ÇORUM (AA) - Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen "Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2" projesi tamamlandı.
Bölgede farklı hedef ve kitlelere ulaşarak kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık oluşturulması, kurumsal altyapının güçlendirilmesi, kayıtlı istihdamın arttırılması ve bölge ölçeğinde illerin ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla uygulanan projenin tamamlanmasının ardından Çorum'da basın toplantısı düzenlendi.
Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz, Çorum Öğretmenevi'ndeki basın toplantısında, proje kapsamında yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgi verdi.
Ceviz, 1 Temmuz 2016-31 Ağustos 2017 tarihlerinde uygulanan proje sayesinde kayıt dışı istihdam oranının yüzde 30 seviyelerine indiğini vurguladı.
Projenin uygulandığı Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illerinde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Ceviz, bu amaçla kayıt dışı çalışanlar, işçiler, işverenler, işçi sendikaları, öğrenciler ve genel sağlık sigortası kapsamındaki binlerce kişiye yönelik farkındalık eğitimleri ve bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirtti.
İşletmelere yönelik eğitimler kapsamında 8 farklı toplantıda 167 işletme temsilcisine teşvik ve hibelerin anlatıldığını bildiren Ceviz, 20 işletmeye toplam 400 saat işletme koçluğu eğitimi verdiklerini dile getirdi.
Bu kapsamda 2 bin ilkokul ile 600 üniversite öğrencisine kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bilgi verdiklerine dikkati çeken Ceviz, şöyle devam etti:
"4 ilde lobicilik ve medya iletişimi eğitimleri kapsamında 60 sendika temsilcisine ulaşıldı. Ayrıca dört ildeki AVM'lerde düzenlenen etkinliklerle farkındalık çalışmaları sürdürüldü. Kayıt dışıyla mücadele konusunda çeşitli yarışmalar düzenlenerek kazananlar ödüllendirildi. Bu tür çalışmalarla toplumdaki kayıt dışı bilincinin arttırılması sağlandı. Bu gibi çalışmalarla kayıt dışı işsizlik oranı yüzde 30 seviyesine geriledi."
Kübra Ceviz, proje kapsamında görüşme yaptıkları işverenlerin kayıt dışı istihdamın haksız rekabete yol açtığı konusunda hemfikir olduklarını söyledi.
İşverenlerin kayıt dışı istihdama başvuran işletmelerin daha fazla takip edilmesini talep ettiklerini dile getiren Ceviz, "Haksız rekabet olduğu sürece onlar da kendi ekonomik problemlerini çözmek için kayıt dışı istihdama yönelmek durumunda kalabildiklerini belirttiler." dedi.
Çalışanların da farklı nedenlerle kayıt dışı istihdama yönelebildiklerine işaret eden Ceviz, "Özellikle asgari ücret seviyesinde gelire sahip olan çalışanlar, çeşitli sosyal yardımlarının kesilmemesi için kayıt dışı istihdam edilmeyi talep edebiliyor. Ya da ek iş yapanlar kayıt dışı çalışmayı tercih edebiliyor. Kimi çalışanlar da kayıt dışı çalıştıklarının farkında değiller. Biz bu proje ile kayıtlı istihdamın önündeki engelleri aşmak amacıyla bu tür hedef gruplara ulaştık." diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamın en yoğun tarım sektörü ile kadınların ev hizmetleri sektöründe görüldüğünü gözlemlediklerine dikkati çeken Ceviz, bu sektörlerde çalışanların bilinçlenmesi için çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.