Dişi Köpeklerde kızgınlık halk arasında ki tabiri ile köpeğin kızana gelmesi, hayvanın seksüel bakımından ergin hale geldiğinin belirtisidir. Dişi köpek 6-9 aylık olunca ilk kızgınlığı görülür. Cüssece küçük ırklarda daha erken, büyük ırklarda daha geç erginliğe erişilir. Ortalama erginlik ayı 7 ay diyebiliriz. Kızgınlık 6 ayda bir tekrarlanır ve her defasında kızgınlık süresi 21 gündür. Köpeğin gebe kalması için 3 kızgınlık dönemi geçirmesi yanı yaşının 2 yılı bulması üzerinde önemle durulmalıdır. Kızgınlığın 5-6 ‘ıncı günlerinde gebe kalma şansı fazladır. Gebe kaldığı takdirde 4-5 gün sonra kızgınlık son bulur. Dişi köpeklerde ovulasyon kızgınlığın başlamasından kısa bir süre sonra olur. Çiftleşme olsa da döllenme kızgınlığın 4. gününden önce olmaz. Kızgınlık sürelerinde de değişiklikler vardır. 4-13 gün olmakla beraber ortalama 9 gündür. Tüm farklılıklar köpeklerin ırklarına, kondisyonunu, beslenme şartlarına ve iklime bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Kızgınlık sırasında genital organlar şişer, vulvadan kanlı, mükoz bir akıntı gelir. Erkek köpekleri kendine çeken bir koku vardır. Bu esnada yumurta, yumurtalıktan ayrılmaktadır.Dişi köpek erkek köpeklerle birlikte olmak, oynaşma ister fakat çiftleşmeyi arzu etmemektedir. Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntısaman renginedöner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür. Dişi köpekte erkeği arar, onunla oynaşır ve çiftleşmeyi artık arzu eder. Bu 3 gün içinde de çiftleşme olur. Gebelik bunun devamında olur. Diğer bir ifade ile kızgınlığın 11 inci günü çiftleşme için en uygun zamandır.
Dişi Köpeklerde Kızgınlığının Tekrarının Önlenmesi
Kızgınlığın sonu çiftleme ve gebeliktir. Eğer normal olan bu seyri izlemezse yalancı gebelik yahut istenmeyen yavrular doğabilir. Eğer doğurmasıda arzu edilmiyorsa kızgınlığı 2 yöntemle durdurulabilir. Birisi ilaçla yapılan durdurmadır. Bunların içinde en önemlisi hormonlardır. Hormon olarak Progesteronbileşikleri kullanılır. Etkisi 6-8 ay sürdürür ve kızgınlığı önler.