15. Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri iklim acil durumuna odaklandı

- Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan:- "7’den 70’e herkese ulaşmak için her gündem maddemizin alt başlıklarına mutlaka iklim ile ilgili yönlendirici maddeler ekliyoruz. Bu yıl da Filantropi Semineri’nde ana gündemimizi bu kapsamda iklim acil durumu olarak belirledik

15. Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri iklim acil durumuna odaklandı

İSTANBUL (AA) - Sabancı Vakfı’nın 2007'den bu yana sivil toplum alanındaki yeni yaklaşımları tartışmak amacıyla düzenlediği Uluslararası Filantropi Semineri, 15'inci yılında "Konumuz Doğal Olarak İklim" başlığı ile gerçekleşti.

Sabancı Center’da düzenlenen 15. Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri, "İklim acil durumunda filantropinin rolü nedir?", "Bu mücadelede sivil toplum kuruluşları hangi somut adımları atmalı?", "İklim acil durumunda gençlik aktivizmi neden önemli?" sorularına yanıt arandı.

Etkinlikte konuşan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Seminer'inin bu yıl 15'incisini yaptıklarını belirtti.

Dünyanın iklim acil durumunun içerisinde olduğunu ve bunun farkında olduklarına işaret eden Safkan, "Buradan yola çıkarak ilham vererek farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bildiklerimizi paylaşalım, bilmediklerimizi duyalım ve hep beraber güçlenelim. Etkinlikte uluslararası iklim hareketinin başını çeken kurumlardan konuşmacılarımız ve gençler var. Görüyoruz ki gençlerin cesaretleri çok yüksek, ataklar ve sonuca gitmek istiyorlar. Farkındalıkları zamana yayarak değil daha hızlı bir şekilde insanları aksiyona davet ediyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Uluslararası İklim Taahhütü'nü imzalayan ilk ve tek vakıfız"

Safkan, Uluslararası İklim Taahhütü'nü imzalayan ilk ve tek vakıf olduklarına dikkati çekerek, "İnşallah bu durumun teklik kısmını kıracağız ve daha fazla dernek, vakıf bu taahhüdü imzalayacak. Çünkü bu tahhüdün içerisinde insanı harekete geçiren ve diri tutan birçok şey var. Öğrenmek, öğretmeye devam etmek, paylaşmak, şeffaf olmak ve operasyonlara irdelemek çok önemli. Bu bir defalık bir şey değil. Bu çalışma akışının içerisinde her daim iklim merceklerimizi takarak çalışıyoruz. Bu alanda uluslararası faaliyet gösteren birçok kişi çalışmalarımızı takdir ediyor. Bizi iyi örnek olarak çok sayıda panele ve webinara davet ettiler. Kendi hikayemizi mütevazi bir şekilde anlattık." şeklinde konuştu.

Başta filantropi kuruluşları olmak üzere herkesi bu konuda sorumluluk almaya ve birlikte harekete geçmeye davet eden Safkan, şunları kaydetti:

"Zira başka bir dünyamız yok. Çağımızın sorunlarının çözümüne katkı sağlamak ve bu yolla toplumsal gelişmeyi hızlandırmak için herkesin üzerine düşen birtakım sorumluluklar var. Sabancı Vakfı olarak 'Bu topraklardan kazandıklarımızı bu toprakların insanlarıyla paylaşmak' ilkesiyle yarım asra yakın bir süredir hayırseverlik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 7’den 70’e herkese ulaşmak için her gündem maddemizin alt başlıklarına mutlaka iklim ile ilgili yönlendirici maddeler ekliyoruz. Bu yıl da Filantropi Semineri’nde ana gündemimizi bu kapsamda iklim acil durumu olarak belirledik."

Seminerin açılışında tüm sesleri notasıyla beraber duymak gibi üstün bir müzik yeteneğine sahip 8 yaşındaki piyanist ve besteci İpek Nisa Göker, iklim acil durumu ile ilgili kendi bestelerini çaldı.

15. Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri’nde 2 panel düzenlendi. Good4Trust’ın kurucusu çevrebilimci Uygar Özesmi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen "İklim Acil Durumunda Filantropinin Rolü" panelinde 600 filantropi kuruluşunun dahil olduğu Philanthropy For Climate kampanyasına liderlik eden Alice Amorim, Foundations 20 Platformu’nun Genel Sekreterliğini yürüten Stefan Schurig ve İstanbul Politikalar Merkezi’nde Kıdemli Uzman ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü olarak görev yapan Ümit Şahin iklim acil durumu ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Seminerin, Eğitim Reformu Girişimi’nin Eğitim Gözlemevi Koordinatörü ve Roots&Shoots Türkiye’nin Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Meltem Arık moderatörlüğünde gerçekleşen "İklim Acil Durumunda Gençlik Aktivizmi" panelinin konuşmacıları arasında ise 17 yaşındaki değişim aktivisti Melisa Akkuş, iklim elçisi Resul Hüseynzade ve Sabancı Üniversitesi Doğal Yaşamı Koruma Kulübü’nden Alperen Davran yer aldı.

Seminerde Etolog Jane Goodall’ın Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri için hazırladığı, doğal hayatı koruma konusunda ilham veren video mesajı yayınlandı.

Ayrıca, 15. Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri bu yıl Murat Germen’in Küresel İkaz fotoğraf sergisine de ev sahipliği yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER