İlaç şeklinde alınan tüm vitamin, mineral, antioksidan, balık yağı gibi besin desteklerinin zararlı olabileceğini bir kere daha hatırlatmak isterim.”Vitamindir faydalıdır, faydası olmasa bile zarar vermez” düşüncesi külliyen yanlıştır.
Bu genel kaide D vitamini için de geçerlidir.
Adam gibi beslenen ve güneşlenen insanlarda D vitamini eksikliği olması mümkün olmadığı gibi D vitaminin gereğinden fazla alınmasının kısa ve uzun vadede çeşitli riskleri olabilir.
Ünlü tıbbi fetva kurumu FDA da bebeklere sıvı D vitamini verilirken doz aşımına karşı dikkatli olunması uyarısını yapıyor.
FDA’ nın açıklaması özetle şöyle (1):
Piyasadaki sıvı D vitamin desteklerinden damlalıklardaki hatalar sebebiyle bebeklere gereğinden fazla D vitamini verilmesi mümkündür.
Bebeklerin bilhassa da anne sütüyle beslenenlerin D vitaminine ihtiyaçları vardır ama gereğinden fazla D vitamini almaları sakıncalı olabilir.
Fazla D vitamini bulantı, kusma, iştah kaybı, aşırı susama hissi, sık idrara çıkma, kabızlık, karın ağrısı, kas zayıflığı, kas ve eklem ağrıları, şuur bulanıklığı, yorgunluk ve böbrek hasarına yol açabilir.
FDA’ nın tavsiyeleri:
Bebeğinizin günde 400 Ü’ den fazla D vitamini almadığından emin olun.
Sadece D vitamini desteğinin kutusunda bulunan damlalığı kullanın.
Damlalığın doğru işaretlenmiş olduğuna dikkat edin.
D vitamini dozunu doğru olarak tayin edemiyorsanız doktorunuza danışınız.
Çocuğunuz kısmen veya tamamen anne sütüyle besleniyorsa çocuğunuza D vitamini vermeden önce doktorunuza danışın.
Hatırlatma:
Herhangi bir ilaç veya besin desteğinin yan etkileri olabilir, bunlar mutlaka üreticinin tavsiyelerine göre kullanılmalıdır.
Gelelim neticeye
Her zaman tenkit ettiğim FDA’ yı bu sefer tebrik ediyorum.
Ey FDA, “delikanlı ol ciğerimi ye“.