Diyabet İlacı Metformin Alzheimer ve Parkinson Riskini Artırıyor

Uzun süre diyabet ilacı metformin kullananlarda Alzheimer ve Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının daha fazla görüldüğü bildirildi.

Araştırma Taiwan’ da yarısı metformin kullanan yarısı kullanmayan toplam 9.300 tip 2 diyabet hastasının 12 sene süreyle takibiyle gerçekleştirildi.

Analizlerde, birçok risk faktörü hesaba katıldıktan sonra metformin kullananlarda nöro-dejeneratif hastalık riskinin 2 mislinden fazla artmış olduğu, dozaj (240 mg üzeri) ve kullanım süresi arttıkça (300 günden fazla) riskin de arttığı tespit edildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda ise bunun tam aksine metforminin nöro-dejeneratif hastalık riskini azalttığı sonucuna ulaşılmıştı.

Metformin ne için kullanılıyor?

-İnsüline bağımlı olmayan diyabet; özellikle diyet tedavisinin başarılı olmadığı şişman hastalarda etkili olur. Glucophage başlangıç tedavisinde tek başına ya da sulfonilüre grubu bir ilaçla kombine olarak kullanılabilir.

– İnsüline bağımlı diyabet; Glucophage insülin tedavisine yardımcı olarak özellikle semptomların iyi kontrol edilemediği hastalarda kullanılır (2).

Metformin ihtiva eden ilaçların en tanınmışları Diaformin, Glifor, Glucophage, Glukofen, Matofin’ dir.

Gelelim neticeye

BİR: Bu gözleme dayalı bir araştırma olduğu için bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor, sadece bir risk artışı söz konusu.

İKİ: Bu araştırmanın sonucu öncekilerle çeliştiğine göre, daha geniş kapsamlı ve risk artışına sebep olabilecek daha çok faktörü dikkate alan araştırmaların yapılması şart.

ÜÇ: Metformin elbette diyabet tedavisinde kullanılabilir ama bu ilacın yanlış beslenen ve yeteri kadar hareket etmeyen insanlara bu hatalarını telafi amacıyla yazılmasını doğru bulmuyorum.

DÖRT: Bu ilaç maalesef doktor tavsiyesi olmadan özellikle zayıflama hevesiyle leblebi gibi yutuluyor. Tam bir akıl tutulması!

YORUM EKLE