"Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Gençlik Kurultayı"

- Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak: - "Yeni teknolojiler sayesinde gelecek 10 yıl içinde yüzde 25'lere varan sanayi verimliliği hedefleniyor. Elbette bu verimlilik artışı, büyümeye yansıyacak. Büyüme artışı da yatırımlara dönüşecek. Bunları tahmin etmek çok zor değil"

ZONGULDAK (AA) - Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Yeni teknolojiler sayesinde gelecek 10 yıl içinde yüzde 25'lere varan sanayi verimliliği hedefleniyor. Elbette bu verimlilik artışı, büyümeye yansıyacak. Büyüme artışı da yatırımlara dönüşecek. Bunları tahmin etmek çok zor değil." dedi.

Kavlak, Türk Metal Sendikası ile Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde düzenlenen, "Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Gençlik Kurultayı"nda yaptığı konuşmada, hızlı bir gelişim ve dönüşüm içerisinde, bilim kurgu romanları için bile hayal olan gelişmelere tanık olduklarını söyledi.

Hayal bile edilemeyen teknolojilerin, sanayi üretiminin bir parçası olmaya başladığını anlatan Kavlak, şöyle devam etti:

"Yakında da asli unsurlar haline gelecekler. Hedefler büyük. Yeni teknolojiler sayesinde gelecek 10 yıl içinde yüzde 25'lere varan sanayi verimliliği hedefleniyor. Elbette bu verimlilik artışı, büyümeye yansıyacak. Büyüme artışı da yatırımlara dönüşecek. Bunları tahmin etmek çok zor değil. Zor olanı, eskiden yatırım denildiği zaman mutlaka istihdam da gündeme geliyordu. Yeni iş imkanlarının yaratılması konuşuluyordu ama bunları artık neredeyse hiç konuşmuyoruz. Üretimi, yatırımı, verimliliği, büyümeyi, karlılığı konuşuyoruz ama istihdamı, insanı, emeği ve emekçiyi konuşmuyoruz."

- "Hiçbir batılı ülke, Çin'le rekabet edebilir durumda değil"

Dünyanın küreselleşmeyle çok ciddi değişim ve dönüşüm içerisine girdiğini, sermayenin küreselleşmesiyle üretimin daha ucuz olduğu bölgelere göçtüğünü belirten Kavlak, bir dönem sanayinin merkezi olan batılı ülkelerin, ülkelerindeki fabrikaları kapatarak emeğin ucuz, karın çok olduğu ülkelere kaydığını kaydetti.

Başlangıçta bu sürecin batı ülkelerinin lehine seyrettiğini, bir süre sonra aleyhine gelişmeye başladığını vurgulayan Kavlak, "Üretimin yığıldığı Çin, bütün gelişmiş ülkeleri tehdit ediyor. Hiçbir batılı ülke, Çin'le rekabet edebilir durumda değil. En son Amerika, Çin mallarına gümrük benzeri engeller getirmeyi konuşmaya başladı. Bütün batılı ülkeler, uluslararası rekabette fiyat avantajını kaybetti. Sonuç olarak ne oldu? Belki bazı batılı şirketler daha çok kar etti ama ülkeleri kaybetti. Bu gelişmelerin, bütün batılı ülkelerde, işsizlik, istikrarsızlık, sosyal meseleler gibi toplumsal sonuçları oldu. O yüzden, Endüstri 4.0, aslında maçı kaybetmiş görünen batılı ülkeler için bir umut ışığı gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

Kavlak, batılı ülkelerin, tüm kaynaklarını endüstri 4.0'ın gerçekleşmesi için seferber ettiğine değindi.

- "İşsizlik, bütün toplumsal hastalıkların sebebidir"

Kavlak, endüstri 4.0'ın tam anlamıyla hayata geçirilmesi halinde, fabrikalarda insanların yerine, birbirleriyle sürekli iletişim halindeki akıllı robotların çalışacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Işığın, havanın, suyun bile gerekmediği bu fabrikalardaki üretim, insan hatalarından arındırılmış, mükemmel, verimli ve karlı üretim olacak. Peki, o zaman insana ne olacak? Kritik soru budur. Bizim cevap bulmamız gereken soru budur. Orada çalışması gereken ama onların yerine robotların çalıştığı insanlara ne olacak? Belki de işsizliğe mahkum edilecek. Bir önlem alınmazsa karşılaşacağımız muhtemel sonuçlardan biri budur. O zaman ne yapmalı? Teknolojik gelişmelere karşı çıkmak bir çözüm olabilir mi? Hayır. Zaten, teknolojiye karşı gelmek, tarihin akışına direnmek mümkün değildir. O zaman yapmamız gereken, bu gelişmelerin insana, aileye, topluma hatta bütün insanlığa zarar vermesini önlemektir çünkü emin olun, işsizlik, bütün toplumsal hastalıkların sebebidir. Açlığın, yokluğun, yoksulluğun, çürümenin, bozulmanın, yozlaşmanın hepsinin ama hepsinin sebebi işsizliktir."

Endüstri 4.0 için olumsuz bir tablo çizdiğinin düşünülmemesini isteyen Kavlak, endüstri 4.0'ın da insanlığın iyiliği için kullanılması, böyle yönlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencilerinin de yer aldığı kurultay, 3 gün sürecek.

Kavlak daha sonra Gülüç beldesinde belediye ve Türk Metal Sendikası tarafından yaptırılan asansörlü üst geçidin açılışını gerçekleştirdi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER