PLoS One’ da yayınlanan araştırmada düzenli olarak diyet meşrubat içenlerde kolon kanseri nüksü ve ölüm riski daha düşük bulundu.U.S. National Cancer Institute tarafından desteklenen araştırma adjuvan kemoterapi uygulanan bir araştırmaya dahil olan 1018 evre 3 kolon kanserli hasta üzerinde gerçekleştirildi.
Katılımcılardan tedaviden önceki ve sonraki beslenme alışkanlıklarıyla alâkalı soruları cevaplandırmaları istendi.
130 yiyecek ve içecekle ilgili sorulardan oluşan anketin ilki hastalar kemoterapi görürken ve ikincisi de 6 ay sonra kemoterapi bittikten sonra yapıldı.
Denekler ilk anketten sonra ortalama 7.3 sene takip edildi.
Bu süre zarfında 348 hastada yeni bir primer kanser veya kolon kanserinin nüks ettiği belirlendi ve bunlardan 265’ i de öldü.
Analizlerde günde bir veya iki kutu (12 ons) diyet meşrubat içenlerde kolon kanserinin nüks ihtimali içmeyenlere göre yüzde 46 daha az bulundu.
İkinci bir analizde bu faydanın yarısının normal meşrubattan diyet meşrubata geçilmesiyle ilgili olduğu ve içilen meşrubat miktarı arttıkça hayatta kalma sürelerinin de arttığı belirlendi.
Araştırmacılar bu sonuçları deneklerin şekerli meşrubattan diyet meşrubata geçmeleriyle izah ediyorlar.
Kolon kanseri beslenmeyle yakından ilişkili
Daha önce yapılan çalışmalarda kahve içmenin ve kuruyemiş tüketmenin de kolon kanseri kolon kanseri nüksü ve ölüm riskini azalttıklarını, suni tatlandırılmış içeceklerin ise kolon kanseri riskini artırdıkları belirlenmişti.
Bu araştırma, kanser teşhis edildikten sonra suni tatlandırılmış meşrubat içmek gibi hayat tarzında yapılan bir değişikliğin etkisinin ne olduğunu belirlemek için düzenlendi.
Diyet meşrubatın etkileri konusunda kafalar karışıktır
Araştırmanın uzmanlarından Yale Üniversitesi Kanser Merkezi BaşkanıCharles S. Fuchs diyor ki:
“Suni tatlandırılmış içecekler konusunda kafalar karışıktır çünkü bunlarla ilişkilendirilen sağlık riskleri hiçbir zaman gerçek manada ispatlanmamıştır.
Şekerli meşrubatın obezite, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kolon kanseri nüks ve ölüm risklerini artırdığını gösteren pek çok araştırma vardır.
Diyet meşrubatın da obezite, diyabet ve kanser riskini artırdığını gösteren veriler olmakla beraber bunlar kesin sonuçlar değildir.
Ayrıca hayvan deneylerinde diyet meşrubatın bazı kanserlerin riskini artırdığı gösterilmiştir ama bu ilişki insanlar üzerindeki epidemiyolojik çalışmalarda ispatlanamamıştır.”
Araştırmanın eksik ve kusurlu tarafları
Bir sebep-sonuç ilişkisini göstermeyen araştırmanın bazı eksik ve kusurları var:
BİR: Araştırmada son üç ay içinde ne kadar meşrubat tükettikleri katılımcıların ifadelerine dayanıyordu.
Dün ne yediklerini bile tam olarak hatırlamayan insanların bu konuda doğru bilgi vermeleri de pek mümkün değildir.
İKİ: Araştırmada katılımcıların teşhisten önceki yeme-içme alışkanlıkları hakkında bir bilgi olmadığı gibi ilk anket yapıldıktan sonraki üç ay içinde ölen veya kanseri nüks edenler değerlendirmeye alınmamışlardı.
ÜÇ: Kolon kanseri için risk yaratan sigara, kırmızı et gibi etkenlerle ilgili bir ayarlama da yapılmamıştı.
Gelelim neticeye
Yale Üniversitesi Kanser Merkezi Başkanı Fuchs emekli olduktan sonra meşrubat şirketlerinden birine danışman olmazsa her gün aile boyu diyet meşrubat içmeye söz veriyorum.