Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, uyuşturucuyla mücadelede ailelere büyük sorumluluklar düştüğüne işaret ederken, “Hiçbir ailenin, hiçbir ebeveynin evladına verebileceğini, devlet veremez, başkası veremez. Onun için burada birinci sorumluluk ailelerimizdedir” dedi.
Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın görüşülerek, yeni döneme ilişkin konuların karara bağlandığı toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldı.
“Uyuşturucu İle Mücadelede Birinci Sorumluluk Ailelerimizdedir”
Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, uyuşturucuyla mücadele noktasında koordineli bir çalışma yapıldığını vurgulayarak, “Sayın başbakanımızın en son bakanlar kurulunda özellikle üzerine basa basa dile getirmiş olduğu bir konu var. Ülkemizin ve milletimizin geleceğinin en önemli garantisi ve teminatı olan gençlerimizin, evlatlarımızın, bu noktada korunması ve eğer varsa bu illete bulaşmış olan kardeşlerimize yardım ederek bu illetten kurtarmamız gerektiği. Bu konuda çok farklı çalışmaları birçok bakanlıkla birlikte koordineli bir şekilde yapmak üzere çalışıyoruz” diye konuştu.
Uyuşturucu ve bağımlılıktan kurtulma konusunda en önemli görevin ailelere düştüğünü vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bizim gençlerimizle yaptığımız çalışmalarda, bir araya geldiğimizde, sohbetlerimizde gördüğümüz bir konu var ve bu çok önemli. Hiçbir ailenin, hiçbir ebeveynin evladına verebileceğini devlet veremez, başkası veremez. Tabii ki görevimiz ve görev alanlarımız çerçevesinde farklı unsurları özellikle Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız burada destek çalışmalarını yapıyorlar. İçişleri Bakanlığı emniyet açısında önlemlerini alıyor, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ülkeye giriş, çıkışını kontrol etmeye çalışıyor. Meclisteki milletvekillerimiz ve komisyonlarımız çalışıyor, basınımız destek veriyor ama bir ailenin anne, baba, kardeş herhangi bir yakın akrabanın verebileceği etkiyi başka hiç kimse veremez. Onun için burada birinci sorumluluk ailelerimizdedir.”
“BENİM EVLADIM ASLA YAPMAZ DİYE DÜŞÜNMEMEMİZ GEREKİYOR”
Uyuşturucu ile Mücadele konusunda sorumluluklarının farkında olduklarını belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Hiçbirimiz ‘benim evladım asla yapmaz’ noktasında durup böyle düşünmememiz gerekiyor. Bizim evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirip, yapmayacaklarını, herhangi bir şekilde olumsuzluklarla bir arada olmayacaklarını tabii ki düşünmememiz gerekiyor.Ama bu illet öyle bir şey ki; nereden nasıl geleceği belli olmuyor. Her zaman bu noktada sorumluluklarımızın bilincinde olarak, görevlerimizin ve sorumluluklarımızın başında olacağız” dedi.
“Uyuşturucu ile mücadelede sporun çok farklı bir özelliği var”
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın uyuşturucu ile mücadele konusundaki çalışmalarını da anlatan Bakan Çağatay Kılıç, şu ifadeleri kullandı:“Sporun bu noktada çok farklı bir özelliği var. Spor, gençlerimizi ve evlatlarımızı farklı alanlara sevk edebileceğimiz, bu tip olumsuzluklarla bir arada olmalarını engelleyebileceğimiz, bize çok iyi bir alan veriyor. Bu anlamda yaptığımız çalışmalarda 1760 antrenörümüzü uyuşturucuyla ve bağımlılıkla mücadele konusunda eğitmiş durumdayız. Bu sayı daha da artacak. Gençlik merkezlerimizde birçok genç kardeşimize bağımlılıkla mücadele konusunda birinci elden bilgiler veriyoruz. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınan öğrencilerimize,yurtlarımıza ilk geldiklerinde uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele hakkında bir koordinasyon eğitimi, bilinçlendirme eğitimi veriyoruz ki; herhangi bir şekilde olumsuzlukla onlara yaklaşmaya çalışan kişilere veya gruplara karşı uyanık olsunlar. Gönüllük çerçevesinde 1000 gencimize bağımlılıkla mücadele eğitimi verdik.”
“Sanal dünyadakibağımlılıkla da mücadele etmemiz gerekiyor”
Bağımlılıkla mücadelenin farklı unsurları olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, şöyle konuştu: “Uyuşturucuyla mücadele dediğimiz zaman özellikle sentetik, doğal, farklı çeşitlerdeki uyuşturucular ve bunların etkileriyle ilgili mücadele ilk akla gelen konular. Fakat bağımlılıkla mücadelenin içerisine farklı unsurlar da giriyor. Örneğin kumar bağımlılığı…Gerçekten aileler ve gençlerimizin üzerinde çok büyük olumsuz etkisi olabiliyor. İnternet bağımlılığı fiziki anlamda da, zihinsel anlamda da, duygusal anlamda da ciddi bir etkiye sahip. Buradaki alanlar içerisinde sanal dünyaya kendini kaptırmış ve sanal dünyayı gerçeklik zanneden insanlarımızın, kardeşlerimizin çektikleri sıkıntılar bilinen bir gerçek. Sanal dünyada karşılaştıkları olumsuzluklar, saldırılar ve iletişimin azaldığı noktalar sözkonusu. İnsanlar arasındaki yüz yüze iletişimdeki azalma bizi çok farklı noktalara götürebilir.Onun için internet ve bu anlamdaki bağımlılıkla da çok ciddi mücadele etmemiz gerekiyor. İnşallah bu alanlardaki çalışmaları değişik sivili toplum örgütleriyle, kurumlarımızla koordineli bir şekilde yaparak gelecek nesillerimizin ve gençlerimizin en iyi şekilde yetişmesini sağlayacağız.”
“Geleceğimizi karartmaya çalışanlara karşı dimdik ayakta duracağız”
Bakan Çağatay Kılıç, FETÖ Terör Örgütü’nün ve onun uzantılarının çok ciddi anlamda sanal dünya üzerinden ve farklı noktalardan gençlerimizin zihinlerini zehirlemeye çalıştıklarının bilindiğini ve onlarla da mücadele ettiklerini kaydetti. Bakan Çağatay Kılıç, “Nasıl ki 15 Temmuz gecesi milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın çağrısıyla meydanlara çıktıysa, bu ülkenin, bu milletin geleceğini zehirlemeye ve çalmaya çalışanlara karşı dimdik ayakta durduysa, biz de millet olarak bu bağımlılıkla mücadele çerçevesinde geleceğimizi karartmaya çalışanlara karşı dimdik ayakta duracağız. Birlik ve beraberlik içerisinde inşallah bunları aşacağız” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2016, 09:13