Kısa adı AAP olan Amerikan Pediatri Akademisi, gıdalarda kullanılan bazı boya, koruyucu ve paketlerinin çocuk sağlığına zarar verdiğini ve bunların yeniden acilen düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.
ON BİR: Suni gıda boyaları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerini şiddetlendiriyor. Bu boyaların kesilmesi belirtileri azaltıyor.
ON İKİ: Nitrat ve nitritler, tiroit fonksiyonlarını bozuyor, mide-bağırsak ve sinir sistemi kanserleriyle ilişkilendiriliyor.
ON ÜÇ: Çocuklar, vücut ağırlıklarına göre daha fazla yedikleri ve içtikleri için kimyasallara erişkinlerden daha hassastırlar, büyümeye ve gelişmeye devam etmektedirler.
ON DÖRT: Çocukluktaki küçük aksaklıkların ömür boyu devam eden sonuçları olabilir.
ON BEŞ: Hormon bozucu kimyasalların sebep olduğu sağlık harcamaları kabaca 340 milyar dolardır.
ON ALTI: GRAS sınıfındaki maddelerin yeniden tanımlanması şarttır, bunlar kullanılmadan önce yeni toksisite testleri yapılmalı ve eski testler de tekrarlanmalıdır.
ON YEDİ: 4 bin gıda katkı maddesinin yüzde 64’ ünün emniyetli olduğunu gösteren araştırma yapılmamıştır.
ON SEKİZ: Aileler, çocuklarını bu tür gıdalardan uzak tutmalı, taze sebze ve meyveler tercih edilmeli, gebeler işlenmiş etten uzak durmalıdır.
ON DOKUZ: BPA ve fitalatlar ısıyla gıdaya daha çok nüfuz ettiği için bunlar mikrodalga fırına konmamalıdır.
YİRMİ: Plastik yerine cam veya paslanmaz çelik gereçler kullanılmalıdır.
YİRMİ BİR: Geri dönüşüm kotları 3 (fitalat), 6 (sitiren) ve 7 (bisfenol) olan plasitklerden sakınılmalıdır.
YİRMİ İKİ: Gıdalarla temastan önce ve sonra eller iyice yıkanmalı, soyulamayan tüm sebze ve meyveler iyi temizlenmelidir.
Gelelim neticeye
Bana soracak olursanız düzenlemeye falan gerek yok; çocukları hazır gıdalardan külliyen uzak tutmak ve markete sokmamak gerekir.