizi Sosyal, Kültürel ve Ekonomik yönden tanıtma fırsatı da buluyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Bahattin Destebaş sözlerine şöyle devam etti:
“78 yılında yapılan, Yeniköy göletinin kapalı basınçlı sulama sistemine alınmasıyla birlikte ilk defa taşı kuşa denk getirmiş oluyoruz. Bu vesileyle Hamamözü halkı adına Devlet su işleri Müdürlüğümüze ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.”
İki gün süren toplantıda Birliklerin şebeke yenileme, işletme çalışmaları ve enerji giderlerinin minimuma indirilmesi, personel eğitimleri ve kurumlar arası yazışmaları gündeme geldiği toplantıda Müstahsilin beyanname vermeleri beyannamenin önemi yönünde çeşitli çalışmaların görsel ve yazılı basınla işbirliği yapılanması konuları ön plana çıkarken, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından birlikler arasında hizmet yarışını sağlamak adına belirlenen, su israfının önlenmesi, suyun çiftçiye dağıtımını,su kullanım oranı, sulama randımanı sorunsuz sağlaması ve birlik başkanının işin başında bulunması gibi 10 kritere göre 1. Gümüşhacıköy Sulama Birliği Başkanı Ahmet Deringöl, 2. Bafra Altınkaya Sulama Birliği Başkanı Ali Kademer ve 3. Yeşilırmak Sulama birliği Başkanı Hüseyin Şen’e başarılı idareci belgesi verildi.
Başarılı birlikler değerlendirilmesinde dereceye giren birlik başkanları yaptıkları ortak açıklamada, bu başarıyı ekip olarak DSİ ile uyum içersinde yaptıkları çalışmaların bir eseri olduğunu, bundan sonraki çalışmalarını aynı titizlikle yürüteceklerini belirterek DSİ yetkililerine teşekkür ettiler.
Toplantıyı değerlendiren DSİ 7. Bölge İşletme ve Bakım Şube Müdürü Ziya Çebi, 2014 yılında ülkemizde ve bölgede yaşanan kuraklıkta ne gibi sıkıntılarla karşılaşılandı. 2015 yılında olası kuraklığa karşı alınacak önlemlerin masaya yatırıldığını söyledi.
Çebi, “Türkiye’de tarımsal sulamalarda yüzde 75 i kullanılan suyun israf edilmemesi için artan suyun enerji de veya içme suyunda kullanılması için her türlü önlemleri karar altına aldık ve sezonda da bunları uygulamalarını takip edeceğiz. Beyannameler istediğimiz ölçüde gelmiyor. DSİ olarak yıllık su miktarını çiftçilerden topladığımız beyannamelere göre su depolama tesisimizdeki su miktarına bakıyoruz. Sulamam birlik başkanlarımızı nasıl bir sulama uygulayacakları konusunda yönlendiriyoruz. Çiftçilerimizin beyannamelerini zamanında sulama birliklerine vermelerini istiyoruz. Bu bizi daha çok sağlıklı hesap yapmaya itecektir. Özellikle rica ediyoruz. Beyannamelerini zamanında ve doğru vermelerini istiyoruz. Bu toplantı her yönüyle başarılı bir toplantı olmuştur” dedi.
NAMIK AZGIN