TRABZON (AA) - Trabzon'un Düzköy ilçesindeki Çal Mağarası'nda güvenlik ve rehabilitasyon çalışması tamamlandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Türkiye'de turizm aktivitelerini çeşitlendirmek için çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.
Tabiat turizmi çalışmaları ile Türkiye'nin turizmini deniz, kum ve güneş algısı dışına çıkarmanın hedeflendiği vurgulanan açıklamada, Türkiye'nin çeşitli turizm dallarındaki aktivitelerde tercih edilen bir ülke olması için bir dizi çalışma yapıldığına dikkat çekildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerinin ülkenin mağaralarının da tabiat turizmi aktivitelerinde güvenle tercih edilebilmesi için çalışmalarını sürdürdüğü aktarılan açıklamada, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü daha önce Burdur İnsuyu Mağarası gibi alanlarda yaptığı gibi Trabzon Çal Mağarası'nda yürütülecek turizm faaliyetlerinde ziyaretçi güvenliğinin sağlanması konusunda belediye ile birlikte başladığı Çal Mağarası Güvenlik ve Rehabilitasyon Çalışmasını tamamladı." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, Çal Mağarası'nın toplam bin 10 metre uzunluğa sahip yatay uzanımlı bir mağara olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Buna karşın yüksek katlarda bulunan düdenlerden mağara içerisine kolayca ulaşan sel suları zaman zaman ziyaretçiler açısından problem oluşturabilmektedir. Çal Camili Tabiat Parkı'nı ziyarete gelen ziyaretçilerin de gezme fırsatı bulduğu alanda güvenli ve profesyonel bir şekilde turizm faaliyetlerinin düzenlenmesi için Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınan Çal Mağarası, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün verdiği teknik destekle daha güvenli hale getirildi."
Sık sık su baskınına maruz kalan Çal Mağarası'nda ziyaretçilerin can güvenliğinin sağlanması maksadıyla Acil Durum Yönetim Planı hazırlandığına işaret edilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
"Genel Müdürlük çalışanları tarafından yapılan ön inceleme ile oluşturulan çalışma stratejisi uyarınca mağaranın ayrıntılı haritalaması yapıldı ve bu çalışmayla mağarada alınacak tedbirlere yönelik uygulamalar belirlendi. Sahip olduğumuz zenginlikler, gündemde olan ekoturizm-tabiat turizmi için ülkemizi oldukça ilgi çekici konuma getirmektedir. Gayemiz bu zenginliğimizi planlı bir şekilde koruyup yöneterek gelecek nesillere aktarabilmektir."