İlçelerde kırsal kalkınmayı desteklemek ve geliştirmek için yapılması gerekenlerin tartışılıp yol haritasının çıkartılması amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen toplantıların üçüncüsü Bafra’da yapıldı.
Bafra Belediyesi Adnan Menderes Parkı Salonunda gerçekleşen toplantıya; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun eski Milletvekillerinden Ay-Pi Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı ve Bafra Karaköy Harası (TİGEM) yeni sahiplerinden Ahmet Aydın, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Samsun Gıda Tarım Hayvancılık il Müdürü Kadir Güven, Bafra Gıda Tarım Hayvancılık ilçe Müdürü Ahmet Dursun, Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Bafra ilçe Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Samsun ili Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği Başkanı İsmail Metin, Samsun Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürlerinden Mehmet Ali Karamusaoğlu, Birlik Başkanları, muhtarlar ve tarım faaliyetini sürdüren vatandaşlar katıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları çerçevesinde bu toplantının gerçekleştiğini belirten Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin yaptığı konuşmada,” Bafra’mızda, 7 aydır, Bafra’nın geleceğini planlamak adına, bir çalışma yapmaktayız. Tabi bunun içinde öncelikle Bafra’nın tarım bölgesi olması hasebiyle, tarım, sanayi, turizm, kentleşme ve üniversiteye kavuşma noktasında çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızı sayın kaymakamımız, belediye başkanlığı, Bafra Ticaret Sanayi Odası, Bafra Ticaret Borsası, Bafra Ziraat Odası ve sivil toplum örgütleri ile birlikte yürütmekteyiz. Bunun içerisinde, Büyük Şehir Belediyesi ile ilgili bir takım hususlarda çıkacak, önemli olan biz, yol haritamızı tespit etmek için gayret ediyoruz. Bafra’mızın, Samsun’umuzu geleceğe hazırlama adına görevimizi yapmak için çalışıyoruz” dedi.
Tarımı yakından takip ettiğini belirten Bafra Kaymakamı Halis Arslan ise, “Bu proje aslında, Bafra’mızda ilk kez düzenlenen bir Turizm organizasyonu ile ilgili toplantı vardı, o zaman gündeme gelmişti. Tarımda gündeme getirelim demişlerdi. Büyükşehir Belediyemizin daha önce almış olduğu bir karar gereği, toplantı bugüne nasip oldu. Göreve geldiğim günden bugüne kadar, 7 kez, bu tür toplantılar yaptık. Bugün bizim için son derece katkınız olacak, katılımlarınız olacak, fikirleriniz olacak onu istişare edeceğiz. Biz, bugüne kadar, burada Manda Üreticileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Ziraat Odası Başkanlığı, Çeltik Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Üreticileri Birliği, Koyun ve Keçi Üreticileri Yetiştirme Birliği gibi çok sayıda birliğe sahip bir ilçeyiz. Ceviz yetiştiriciliği üzerinde durulmalıdır. Seracılık zaden Bafra OSB’de kurulma aşamasındadır. Manda üretimi konusunda bütün projeler desteklenmelidir. Köy ürünleri pazaryeri konusu mutlaka projelendirilmelidir. Bafra ismini çeltikle duyurmuştur. Bafra’nın üreticisi, çiftçisi gelişime ve değişime her zaman açıktır” diye konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Büyükşehir olarak bize, ’başkanın falan yerin yolları bozuk, toz oluyor, tozun olduğu yerde de tütün olmuyor, ne yap yap asfalt yap’ diyebilirsiniz. Bunlar bizim işimiz. Tutup da devletin, merkezi hükümetin 20 senedir yaptığı Derbent Barajı’nın sulaması ile ilgili konuyu ’önümüzdeki 3 yılda bitir başkanım’ derseniz ben onu bitiremeyebilirim, öyle sözü veremeyebilirim. Olabilecek mantıklı işleri bizim önümüze bir ödev olarak koyun. Siz bizim öğretmenimizsiniz. Siz bize ödev vereceksiniz, biz de sizin hizmetinizde bu ihtiyaçların gereğini yerine getireceğiz. Tırnaklarıyla hayata tutunmuş, çocukluğundan beri rençperlikle uğraşan, hayatını rençperlikle kazanan sizler buradasınız. Ben de tütüncü bir ailenin çocuğuyum. Çocukluğum tütün tarlarında tütün kırmak, tütün dizmekle geçti. Biz de rençper çocuğuyuz, tarladan geldik ama rençperliğin her dalı uzmanlık isteyen bir iş. Sebzecilikle ilgili birçok başarıya imza atmış bir Bafra’da soya fasulyesi ile ilgili konuda uzman olan birinin uzmanlığına değer vermeniz lazım. Ayçiçeği ayrı bir uzmanlıktır. O bakımdan bütün arkadaşlarımın burada sahip olduğu birikimlerinin değerini ben çok iyi biliyorum. Bu açıdan da hepinizin konuşmasını istiyorum. Burada önümüzdeki 3 sene içinde gözümüzü kestirdiklerimizi not alacağız. Sizler iyi niyetle 2-6-10 senede bitirebileceğiz türden bir şeyler de söyleyebilirsiniz.‘Bu iş 3 senenin içine sığmaz’ diyeceğiz, biz 3 senenin içine sığdırabileceklerimizi konuşacağız" şeklinde konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın konuşmasının ardından söz alan birlik yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri Bafra’nın öncelikli sorunlarını dile getirdi.
