Zirvede ‘Akıllı Şehirler’ oturumunun başkanlığını yapan Karaaslan’a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, İsbak AŞ. Genel Müdürü Muhammed Alyürük, GE İnovasyon Merkez Lideri Ussal Şahbaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can konuşmacı olarak eşlik etmiştir.
İlki 2016 yılında ‘İdeal Kentler’ teması ile gerçekleştirilen zirvenin bu yıl ki ana teması ‘Dijital Dönüşüm’ olarak belirlenmiştir.
Gerçekleştirilen zirvede, Dijital Dönüşümün önemi, başarı hikâyeleri ve yol gösterici yaklaşımlar ele alınarak sanayide ki rekabet gücünün arttırılması, ülke uygulamaları, düzenlemeler, teşvikler gibi konular ele alınarak kamu otoritelerinden beklentiler ortaya konulmuştur.
Dijital dönüşümün önemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dijital dönüşüm, her şeyden önce bir zihniyet değişimidir’ söylemi ile bir kez daha ortaya çıkarken, gerçekleştirilen zirvenin 4 ana başlığı da bu önemi vurgulamak için şu şekilde belirlenmiştir;
-Dijital Dönüşüm: 5N1K
-Akıllı Şehirler
-Akıllı Üretim, Akıllı Fabrikalar
-Dijital Toplum
Genel prensibi, bilgi iletişim teknolojilerinin şehir sakinlerinin hayat kalitesinin arttırılması hedefiyle yerel yönetim hizmetlerine entegre edilmesi sonucunda kaynakların daha etkin yönetimi ve dolayısıyla şehrin sürdürülebilir kalkınması olan ‘Akıllı Şehirler’ konusu Karaaslan’ın yönetiminde ki oturumda çok geniş bir yelpazede ele alınmıştır.
‘Akıllı Şehirler’ oturum başkanı Karaaslan zirve sonunda yaptığı açıklamada dijital dönüşümle ilgili görüşlerini şu şekilde bildirmiştir:
“Türkiye’de yaşanan dijital değişim ve dönüşümü bu zirve aracılığı ile hem ulusal hem küresel boyutlarıyla değerlendirme fırsatı bulduk. Hızla değişen dünyanın bu hıza adapte olmak için bulduğu yeni çözümler mevcuttur ve bu çözümler artık bir lüks değil, hepimizin hayatındaki vazgeçilmezler olmuştur, olmaya da devam edecektir. Biz dijital dönüşüm dediğimiz zaman fantastik bir takım gelecek hayallerinin aksine tamda insan hayatına dokunan çözümleri anlıyoruz. Bu akıllı çözümler bizlerin en çok ihtiyacı olan zaman yönetimi konusunda hayatımızı kolaylaştırırken aynı zamanda da dezavantajlı gruplar başta olmak üzere toplumun tüm farklı kesimlerinin ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde yönetebilme konusunda destek vermektedir. Bu doğrultuda konunun en önemli noktalarından biride hızla gelişen dünyanın azalan doğal kaynaklarını verimli ve etkin bir şekilde kullanılması anlamında da akıllı çözümler ve stratejiler bizi daha ileriye taşıyacaktır.”
Oturum sonunda ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu nezdinde tüm katılımcılara ve katkı sağlayıcı proje ortaklarına teşekkürler eden Çiğdem Karaaslan ‘Türkiye olarak bu teknolojiyi sadece tüketen taraf değil aynı zamanda da üreten taraf olma kısmında kararlı olduğumuzu her zaman dile getiriyoruz. Hükümet olarak Ar-Ge ‘yi geliştirmek,bu alanda yapılan çalışmaları desteklemek ve gençlerimizi de teşvik ederek milli ve yerli üretimi politikamızı hayata geçiriyoruz’ dedi.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com