Dostlarım;
Sizlere bu kısa yazımda hem çok güncel hem de temel bir romandan söz edeceğim.
Sevgili yazar – romancı – felsefe öğretmeni Dostum Atalay Girgin’in sekizinci romanı.
Dorlion Yayınlarından çıktı. 2019 basımı. 350 sayfalık bu eseri akıcı dil ve anlatımı ile, güncel bir eğitim ve felsefe konusuyla, sürükleyici bir kurgu ve gerçekçi bir ekonomi-politik toplumsallığıyla severek okuyacaksınız.
Olaylar bir ilçe lisesinde ve onun yakın çevresindeki yerleşimlerde geçmektedir.
Çocukların – öğrencilerin dramları işlenmiştir.
Hem eğitimin – öğretimin yakıcı sorunları, hem “cinsel taciz”ler, hem okullardaki özelleştirmeci-piyasacı uygulamalarla haksız kazançlar-rantlar sağlam bir kurgu, akıcı ve düşündürücü bir anlatım ile okuyucuya sunulmuştur.
Elbette amaç kötüyü ve kötülükleri teşhir etme, bir daha yaşanmaması için toplumsal ve bireysel bilinç oluşturmadır.
Diğer yandan bireysel gibi gözüken tutum ve davranışların arkasındaki toplumsal ve tarihsel dayanaklara da gönderme yapılmış, insan diyalektik bir bütünlük içinde kavranmaya çalışılmıştır.
Romanda ülkemizde yakın dönemde yaşanan toplumsal gelişmelere de kısmi göndermeler yapılmış, gençliğin kollektif yaratıcı zekasının bazı toplumsal sorunların çözülmesinde yapabileceği katkılara dikkat çekilmiştir. (sayfa 101)
Elbette her sanat eserinin görünür-görünmez iletileri olmaktadır.
Arzu Okulu isimli bu romanda estetik çerçeveler içinde çok önemli iletiler duyumsatılmaktadır.
Öğrencilerin her an her bakımdan- bedensel, zihinsel, siyasal, ideolojik, kültürel- tetikte olmaları sanırım birincil düzeyde bir sonuçtur.
Her kimden gelirse gelsin hak ve özgürlük alanlarına yapılacak müdahalelere karşı son derece dikkatli ve duyarlı olunmalıdır.
Konu felsefe – edebiyat-sanat- Türkçe-tarih gibi insan bilimleri ve sanatları söz konusu olduğunda kavramsal düşünce öne çıkmaktadır.
Bu kitapta felsefi düşünmenin, eleştirel bakışın, okuma kültürünün derinliklerine doğru sağlam bir yönelme estetiği de söz konusudur.
Burada isimlerini vermesek de olumsuz kahramanların yanı sıra bir kaç olumlu kahramanımız da bulunmaktadır romanda.
Atalay Girgin’in ilk kez bu romanını okuyanlar dönüp önceki kitaplarını da okuma isteği ve heyecanı duyacaklardır.
Çünkü, meslekten felsefeci olan yazar edebiyat ve felsefe ilişkisini tüm boyutlarıyla ve oldukça da estetik ölçüler içinde vermektedir okurlarına.
Edebiyat nedir, felsefe nedir, sanat nedir, giderek yaşamak ve insan olmak nedir gibi hem tarihsel ve toplumsal hem de güncel soruların dipsiz burgacından aydınlık bir geleceğe taşımaktadır yazar bizi.
Yazarın son kitabı “Edebiyat Nedir ki” de, düşünsel, felsefi ve güncel sanat sorunlarına eğilen çok kapsamlı ve kalıcı olacak eserlerden biridir.
Sırası gelince üzerinde duracağım.
Dostlarım,
Sevgili Dostum Atalay Girgin’i roman ve diğer eserleriyle okuyun, inceleyin, zihin dünyanızdaki bakışların nasıl genişleyip derinleştiğini hemen göreceksiniz.
Ben bu yazıda yazarımıza teşekkür eder, ellerine, düşüncesine ve yazma gücüne sağlık dilerken, siz okur-yazar dostlarıma da üretken sevgiler temenni ediyorum.