DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliği kapsamında Düzce'de açılan kursa başvuran ALS hastası, yatağa bağımlı Nezaket Yağmur (64), görevlendirilen öğreticinin desteği, kendi gayretiyle okuma yazma öğrendi.
Düzce'nin Cumayeri ilçesinde yaşayan, geçirdiği rahatsızlık sonrası uzun süre hastanede tedavi gören Yağmur, ALS hastalığını kısmen atlatarak evine döndü.
Burada kızı ve eşi tarafından bakılan Yağmur, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliği projesini duyduğunda eşine, "Ben de okuma yazma öğrenmek istiyorum" diyerek kendisini kurslara yazdırmasını istedi.
Eşinin, Cumayeri Milli Eğitim Müdürü Yunus Yıldız ile görüşerek durumu anlatması üzerine Nezaket Yağmur için bir öğretici görevlendirildi. Haftanın belli günleri Yağmur'un evine yazı tahtasıyla giden görevli, yaşlı teyzenin azmini görünce şaşırdı. Yağmur, kısa sürede okuma yazmayı öğrendi.
Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma isteğinin geçmişten bu yana içinde kalan bir ukde olduğunu söyledi.
Rakamlardan çok korktuğunu fakat onları da çözmeye başladığını vurgulayan Yağmur, şöyle konuştu:
"İçimde bir acı vardı. Okuma yazma bilmediğim için çok büyük sıkıntılar çektim. Hastanede yattığımda durumum kötüye gidince çocuklarımdan imza atmalarını istediler. O imza atacakları kağıtlar benim durumumun kötü olduğunu belgeleyen ve tabir yerinde ise ölüm fermanımmış. Çocuklarım imzalamadı ve ben imzalamak zorunda kaldım. Bana söylemediler ve okuma bilmediğim için imzaladım onu."
Okuma öğrenme isteğinin ikinci sebebini ise üvey kardeşiyle arsa paylaşımında yaşadıkları sıkıntı olduğunu anlatan Yağmar, "Kardeşim bana başka bir şey diyerek kağıtlara imza attırdı. Sonra anladık ki bizim topraklarımıza baraj yapımı için para vermişler. Oraları kendisi aldı. Zamanında okumadık işte cahillik. Babam beni okula vermedi. Köylere gelip okumayan çocukları tespit ettiler babam benim okumamı istemedi. Şimdi babama bu konudan ötürü çok kızgınım." dedi.
- "Eşime 'Beni okula alırlar mı? dedim"
Rahatsızlığından dolayı yatağa bağımlı bir hayat sürdüğünü anımsatan Yağmur, şunları kaydetti:
"Baktım ki artık ölüm burnumun ucunda ve ben içimdekileri dışarıya dökeyim istedim. Eşime 'Beni okula alırlar mı?' dedim. O da 'Nasıl olacak?' dedi ama kırmadan gitti müracaat etti. Sağ olsunlar 5 dakikada dilekçeyi ayarlamışlar. Kırmadılar bana hoca verdiler, okumayı çözdüm. Vesile olan herkesten Allah razı olsun. Hocamızla hiç tanışmıyorduk ama artık yakın tanış olduk."
- "Bu kurslarda eğitim alanlardan en anlamlısı Nezaket Teyze'miz"
Cumayeri Milli Eğitim Müdürü Yıldız ise ilçelerinde 146 okuma yazma bilmeyen vatandaşa ulaştıklarını ve toplam 18 kurs merkezi kurarak derslere başladıklarını belirterek, "Bizim için bu kurslarda eğitim alanlardan en anlamlısı Nezaket Teyze'miz. Kendisinin hasta ve evde olduğunu öğrendik. Bu doğrultuda Halk Eğitim Müdürlüğü'müz ile hızlı bir çalışma yaparak teyzemize evde eğitim vermeye çalıştık. Buradayız ve çalışmalarımız çok güzel gidiyor. İlimizde de bu anlamda çok güzel çalışmalarımız devam etmekte." diye konuştu.
Yağmur'un öğrenme isteğini takdir ettiklerini vurgulayan Yıldız, zaten kendi talebinin olmasının da bu başarısını gösterdiğini aktardı.
Yağmur'un evine gelerek öğreticilik yapan Vildan Baydal ise böyle bir istek geldiğinde gönüllü olduğunu fakat öğretmede sorun yaşamaktan çok korktuğunu ifade ederek, "Önceleri 'Yaşından ötürü öğretebilir miyim?' diye çok korktum. Kendisi ile tanıştım ve derslere başladık. Hiç zorlanmadım. Harflerle başladık ve kelimeleri birleştirmekle devam ettik. Yaşlı birinin böyle bir istekte bulunmasına çok sevindim. Ben nasıl öğretmekte gayretliysem, o da öğrenmekte benden daha gayretli." ifadelerini kullandı.