Bayraktar MİNİ İHA, Bayraktar DİHA, Bayraktar TB2 SİHA, Bayraktar Akıncı ve Bayraktar Kızılelma… Türkiye’nin yerli ve milli sanayideki etkin gücü Baykar Teknoloji firması, harp sahasında dengeleri değiştirecek hamlelerine bir yenisi daha eklemiş durumda.
Türkiye yapılacak hava saldırıları konusunda önemli caydırıcı etki yapacak insansız savaş uçağı Kızılelma, bir yıl gibi rekor sürede tamamlanarak ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiş oldu.
Kızılelma ile Türkiye, dünya üzerinde insansız savaş uçağı üretebilen 5’inci ülke olma başarısını elde etti.
Kızılelma’nın görüş hattı ile haberleşme sistemi, çok amaçlı hava radarı, sentetik açıklıklı radar, meteoroloji radarı (AESA) tamamen yerli. Yerli mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile donatılan, 35 bin feet operasyonel irtifa ile düşmana gökyüzünü dar edecek kabiliyete sahip olan Kızılelma; 5 saat havada kalış süresi, 6 bin kilogram maksimum kalkış ağırlığı, 1.500 kilogram faydalı yük kapasitesi, 500 nm görev yarıçapı, 06. mach seyir hızı ile dikkat çekiyor.
Kızılelma’nın en önemli yetkinliği, radara karşı hassasiyeti. Yani bugün için dünyada radara yakalanmayan uçak yok. En az şekilde bir yakalanma riski ve oranı var. O anlamda Kızılelma, emsallerine göre çok üstün. Taşıdığı yük, hız, kısa mesafe iniş-kalkış, özellikle Anadolu gemisine inecek ve kalkacak olmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bunlarla donatılmış bir Kızılelma, alanında rakibi olmayan mükemmel bir savaş aracı olarak yerini alıyor.
Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış ve iniş kabiliyetiyle eski tip savaş uçaklarından ayrışan Kızılelma, düşük görünürlük vasfıyla yeni nesil harp teknolojilerine tam uyum sağlıyor. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma geleceğin muharebe konseptine yön verecek konumda tasarlanmış.
Türk havacılık tarihinin mihenk taşlarından bir tanesi olan Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın ilk uçuşu dünya basınında da oldukça geniş yankı uyandırdı. ABD’den Çin’e, Mısır’dan Yunanistan’a kadar birçok ülke medyası gelişmeyi okuyucularına hayret ve heyecanla duyurdu.
İnsansız savaş uçağı teknolojisi şu anda 5 ülkede var. Bu noktada sadece insansız bir savaş uçağının kabiliyet ve kapasitesine sahip olmak değil, atacağı füzelerle birlikte süpersonik bir etki ortaya koyabilme kabiliyeti var. Bu son derece önemli. Muharebe ortamının ağ gibi örülmesinde, katmanlar arasında bir yere gerçekleştirmek gerekiyor. Bu da savaşın doktriniyle ilgili olan bir konu. Mesele sadece böyle bir teknolojik yeteneğe sahip olmak değil; bu yeteneği yeni nesil savaşlarda, yani 5’inci nesil harplerde kullanma becerisidir. Buna dair bir akla, stratejiye ve tecrübeye sahip olduk.
İnsansız hava araçları genel olarak göklerdeki gözümüzdür. Hemen hepsinde yüksek çözünürlükte optik sistemler, radarlar ve lazer hedefleme sistemleri bulunur. Düşük hızları bir dezavantaj gibi görünse de çok yüksek irtifalarda saatlerce bölgeyi ve hedefi gözetleyerek net bir istihbarat sağlayabilmeleri en büyük avantajlarındandır.
İnsansız hava araçları konusunda sıkıntılı süreçleri atlatan Türkiye zamanla kendi teknolojisini geliştirmenin önemini kavramış ve hızla yerli teknoloji ile İHA ve SİHA yapmaya girişmiş ve bu çalışkanlığın sonucu olarak dünyanın en iyi operasyonel İHA ve SİHA filolarından birini oluşturmuştur. Son yıllarda bu gücünü etkin kullanan Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye, Irak ve diğer terör bölgelerinde önemli avantajlar elde etmiştir.
Otuz dört askerimizin şehadeti sonrası Suriye’nin kuzeyine yapılan karşı saldırılarda Bayraktar TB-2’ler ve ANKA-S’ler kullanılmıştır. İdlip semalarında bu SİHA’lar teröristlere göz açtırmamakta ülke güvenliğini sağlamaktadır. Kızılelma ise bu sahada çok önemli bir boşluğu dolduracak olup gökyüzünde Türk hakimiyetini kuracak; dosta güven düşmana korku salacaktır. Bu konuda çalışan emeği ve alın teri geçen tüm fedakar arkadaşlarımızı tebrik ediyor kutluyoruz!…Rabbim güçlerine güç katsın.