"ARTIK YERYÜZÜNDE TÜRKİYE ADINDA MAZLUMLARIN UMUDU OLAN BİR ÜLKE VAR"

Samsun İnsani Yardım Hareketi Başkanı İdris Akdin, dönüşünde gözlemlerini paylaştı.

 Yardım çalışmaları için Bangsamoro'dan dönen Siyahareketi Başkanı İdris Akdin:

 "ARTIK YERYÜZÜNDE TÜRKİYE ADINDA MAZLUMLARIN UMUDU OLAN BİR ÜLKE VAR"

       Uzun yıllar Filipinler hükümetinden bağımsız olmak  için mücadele veren Bangsamoro Müslümanlarının durumlarını yerinde görmek, İHH-İnsani Yardım Vakfı tarafından bölgede yaptırılan Uğur Süleyman Söylemez Yetimhanesi'nin açılışını yapmak ve bölge hakkında araştırma yapmak için 10 günlük programla Moro'ya  giden Samsun İnsani Yardım Hareketi Başkanı İdris Akdin, dönüşünde gözlemlerini paylaştı.

                                 BANGSAMORO NERESİ?

         Pasifik Okyanusun'da bulunan Filipinlerin güneyinde yer alan ve 7300 adanın en büyüklerinde biri olan Bangsamoro'da yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığını belirten Siyah Başkanı, bölgenin tarihte Osmanlı Devleti'ne bağlılığını ilan etmiş bir sultanlıkla yönetildiğini söyledi. Yüzyıllar boyunca sömürgeci İspanyollar ve Amerikalılara karşı mücadele eden, vatanlarından kopartılmaya çalışılan, 20. yüzyıla kadar kendi bağımsız devletlerinde yaşayan Müslüman Moro halkının Hicretten 4 yüzyıl sonra, miladi 10. yüzyılda komşu Sumatra ve Borneo adalarından gelen Müslüman tüccarlar sayesinde İslam'la tanıştığı anlatan Akdin, sömürgeci kaşifler gelene kadar Filipinlerin tamamının müslüman olduğunu hatta ünlü kaşif Macellan'ın müslümanlara karşı giriştiği katliamların birinde bir müslüman tarafından öldürüldüğünü söyledi. Açıklamada Amerika sömürgesi olduktan sonra başlayan çatışmalarda 120 bin müslümanın hayatını kaybetmesine yol açan bir sürecin yaşandığı ifade edildi.

                 OSMANLI  MORO'DA BAŞKA BİR ANLAM TAŞIYOR

          Padişahlığı döneminde Moro Müslümanlarının sorunlarıyla yakından ilgilenen, ihtiyaç duyulan bölgelere hoca gönderen Sultan Abdulhamid, Moroluların gönlünde yer etmiş bir insan. Sokaklarda dolaşırken Türk olduğumu söylediğimde “Sultan Hamid, Sultan Hamid” diye mukabelede bulunmaları bunun bir örneği. Filipinler’de Müslümanların yoğun olmadığı bölgelerde bile geçmişten gelen Müslüman adetlerin hala hayatta olduğuna şahitlik edebiliyorsunuz. Hıristiyanların yoğun olarak yaşadığı başkent Manila’da havalimanındaki pasaport kontrolünde kadınlar ve erkekler ayrı bölgelerden geçiş yapıyor; yiyecek satılan yerlerde helal gıdalar özellikle belirtiliyor.

                     ÇATIŞMADA BARIŞA: UZUN İNCE BİR YOL

          Yaşanan tüm acıların ardından Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında 2012 yılında barış süreci başladı. Bu süreç bugün Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin kurulması yönünde sonuç verdi. İmzalanan anlaşmalar neticesinde Filipinler devletinin üç ana ada topluluğundan biri olan Mindanao’da 2016 yılında kurulacak Bangsamoro Özerk Bölgesi, Moro halkının mücadelesinin ulaştığı sonuç açısından büyük bir kazanım. Barış sürecinin başlamasıyla birlikte taraflar arasında yapılan anlaşmaların uygulanmasını gözlemlemek ve incelemek üzere Bağımsız Gözlemci Heyeti kuruldu. Heyetin beş üyesinden birisi de İHH İnsani Yardım Vakfı başkan yardımcısı Hüseyin Oruç. Tecrübe ve birikimiyle bölge halkının huzuru için çalışan İHH, Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin kurulma aşamasını yakından takip ederek sürece katkıda bulunuyor. 

