Bu haftaki sayımızdan itibaren diş hekimi Korur Yeni ile ağız ve diş sağlığıyla ilgili kapsamlı, uzun soluklu bir yazı dizisine başlayarak siz okuyucularımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışacağız. Bebeklik döneminden başlayarak sırasıyla gençlik, yetişkin ve yaşlılık dönemine ait ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgileri siz değerli okuyucularımıza haftalık olarak aktarmaya çalışacağız.
DİŞ HEKİMİ KORUR YENİ İLE ÖZEL RÖPORTAJ
Diş gelişmesinin ilk aşaması olan süt dişlerinden başlayarak ilk sorumuzu aktarıyoruz.
Altınova: - Dt. Korur Yeni Bey, bebeklerde süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?
Dt. Korur Yeni Bey:- “İlk süt dişlerimiz ortalama olarak bebekliğin 6. Ayında çıkarlar. Ortalama olarak diyoruz. Çünkü her bebekte mutlaka 6.ayda çıkacak diye bir kural yoktur. 7-8-9.’uncu aylarda da çıkabilir. Hatta 12’inci aya yani 1 yaşına kadar da uzayabilir. Bunun tam tersi de olabilir, çok nadiren görülmemekle birlikte bebekler ilk dişlerini anne karnından çıkarılıp, dişli olarak da doğabilirler. Ama diş çıkartma zamanı 6.ayıdır.”
Altınova:- Süt dişleri çıkarken bebekte ne gibi belirtiler görülür?
Dt. Korur Yeni Bey:- “En sık görülen belirtiler, tükürük sıvısında artma, yüksek ateş, damaklarda kaşıntı, vücutta genel bir huzursuzluk durumudur. Bu tabloya bazen diyare (ishal) eşlik edilebilir.”
Altınova: - Süt dişlerinin sürmesi kaç yaşında tamamlanır?
Dt. Korur Yeni Bey:- “ Yine ortalama olarak söylersek,2,5 yaşında tamamlanır.”
Altınova: - Toplamda bebeklerde kaç süt dişi vardır?
Dt. Korur Yeni Bey:- “Ön kesiciler, yan kesiciler, göz(köpek) dişi, süt azılar olmak üzere toplamda 20 adet süt dişimiz vardır.”
Altınova: - Peki bu süt dişleri hangi sırayla sürerler?
Dt. Korur Yeni Bey:-“ İlk önce alt ön keserler sürmektedir. Daha sonra üst ön keserler sürerler, onu üst yan kesici dişler takip ederler. Daha sonra alt yan keserler çıkarlar. Sırası ile birinci küçük azı, köpek (göz) dişleri ve 2. Küçük azıların sürmesi ile süt dentisyonu (sürmesi) tamamlanır.”
Altınova: - Bu dönemde anne babaların nelere dikkat etmesi gerekir?
Dt. Korur Yeni Bey:- “İlk öncelikli olan; doğumdan itibaren bebeklerimizi mümkün olduğunca doğal gıdalar ile beslemeliyiz. Hem süt dişleri hem de daimi dişlerin sağlığı için doğal kaynaklı süt ve süt ürünlerinin birde meyve sebzelerin tüketimi çok önemlidir. Sadece bebeklik döneminde değil.20’li yaşlara kadar bu beslenme şekli ağız ve diş sağlığı açısından çok farklıdır. Ayrıca iki yaşından itibaren çocuklarımıza ağız bakımı eğitimini vermeye başlamalıyız. 2 yaşına gelen çocuk bu eğitimi rahatlıkla alabilir. Belki bu yetişkin kadar düzgün diş fırçalayamaz, dişlerin tamamına ulaşamaz ama bu hiç önemli değildir, yapabildiği kadar yeterlidir. Önemli olan çocuğun küçük yaşta bu bilince sahip olmasıdır. Küçük yaşlarda diş fırçalamaya ve ağız hijyenine dikkat eden çocuklar bu alışkanlıklarını ömür boyu bırakmaz ve devam ederler. Böylelikle bu yaşlarda vereceğimiz eğitim sadece sü t dişlerinin sağlıklı olmasını değil, daimi dişlerin sağlığına da çok büyük katkıda bulunmuş olacaktır.”
NAMIK AZGIN