Toplantıda, Devlet Su İşleri’nin ovadaki yaptığı sulama çalışmasının bir an önce bitirilmesi istenirken, eski Tekel depolarının mantar ürecileri için uygun olup olamayacağı, sertifikalı çeltik tohumu üretimi, Bafra Sera Organize Sanayi mütevelli heyetinde Büyükşehir Belediyesi’nin olması, Kızılırmak Deltası’nda mandacılık, ovada seracılık ve kooperatifçiliğin hayata geçirilmesi konuları ele alındı.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven yaptığı konuşmada, "Tarımsal potansiyelimiz Bafra’da var. Tarımsal alt yapımız sulamasıyla, toplulaştırmasıyla hemen hemen var. Tarımsal Sanayi Organize olarak var. Ama burada bence Büyükşehir Belediyesi’nin birinci manada yapması gereken iş, hal düzenlemesidir. Burada sebze hali yetersiz ve düzensiz. Kullanılabilir ve kolay ulaşılabilir bir pozisyonda hal düzenlemesinin çok açılan yapılması gerekmektedir” dedi.
Birlik yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini dinleyen ve not aldıran Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Biz çok ödev çıkarttık konuşmalarınızdan. Mandacılık ve kalkınma kooperatifi konusunda da bize görevler düşüyor. Bize bir takım sorumluluklar verildi ve bunların hepsinde elimizden geleni yapacağız. Benim sizden ricam şu: Arkadaşlar mücadele etmeden bir şey olmuyor. Çalışmadan birileri gelsin bir şeyler yapsın, biz de ondan faydalanalım diye düşünmeyelim. Çalışmadan, düşüp diz kanamadan, yorulmadan bir fayda olacağına inanmıyorum. Hep beraber mücadele edelim. Bundan sonra bir araya gelerek bunu topyekûn enerjiye döndürmenin zamanı geldi de geçiyor diye düşünüyorum. Tabiat fışkırıyor her tarafımızda. Allah biz böylesine verimli topraklar vermiş ki yani bu topraklar da daha iyi yaşamak için çok fazla enerji harcama ya gerek yok. Birazcık gayret ettiğimiz zaman ortaya çok güzel şeyler ortaya koyabiliriz. Biz de bu konularda hazırız. İşi uzaktan seyreden işi bir başkasına havale eden anlayışla değil, hemen harekete geçen bunu ön plana alan bir anlayışla size geldik bunun için buradayız” diye konuştu.
Samsun Valisi İbrahim Şahin de, “İnsanlar bu gün hükümeti kim kuracak tartışmalarını yaparken biz burada Samsun'un tarımını, hayvancılığını, arıcılığını, çiçekçiliğini, serayı kısaca burada tarımla ilgili konularının nasıl yapılırını tartışıyoruz. Bizim bu heyecanı hep beraber yaşayarak ileriye doğru bakmamız gerekiyor. Çok şanslı bir yerde yaşıyoruz. Verimli topraklarımız var ve biz bunu en üst düzeyde değerlendirmemiz gerekiyor. Bafra ilçemizde bir başka potansiyelimizde su basar ormanları ve kuş cennetimiz. Biz buraları koruma adına tarımsal artıkları ve gübreleri çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Ayrıca bizlerin Bafra ilçemizde üretilen yöresel ürünleri mutlaka iyi değerlendirip tanıtmamız gerekiyor. İlçemizin büyük bir manda potansiyeli var. Bu alanda manda sütü konusunu mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor. Manda sayısını mutlaka artırmamız gerekiyor. Çünkü mandalar kuş cennetinin olmazsa olmazıdır. Bizim Kızılırmak Deltası gibi büyük bir varlığımız var. Bunu çok güzel değerlendirmemiz gerekiyor. Bu sayede önemli bir turizm potansiyelini Bafra ilçemize kazandıracağız. Bafra ilçemizde sera tarımını geliştirmeliyiz. Mevcut tarım ürünlerinin yanında diğer tarım ürünlerini de guruplara ayırarak mutlaka Bafra’da üretmemiz gerekiyor. Sizlerin Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile iş birliği içerisinde kurumun sağladığı olanaklardan mutlaka yararlanmanız gerekiyor. Bizim mutlaka Bafra’da tarımsal sanayiyi geliştirmemiz gerekiyor. Kooperatifçiliği ön plana çıkaracağız. Tarım alanında Bafra ilçemizde yapılacak çalışmalara başta Valiliğimiz olmak üzere, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kurum ve kuruluşlar destek sağlayacaklar. Bu tür toplantıları ilimizin bütün ilçelerinde düzenleyeceğiz. Ben bu toplantının düzenlenmesini sağlayan başta büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Katılımlarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
NAMIK AZGIN
Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2015, 09:02