                       İHH MORO'DA TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI

            HH, 1996 yılından bu yana Moro’da çalışmalar yürütüyor. Barış sürecine olan katkısının yanında Ramazan ve Kurban gibi vesilelerle yılın her vakti ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırıyor. İHH’nın her yıl düzenlemiş olduğu, yetimleri sevindirmek için ekiplerin dünyanın farklı ülkelerine yola çıktığı Yetim Dayanışma Günleri’nin bir durağı da Moro. Mindanao adasında yaklaşık 10 bin yetim çocuk bulunuyor. Savaş dolayısıyla ailesini kaybeden çocukların sayısı ise çoğunlukta. Bölgenin önemli şehirlerinden Cotobato'da bir merkez açan İHH'nın buradaki işlerini Ömer Kesmen takip ediyor. Kesmen ailesi ile buraya yerleşmiş ve gerçekten Moroluların ağabeyi gibi görülüyor. “Müslümanların buradaki özgürlük mücadelesi başarılı oldu, şu an dünyada neredeyse tek. Yakın zamanda dünyanın başka bölgelerindeki mazlumlara örnek olacak burası” diyor. Bangsamoro kurulurken tarihe şahitlik ettiğini hissederek söylüyor bunları. “Türkiye’den buraya gelenler farketmese de onların gelişleri Morolulara şevk veriyor. Başka ülkelerden Müslümanların gelip tanışmalarını, kendileri ile ilgilenmelerini o yüzden çok seviyorlar.

            HACI MURAT: ‘UZAKDOĞU'DAKİ DEVRİMCİ DERVİŞİMİZ’

Savaşın devam ettiği yıllarda Cotabato’da Müslümanlar kendilerine ait kamplar kurarak hem savaşmış hem de aileleriyle buradaki hayatlarını devam ettirmeye çalışmış. Bu kamplardan biri, MILF lideri Hacı Murad İbrahim’in de yaşadığı Darapanan Kampı. Kapıda güvenlik kontrolünden geçtikten sonra uzun ağaçlar, yeni ekilmiş pirinç tarlaları arasına serpilmiş küçük evlerle karşılaşıyoruz. Yönetim merkezine doğru yürüdüğümde sessizliğin hakim olduğu büyük bir avlunun sonunda, kibar ve sakin bir eda ile ‘hoşgeldiniz’ diyen Hacı Murad İbrahim’i görüyorum. Bangsamoro’nun özgürlük mücadelesinden, yaşadıklarından ve şehit olmuş arkadaşlarından bahsederken uzaklara bakarak anlatıyor. Moro’nun şu anki durumunu soruyorum, şöyle cevaplıyor: “Zaten hakkımız olan toprakları alıyoruz, bu çok güzel ama daha çok çalışmamızı gerektiren zor bir sürece giriyoruz. Her açıdan iyi yetişmiş gençlere; savaşarak elde edilmeyecek şeylere ihtiyacımız var. Birçok öğrenciyi dünyayı tanısınlar, devlet nasıl yönetilir bunu öğrensinler diye dost ülkelere gönderiyoruz. Eğitim alıp döndüklerinde topraklarımızı onlarla birlikte yeniden inşa edeceğiz inşallah. Okullara, hastanelere, camilere, yollara, yatırımlara, iş alanlarına… bizi daha güçlü kılacak şeylere ihtiyacımız var. Sağolsun İHH da yetimlerimizle özel ilgileniyor, barış sürecinde bize yardımcı oluyor. Bu zamana kolay gelmedik, umudumuzu yitirmedik, gelecek günlerden de umutluyum.”

        SİYAHAREKETİ'NİN HEDEFİ: ‘MORO'DA BİR SAĞLIK MERKEZİ KURMAK’

Samsun İnsani Yardım Hareketi olarak, Moro'luların en çok ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetleri alanında bir merkez açmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden İdris Akdin, yaklaşık olarak 110 bin dolara mal olacak bu merkezin bölge halkının çok önemli ve acil ihtiyaçlarını gidereceğini söyledi. Sağlık Merkezi'nin yapılacağı arsanın yerel yönetim tarafından bağışlandığını ve bu hususta özellikle Samsun halkını katkıya çağırdıklarını sözlerine ekledi.

           NAMIK AZGIN

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2015, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER