DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Tozluoğlu tarafından TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında başvurusu yapılan "Nanoteknolojik Ambalaj Kağıdı ve Karton Üretimi" başlıklı araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunduğu bildirildi.
DÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş Kağıt San. ve Tic. A.Ş ve Düzce Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile hayata geçecek proje ile tarımsal atıklardan nanoselüloz üretimi gerçekleştirilerek projenin yaklaşık iki yıllık süreçte tamamlanması planlandığı ifade edildi.
Teknolojik gelişmelerin nanoteknoloji çalışmalarıyla büyük bir atılım gösterdiği günümüzde nanoteknoloji, internetin icadından sonra endüstriyel üretim uygulamalarında en büyük buluş ve bilim adamlarınca ikinci sanayi devrimi olarak kabul edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"TÜBİTAK tarafından hazırlanan 'Vizyon 2023' programında nanoteknoloji konuları öncelikli alanlardan biri olarak kabul görmüştür. Konu ile ilgili olarak ülkemizde medikal ve tekstil alanlarındaki araştırmalar dikkat çekiyor. Buna karşılık orman ürünleri alanındaki araştırmalar dünya bazında önem kazanırken, ülkemizde konu hakkındaki araştırmalar oldukça kısıtlı bir şekilde yürütülüyor. Dünyada hızla artan insan nüfusuna bağlı olarak ağaç malzemeye olan talep de artış gösterdiğinden, ormanlardan elde edilen odun hammaddesinin bilinçli kullanılması ve kullanılan hammaddenin de rasyonel değerlendirilmesi önem arz ediyor. Diğer taraftan tüketicilerde artan yüksek kalite/performans beklentilerine paralel olarak; kağıt üreticilerinde de yüksek kalite standartları oluşmaya başlamıştır."