Giresun'da fındık verim miktarının artırılması

GİRESUN (AA) - Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama" projesiyle bölgede dekarda 80 kilogram olan ürün veriminin 150-200 kilograma çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.Müdürlükten...

Giresun'da fındık verim miktarının artırılması

GİRESUN (AA) - Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğünce uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama" projesiyle bölgede dekarda 80 kilogram olan ürün veriminin 150-200 kilograma çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, fındık alanlarının tesis yaşının çok yüksek olması ve yeterli kültürel uygulamaların yapılmamasından dolayı Giresun'da fındık verimi ve kalitesinin düşük olduğuna işaret edildi.

Bu durumun ekonomik olarak hem üreticileri hem de ihracatı olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları himayesinde başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama" projesiyle soruna çözüm üretilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Açıklamada, proje ile bölgede dekarda 80 kilogram olan ürün verim miktarının 150-200 kilograma çıkarılmasının hedeflendiği aktarılarak, şöyle devam edildi:

"Çalışmalar kapsamında yaşlı ve verimliliği düşük bahçelerde sadece uygun kültürel uygulamaları, gübrelemeyi ve hastalık ve zararlılarla mücadeleyi tekniğine uygun gerçekleştirerek verim ve kalite artışı amaçlanmıştır. Bölgemizde ortalama fındık verimi dekarda 80 kilogram olarak gerçekleşmekte olup, bu proje sonucunda verimliliğin 150- 200 kilogram olarak gerçekleşmesi hedeflenmiştir."

Giresun genelinde faaliyet gösteren 58 tarım danışmanı ve 119 ayrı lokasyonda toplam 238 dekar alanda proje çalışmalarının yürütüldüğü belirtilen açıklamada, "Bu amaçla öncelikle dal seyreltme ve budaması gerçekleştirilmiş, toprak reaksiyonunu dengelemek ve organik madde miktarını artırmak için kireç ve hayvan gübresi uygulaması toprağa karıştırılarak yapılmıştır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, mayıs ayının ilk günlerinde fındık bahçelerinde bulunan fındığın besin maddelerine ortak olan yabancı otlara özellikle ısırgana karşı tohumlanma döneminden önce biçmek suretiyle kültürel mücadele yapıldığı ifade edildi.

Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası sürveyi sonucuna göre bu zararlılara karşı ilaçlama yapılıp yapılmayacağına karar verileceğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar aktarıldı:

"İlaçlama durumunda karışa bilirlikleri göz önünde bulundurularak insektisit-fungusit ve yaprak gübresi uygulaması gerçekleştirilecektir. Ayın sonunda ise eksik olan azot ihtiyacını karşılamak amacıyla ocak başına 500 gam can yüzde 26 gübre uygulaması yapılacaktır."


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER