Düşük karbonhidratlı diyetin tip 2 diyabeti iyileştirebileceği ve tedavi edilmesi zor hastaların bile ilaçlarını bırakmasına yardımcı olabileceği gösterildi (1).
128’ i tip 2 diyabet ve 71’ i prediyabet (gizli şeker) olan 199 hasta üzerinde yapılan çalışmada 23 ay süreyle düşük karbonhidratlı diyet uygulandı.
Düşük karbonhidratlı diyet kan şekeri seviyeleri üzerinde daha az etkiye sahip olan sebze, balık, et, tam yağlı süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş ve meyvelerden oluşuyor ve günde 130 gramdan daha az karbonhidrat yenmesine müsaade ediliyor.
Bu süre sonunda katılımcıların yüzde 46’ sının kan şekeri seviyelerini sağlıklı bir aralıkta tutmak için artık insüline veya başka bir ilaca ihtiyaçları kalmadığı tespit edildi.
Prediyabeti olanların yüzde 93’ünün kan şekeri seviyeleri normale döndü.
En önemlisi de yaşlı hastaların ve altı yıldan uzun süredir diyabeti olanların daha genç, daha yeni teşhis konmuş katılımcılar kadar fayda görmeleri oldu.
İlaçlarından tamamen kurtulan hastalardan biri 91 yaşında idi.
Katılımcılar ortalama olarak 8 kilo verdiler ve tansiyonları ile kolesterol seviyelerinde anlamlı azalmalar oldu.
Tabii ilaçlara ödenen paralar da cepte kalmış oldu.
Bununla beraber düşük karbonhidratlı diyetin emniyeti, sürdürülebilirliği ve uzun vadedeki etkinliği hakkında tartışmalar var.
Bu diyetin halsizlik, baş ağrısı, kabızlık ve besin eksikliklerine yol açabileceğini ve uzun süre uygulanmasının zor olduğu iddia ediliyor.
Kısa adı DIRECT olan çalışmada da katılımcıların üçte birinden fazlasının tip 2 diyabetlerinin düzeldiği ve bunun 2 sene sonra da devam ettiği belirlenmişti (2).
Gelelim neticeye
Beslenmenin hem hastalıklardan korunmada hem de tedavisinde ne kadar önemli olduğunu biraz geç de olsa araştırmaya ve anlamaya başlayan modern tıbbı tebrik ediyorum.
Bundan 2.500 sene evvel “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun” diyen Hipokrat Baba’ nın toprağı bol olsun.
Kaynaklar:
1. https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/11/02/bmjnph-2020-000072
2. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(19)30068-3/fulltext