Son söyleyeceğimi önceden söyleyeyim. Ukrayna meselesi, artık, Amerika ve Avrupa meselesidir.
Neden böyledir, bunu ülkemiz insanına açıklamak için Amerikan medyasının dışındaki medyalardan da bilgilenmeyi gerektirir.
Bize Ukrayna meselesi Amerikan kaynaklarından “Rusya, Ukrayna’yı işgal edecek” diye anlatıldı.
Lakin gerçek bu değildi. Biz biliyoruz ki, Amerika iki üç yıldır, Avrupa’daki kendi müttefiklerinde yığınak yapıyordu.
Hatta Yunanistan Dedeağaç’ına Amerika üslerinin kurulması Türkiye’de “ABD Türkiye’ye karşı kuşatma yapıyor” şeklinde yorumlandı.
Oysa o tarihlerde, Polonya, Romanya, Baltık ülkelerine yığınak yapılıyor, Karadeniz Amerikan denizi oluyordu. Hatta İngiliz savaş gemileriyle, Rus gemileri, it dalaşı yapıyorlardı.
Rusya böyle bir tehdide karşı kendi ülkesi içinde, o da yığınak yaptı.
Uzatmayalım. Amerika, Çin ve Rusya’nın ittifakını bölmek için girişimler yapıyor. Lakin bunu nasıl yapacağını, bir türlü, bir stratejiye oturtamıyor.
Çin ile başa çıkamayacağını anlayan Amerika, önce, Rusya ile hesaplaşabileceğini düşündü.
Bunun için Ukrayna meselesini sonuna kadar sömürdü.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir niyeti yoktu. Sadece Lugansk ve Donbas bölgelerindeki Ruslara yapılan faşist saldırıları durdurmak istiyordu.
Bu durum, 1974 Kıbrıs Harekâtından önceki, Kıbrıs gibiydi. Hala öyle.
Rusya Avrupa ile ticaretini geliştirdikçe, Amerika Avrupa’yı kaybetme kaygısına da düştü.
ABD, Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını önemli bir endişe kaynağı olarak ele aldı. (Rusya’dan Avrupa’ya beş adet enerji boru hattı vardır. Ukrayna, Polonya-Belerus, Türkiye ve Atlantik Denizi üzerinden)
2014 yılında, Ukrayna’da, Amerikan turuncu devrimi gerçekleştikten sonra, Rusya enerji naklini Ukrayna üzerinden göndermek istemedi.
O gün bu gündür, Amerika Ukrayna’yı kullanarak, Avrupa ve Rusya’nın arasını tamamen açmış oldu.
Herhangi bir işgal olmadan, Amerika Rusya’ya yeni ambargolar uygulayacağını açıkladı. Bu ambargonun finans transferlerini gerçekleştiren, SWİFT üzerinden, yapacağını ifade etti. (Blinkin)
Bunun anlamı şuydu; ödemelerini yapamayan Avrupa’ya, Rusya doğal gaz gönderemeyecekti. Bunun anlamı Avrupa’nın soğuk kış günlerinde enerjisiz kalması anlamına geliyordu.
Böyle bir ambargoya, Almanya katılmayacağını söyledi. Başta sosyal demokrat Alman Başkanı Shoulds hayır dedi. Muhafazakâr partinin lideri de hayır dedi.
Ve Should, Biden’in, bu konuda, Washington’da yapacağı toplantıya katılmayacağını ifade etti.
Fransa ve İtalya SWİFT’e karşı çıktı.
Amerika’nın Avrupa üzerindeki vesayeti ağırlaştıkça hem Avrupa yöneticilerinde hem de Avrupa halkında, tepkiler oluşuyor.
Avrupa, Amerika ve Rusya arasındaki bu büyük meseleye, dışarıdan, arabulucu olacağım diyenler, meseleyi kavramadıklarını gösteriyor.