İSTANBUL (AA) - Mercedes-Benz StartUP yarışmasında “Ulaşım Çözümleri”, “Sosyal Fayda” ve “Jüri Özel Ödülü” olmak üzere 3 farklı kategoride büyük ödülleri alan 3 startup’a toplamda 150 bin TL’lik para ödülü verildi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Mercedes-Benz StartUP yarışmasının kazananları belli oldu. Türkiye’nin 43 ilinden 633 startup’ın başvurduğu yarışmada eleme süreci tamamlandı.
Bu yıl ilk kez verilen Ulaşım Çözümleri Ödülü’nün kazananı, resim ve videolardaki biyometrik veri olan mevcut yüzleri, hiç var olmamış sentetik yüzlerle geri döndürülemez bir şekilde değiştirerek ileri veri analizini mümkün kılan Syntonym olurken; “Sosyal Fayda Ödülü” kazananı doktorların, hastaları, hastaneye çağırmaya gerek kalmadan uzaktan taramasına imkan tanıyan PONS; “Jüri Özel kazananı da otonom deniz aracı “Robot Doris” ile deniz yüzey temizliği gerçekleştiren IWROBOTX oldu.
Söz konusu üç kategoride büyük ödüle hak kazanan ilk 3 startup’a 50’şer bin TL para ödülü düzenlenen ödül töreni ile verildi. İlk 60’a kalarak bir günlük eğitim kampı ile yarışmadaki eğitim serüvenlerine başlayan ve jüri değerlendirmeleriyle ilk 10’a giren startup’a ise “StartUP Boost” adı verilen özel bir gelişim programına ve Avrupa startup ekosistemini yakından tanıma ve potansiyel iş birlikleri geliştirme fırsatları bulacakları Almanya Girişim Ekosistemi modülüne katılma hakkı hediye edildi. Ayrıca ilk defa bu sene ilk 10 startup, Mercedes-Benz yöneticilerinden, kendi ihtiyaçlarına yönelik kurgulanmış birebir mentorluk desteği alma hakkı elde etti.
- "Ödül alan startup’ların sağladıkları faydalar, doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, "Mercedes-Benz StartUP projemiz ile girişim ekosistemine verdiğimiz önemi göstermeye devam ediyoruz. Proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz yarışma ile yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri destekleyen, topluma ve çevreye fayda sağlayan, hayatı kolaylaştıran çözümlere katkıda bulunan startup’ları destekliyoruz. Yarışmamızdan ödül alan startup’ların gelişimi, topluma ve çevreye sağladıkları faydalar, bize doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor." ifadelerini kullandı.
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak, “AR-GE / Tasarım Merkezi Sahibi İşletmelerin Girişimci Firmalara veya Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına Yatırım Yapma Şartı” ile ilgili ek değişiklik maddesinin girişim ekosistemine önemli bir katkı sağlayacağına inancının tam olduğunu ifade eden Sülün, "Bu sayede girişim ekosistemine, hayatları için çok önemli olan, sermaye aktarımı olacak. AR-GE ve teknolojide ilerleme kaydedilmesi, yenilikçi ürün ve süreçlerin ticarileştirilmesinin yanı sıra katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız içindeki payının artmasında da yine bu kanunun etkisi olacaktır. Tüm şirketlerin dijital dönüşüme ve teknolojiye odaklandığı bu dönemde, girişimlerle yapılacak iş birliklerinin, şirketlerin dönüşümüne fayda sağlayacak çözümler sunacağını düşünüyorum." açıklamasında bulundu.