Düzenli olarak şekerli veya diyet meşrubat içenlerin felç ve kalp hastalığı risklerinin bunları içmeyenlere göre daha yüksek olduğu bildirildi.
Araştırmaya göre, sukraloz, aspartam, stevia gibi suni tatlandırıcı ihtiva eden ve “sağlıklı meşrubat” sloganıyla pazarlanan diyet içecekler kalp hastalığı riskini azaltmıyor.
Fransız araştırmacılar tarafından NutriNet-Santé kohortunda yer alan 100 binden fazla katılımcıya ait veriler üzerinde gerçekleştirilen çalışma Journal of the American College of Cardiology’ de yayınlandı.
Katılımcılar, meşrubat içmeyenler, az veya çok içenler olarak üç gruba ayrıldı.
En azından yüzde 5 şeker veya yüzde 100 meyve suyu ihtiva eden içecekler şekerli meşrubat olarak kabul edildi.
Araştırmacılar, suni tatlandırıcıların kilo alımı, glukoz toleransının bozulması, insülin direnci, bağırsak mikrobiyotasının değişmesi gibi metabolik etkileri olabileceğini düşünüyorlar.
Endüstri karşı çıkıyor
Meşrubat üreticileri ise önceki çalışmaların bu yeni bulgularla uyuşmadığını gösterdiğini iddia ediyorlar.
International Sweeteners Association (ISA) ise suni tatlandırıcıların kalp-damar hastalığı yaptığını ve bunun nasıl gerçekleştiğini gösteren bir delil olmadığını bildiriyor.
American Beverage Association (ABA) da bu suni tatlandırıcıların emniyetli, şeker tüketiminin azaltılması ve kilo vermeye faydası olduğunu gösteren birçok araştırma olduğuna dikkat çekiyor.
Gelelim neticeye
BİR: Beslenmenin araştırması olmaz. Hele de gözleme dayalı araştırmalardan sebep-sonuç münasebeti çıkarılamaz.
İKİ: Adam gibi beslenmenin içecekleri su, saf maden suyu, ayran, kefir, şalgam suyudur. Bizlerin öyle gazoz, kola gibi abidik gubudik şeylerle işi olamaz.
ÜÇ: Taze sıkılmış meyve suyu bile sakıncalıdır, meyveler iyice yıkandıktan sonra kabuğu da soyulmadan yenmelidir.