DOĞADAN OKULA BİLİM KÖPRÜSÜ

Kızılırmak Deltasında Doğadan Okula Bilim Köprüsü başlıklı proje başladı.

DOĞADAN OKULA BİLİM KÖPRÜSÜ

      TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenmesine karar verilen ve yürütücülüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ) bağlı Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan'ın üstlendiği,"Kızılırmak Deltası'nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü" başlıklı proje, 16 Haziran 2014 tarihinde, saat: 10.00'da, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımı ve İZKUŞ Genel Müdürü Dr. Tamer Seyis'in, ‘Sulakalanlar Nasıl Yönetilmeli ve İzmir Gediz Deltası Örneği' başlıklı dersi ile açıldı.

     KIZILIRMAK DELTASINDA DOĞADAN OKULA BİLİM KÖPRÜSÜ 

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan ‘Kızılırmak Deltası'nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü' başlıklı proje'nin açılış konuşmasını yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ)Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan," Türkiye'nin ve Karadeniz bölgesinin en önemli sulak alanı olan Kızılırmak Deltası sahip olduğu zengin bitki ve hayvan hapsalları ile doğal bir ekolojik kampüsü ve bir açık hava laboratuarıdır. Kızılırmak Deltasında katılımcı öğrencilerimize, toplumda bilimsel konulara ilişkin olumlu tutum geliştirmek, doğanın dilini ve sesini duyurmak, sınıfın dışında, dokunarak ve hissederek bilginin birey düzeyinde, kalıcı bir kazanıma dönüşmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Kızılırmak Deltası Doğa Okulunda, göl ve ekosistemleri saz ve örücülük, balık, ornitoloji lora ve faunalar, organik tarım ve ekolojik turizm, manda ve süt ürünleri, su basar orman ekosistemleri, doğal kaynak kullanımları, ıslak çayırlar ve meralar, kıyı kumulları, kanatlılarda ilk yardım ve su hitrobiyoloji ve kirlilik gibi konuları uygulamalı bir şekilde öğrencilerimizle paylaşmaya çalışıyoruz. Farklı branşlardan 20 öğrencimiz var. 15 Eğitmen hocamız,11 rehber, ekibimizle beraber bu çalışmayı başarılı kılmaya çalışıyoruz" dedi.         

      Doğasıyla, havasıyla ve yaşam alanları ile Kızılırmak Deltasının çok farlı alanlara sahip olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Vekili  Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise,"Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından desteklenen ve yapılan TÜBİTAK tarafından desteklenen üçüncü doğadan okula bilim köprüsünde birlikteyiz. Gerçekten burada bulunmak ayrı bir keyif veriyor. Çok güzel bir alanda, doğanın içinde eğitim alıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bu yıl 3 tane projemiz, doğa bilim okulları kapsamında, TÜBİTAK tarafından destek görüyor. Bunlardan bir tanesi bugün burada ilk açılışını yaptığımız doğadan okula bilim köprüsüdür. Bir diğeri yaşadığım gezegeni öğreniyorum, bir diğeri ise, daha çok fen ağırlıklı olan gezici bilim okuludur. Bu kapsamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak, sadece yüksek lisans, doktora, lisans eğitimi olarak, Samsun'umuza ve bölgemize hizmet etme çabası içerisindeyiz" diye konuştu.

      Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise, "Tanıtımın yapılması ve doğal dengenin bozulmadan korunması adına önemli gayretlerimiz var. Geçtiğimiz yıllarda burada, TRAKUŞ Derneği ile işbirliği içerisinde bir kutu saferi düzenledik. Bu etkinlikte daha önce tespit etmediğimiz, yeni bir kuş türünün daha burada var olduğunu öğrendik. En son sayı bildiğim kadarıyla, 342 kuş türünün burada yaşadığı veya göç yolu olarak burayı kullandığını biliyoruz. Her bir faaliyette yeniden keşfettiğimiz alanlar, canlılar çıkabiliyor ve doğanın yapısını da bu boyutuyla da yeniden teşrif etmiş bulunuyoruz. Buda altyapı çalışmalarımız oldu. Buradaki temel yaklaşımımız, bölgenin doğal yapısına zarar vermeden burayı tanıtabilmek ve aynı zamanda turizmine de kazandırabilmektir. Ama önceliğimiz, buranın mutlaka doğal yapısının korunması ve bu amaçla yapılan çalışmalarda, gereken hassasiyetin gösterilmesidir. Delta içerisinde yollarımız, önceki yıllarda daha kötü durumdaydı. Yol yapma ihtiyacı gündeme geldi. Bu yol yapma noktasında asfalt mı, parke mi bir takım önerilerde oldu. Ama buranın doğal yapısını bozmaması adına bir ay sonra yeni gelen misafirlerimiz görecekler, biz doğal malzemeyle bu yolu biraz iyileştirdik. Burada çok önemli bir manda varlığı var. 2 bin 500 olan manda sayısı, 6 bin 500'lere kadar çıkmıştır. Yılka atları Kızılırmak deltamızda var. Doğal yaşam alanları var. Bu alanların korunması adına birçok yürüttüğümüz faaliyetler var" şeklinde konuştu.

     İŞKUR Genel Müdürü Dr. Tamer Seyis tarafından ‘Sulakalanlar nasıl yönetilmeli' adlı ilk ders verildi.

                   MUSİKİ CEMİYETİNDEN DOĞA OKULUNDA KONSER  

     Kızılırmak Deltasında Doğadan Okula Bilim Köprüsü projesinin açılışında, Bafra Musiki Cemiyeti ise, mini bir konser verdi.

      Yaklaşık 30 dakika süren mini konserde katılımcılar seslendirilen eserleri dinlerken Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)öğrencileri seslendirilen eserlere oynayarak eşlik etti. 
       OMÜ öğrencileri tarafından beğeni toplayan ekip alkışlar eşliğinde konserini bitirerek Kızılırmak Deltası Kuş gözetleme kulesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.
     Öğrenciler tarafından büyük beğeni toplayan Bafra Musiki Cemiyeti Saz ekibinde Uğur Belirgin, Samet Türe, Süleyman Kavak, Zekeriya Müezzinoğlu görev alırken  solist olarak Melahat Acar, Anıl Doğan, Nail Hacıhafızoğlu, Murat Mollaoğlu ve Yaşar Öztürk görev aldı.
     
 Konserden sonra Samsun Büyükşehir Otobüsleri ile Kızılırmak Deltası turu yapıldı.

           NAMIK AZGIN                 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER