Türkiye’de gelişmekte olan şehirler kategorisinde yer alan Samsun’da hayat bulan organize sanayi bölgesi alt yapı yatırımları, kentteki sanayileşme oranının artırılması hedefinde itici güç olacak.
Gıda Organize Sanayi Bölgesi mevcut potansiyeli ile günden güne büyürken, Lojistik Köy ve organize sanayi bölgelerinin yapımı ise devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, devlet ve özel sektör yatırımlarının büyük önem taşıdığını belirterek, Samsun’un sanayi şehri olmasına büyük katkı sağlayacaklarını kaydetti.
Tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe Dünya’da 3. büyük kümelenme merkezi olan Karadeniz’in başkenti Samsun, sanayisini büyütmeye çalışıyor. Bu amaçla Tekkeköy ilçesinde 1 milyon 606 bin 522 metrekarelik alan üzerinde kurulup faaliyetine devam eden 111 sanayi parselli Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde 98 firma üretim gerçekleştiriyor. 5 bin 152 kişinin çalıştığı Gıda OSB, üretim ve pazarlama kabiliyetini de her geçen gün artırıyor.
Türkiye’nin 3 lojistik merkezinden birisi, Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde yine Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik mahallesindeki 680 dönümlük arazide kuruluyor. Samsun’un 4 ulaşım alt yapısını güçlendirip taçlandıracak olan 40 milyon Euro’luk Lojistik OSB, aynı zamanda ihraç edilecek ürünlerin fiyat politikasını belirlemede istasyon vazifesi görecek. İnşaatın yüzde 35'i tamamlanan yatırım, 2017'de hizmete açılacak. Bölge ve ülke ekonomisi için de önem taşıyan Lojistik Köy, kentin kalkındırmasında büyük rol oynayacak.
Sanayi kenti olma yönünde emin adımlarla ilerleyen Samsun’da özel sektör talepleri de artış gösteriyor. Taleplerin karşılanması yönünde büyük özveri gösteren Samsun Büyükşehir Belediyesi, Bafra’da Türkiye’nin ilk medikal ihtisas OSB, Havza OSB, Vezirköprü OSB ve Çarşamba OSB’nin kurulmasına katkı sağlıyor. Merkez, Bafra ve Kavak organize sanayi bölgelerinde ise üretim ve ihracat devam ediyor.
Samsun’un sanayi üretimi ve ihracatta daha da geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Ekonomisi büyüme içinde olan, gelişme isteği taşıyan şehirlerimiz var. Samsun, Konya, Kayseri Gaziantep böyle şehirlerdir. Böyle bir kategori içinde özel sektöre talep ve atraksiyonlarıyla ilgili koridorlar açmak ve onlara katkı vermek durumundayız. Dolayısıyla Samsun’da ekonominin parametreleri ve sanayisi ile el ele tutuşuyoruz. Devlet ve özel sektör yatırımlarıyla sanayisini büyüten Samsun’u hep birlikte göreceğiz.” dedi.
“TARIMI SANAYİLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
Gayri safi milli hasıla rakamlarına göre Türkiye ekonomisinin yüzde 60’ının hizmetler sektörüyle, yüzde 30’unun sanayi sektörüyle ve yüzde 10’unun ise tarım sektörüyle oluştuğunun altını çizen Başkan Yılmaz, “Bu durum Samsun’da tarım yüzde 20, sanayi yüzde 20 seviyesinde. Ülkemizin zenginleşebilmesine katkı verebilmemiz için yüzde 20 olan tarımı yüzde 10’n indirmemiz, yüzde 20 olan sanayiyi yüzde 30’a çıkarmamız gerekiyor. Yani tarımı sanayileştirmemiz lazım. Şimdi Gıda OSB ile bunun üzerinde çalışıyoruz.” bilgisini verdi.
Sanayileşme talepleri konusunda Samsun’un iyi durumda olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, “Şuan Türkiye’de 3 tane lojistik OSB’den bir tanesi 40 milyon Euro’luk AB hibesi ile Samsun’a yapılıyor. Gıda OSB her gün biraz daha büyüyor. Lojistik Köy, Samsun'un ekonomik anlamda tarihini değiştirecek projelerden birisi. Bu yatırım, şehrimizi, Orta Asya, Orta Doğu ve Kafkas ülkelerine açılan ithalat ihracat kapısı haline getirecek. Samsun artık topyekün kalkınma yolunda sahip olduğu bölgesel avantajları en iyi şekilde kullanıyor. Lojistik köy de büyük bir fırsat. Aynı zamanda 5 bin vatandaşımıza da istihdam kapısı olacak.” ifadelerini kullandı.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2016, 17:43