"MIPIM sabır işi"

- GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Yetgin: - "MIPIM Gayrimenkul Fuarı'na 30-35 yıldır gelen ülke, şehir ve firmalar var. İnatla, ısrarla, istikrarla devam ediyorlar. Bizim de öyle olmamız lazım. MIPIM sabır işi" - "Türkiye'nin gayrimenkul yatırımları açısından sektörel deneyiminin yanı sıra coğrafi konum, kültürel miras ve gelişmekte olan bir piyasa olması gibi açık ara avantajları var" - "Sektör, özellikle yabancı yatırımcıları teşvik noktasında müktesep (kazanılmış) hak konusunda düzenleme bekliyor"

CANNES (AA) - YILMAZ YILDIZ - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, MIPIM Gayrimenkul Fuarı'na 30-35 yıldır gelen ülke, şehir ve firmalar olduğunu belirterek, "İnatla, ısrarla, istikrarla devam ediyorlar. Bizim de öyle olmamız lazım. MIPIM sabır işi." dedi.

MIPIM Gayrimenkul Fuarı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yetgin, 60'ın üzerinde ülke, 20 binin üzerinde karar verici yöneticinin katılım sağladığı fuara, Türkiye'nin ilgisinin son yıllarda artarak devam ettiğini, bunun son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Yetgin, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) inisiyatif almasıyla daha geniş katılım sağlandığına dikkati çekerek, "Büyük ölçekli firma ve kurumların da katılımıyla Türkiye'nin temsili anlamında önemli mesafe kaydettik. 2004'ten bu yana MIPIM'e gelirim. O yıllardan bu yana getirdiğimiz projelerin ölçeği, sunumu konusunda çok iyi noktadayız." diye konuştu.

Türkiye'nin proje ve yatırım tarafında sorunu olmadığını anlatan Yetgin, artık yapılması gerekenin Türkiye'yi ve şehirleri tanıtmak, potansiyel yatırımcıları bularak ilişkiler kurmak olduğunu dile getirdi.

Yetgin, bu yıl MIPIM'in "Dünyada Şehirlerin Haritası Değişiyor" mottosunu kullandığını anımsatarak, "Artık ülkelerden ziyade özellikleriyle rekabet eden şehirler var. İstanbul var, Hatay var, Balıkesir var, Konya var. Bu organizasyona katılan Antalya, Türkiye'de başlı başına bir lokasyon. Bu projelerin, şehirlerin katılımıyla önümüzdeki birkaç yılda Türkiye gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılarla önemli ilişkiler geliştireceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.


- "Olmamız gereken noktada henüz değiliz"


Feyzullah Yetgin, Türkiye'nin gayrimenkul yatırımları açısından sektörel deneyiminin yanı sıra coğrafi konum, kültürel miras ve gelişmekte olan bir piyasa olması gibi açık ara avantajları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bir İngiliz, bir Alman kendi coğrafyasında bulamadıklarını, Akdeniz ve Ege bölgelerimizde bulabiliyor. Arap yatırımcıların Karadeniz'de, Trabzon'da kendi ülkelerinde bulamadıkları iklimsel özellikler var. Tarih turizmine ilgi duyanlar Türkiye'nin her yerinde kendine uygun bir atmosfer bulabilir. Duyuramadığımız çok değerimiz var. Ekonomik olarak, fiyatlar bakımından da cazip durumdayız.

Bunları göz önüne aldığımızda biz olmamız gereken noktada henüz değiliz. Tanıtım için sabır gerek. Buraya 30-35 yıldır gelen ülke, şehir ve firmalar var. İnatla, ısrarla, istikrarla devam ediyorlar. Bizim de öyle olmamız lazım. MIPIM sabır işi. İstanbul Çadırı'nı hep birlikte yaşatmalıyız. Burada bir konut fuarı gibi satış olacağını düşünmemeliyiz. Satış olabilir de ama maksat burada şehri, ülkeyi tanıtmak. Son yıllarda maalesef coğrafyadan kaynaklanan sıkıntılarımız var ama Türkiye güçlü bir ülke. Bunlar aşılacak."


- Kazanılmış hak beklentisi


GYODER Başkanı Yetgin, yabancı yatırımcılar açısından müktesep (kazanılmış) haklar konusunun öneminden bahsederek, bu konuda yapacak düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Gelecek nesillere yapısal dönüşümleri sağlayarak sağlam bir temel bırakmak gerektiğini anlatan Yetgin, sektörün, özellikle yabancı yatırımcıları teşvik noktasında kazanılmış hak konusunda düzenleme beklediğini ifade etti.

Yetgin, bir proje için ruhsat alıp yapımına başlandıktan sonra plan ve ruhsat iptali olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bu durum yabancı yatırımcı gözüyle bakarsanız çok daha problemli hale gelebiliyor. Düşünün birkaç yüz milyon dolarlık, milyar dolarlık bir yatırım için ülkeye geliyorsunuz, para yatırıyorsunuz ama bir değişiklik oluyor ve sizin yaptığınız fizibilite ortadan kalkıyor. Kötü örnekler de kulaktan kulağa hızlı yayılıyor ve yatırım ortamı anlamında elimizi zayıflatıyor. Bu konuda çalışma var ama biran önce çıkmasını bekliyoruz ki yabancı gözüyle bu kabul edilebilir bir şey değil." şeklinde konuşmasını tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER