Batı Tarzı Diyet Kolon Kanserine Yol Açıyor

Yeni bir araştırmada, işlenmiş-rafine gıdalardan oluşan Batı Tarzı Diyet ile beslenen bazı kolon-rektum kanserli hastaların tümörlerinde insan hücrelerinde mutasyonlara yol açtığı bilinen bir enzimi kodlayan pks+ E. Koli bakterisinin yüksek miktarlarda bulunduğu tespit edildi.

Yakın bir geçmişte de pks+ E. Koli’nin kolon hücrelerinde DNA mutasyonlarına yol açtığı gösterilmişti.

Gastroenterology‘de yayımlanan araştırmada ayrıca kolon-rektum kanserlerinin büyümesini baskılayabilecek başka bir bakteriyel yan ürün de keşfedildi. 

Bu sonuçlar diyet, bağırsak mikrobiyotası ve kolon kanseri gelişimi arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu, sağlıksız yiyeceklerin bağırsaklarda E. Koli’den türetilen bir madde olan kolibaktinin kansere sebep olan aktivitesini uyarabileceğini gösteriyor.

Araştırma 30 senelik beslenme alışkanlıklarına dayanıyor

Katılımcıların 30 yıllık tıbbi ve diyet geçmişi hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan Health Professionals Follow-up Study ve the Nurses Health Study isimli çalışma kapsamındaki 134 bin 775 kişiden her 4 senede bir beslenme ile ilgili verilerden beslenme skorları hesaplandı.

1175 kolon kanserinden 111’inde pks+ E. Koli tespit edilirken geriye kalan 1064 vakada bu bakteriye rastlanmadı.

Sonuçlar, Batı diyet puanlarının kolon kanseri ensidansı ile ilişkisinin pks+ E. Koli seviyelerine göre farklılık gösterdiğini ve daha yüksek seviyelerde pks+ E. Koli içeren tümörler için daha güçlü olduğunu ortaya koydu.

Batı diyeti skorları en yükseğe göre en düşük olan bireylerde çok değişkenli tehlike oranları, yüksek seviyeli pks+ E. Koli’li tümörler için 3,45; düşük seviyeli pks+ E. Koli’li olanlar için 1,22 ve saptanabilir pks + E. Koli olmayan CRC tümörleri için 1,10 idi.

E. Koli, kolibaktin ve beslenme arasındaki münasebet

E. Koli bağırsak mikrobiyotasının bileşenlerinden biridir ama bu bakterinin belirli suşları, poliketid sentaz (pks) adası olarak bilinen ayrı bir gen kümesine sahiptir.

Bu pks+ E. Koli suşları, DNA’ya zarar verebilen ve kolon-rektum kanserini destekleyen hücresel mutasyonları tetikleyebilen toksik bir metabolit olan kolibaktin üretir.

İşlenmiş kırmızı et, şeker ve rafine karbonhidratlardan zengin Batı Tarzı Diyet hem bağırsaklarda hem de sistemik olarak kolon kanserinin öncülleri olan enflamasyona sebep olur.

Ayrıca, sağlıksız, işlenmiş gıdaların bağırsak mikrobiyotasının kompozisyonunu değiştirmesi de kolon kanseri riskini artırır.

Meselenin diğer yönü

Kolibaktin, kolon tümörlerinde kolibaktin kanser büyümesini teşvik ederken, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun tümörün ilerlemesini durdurabileceği de biliniyor.

Michigan Üniversitesi bilim adamları, Lactobacillus reuteri bakterisi tarafından üretilen reuterin adlı metabolitin, kolon kanseri hücre dizilerinde ve in vivo olarak güçlü antikanser potansiyeli gösterdiğini ortaya koydular.

Bağırsak mikrobiyomu ve özellikle reuterinin, kanser hücrelerinde oksidatif stresi azaltabileceği ve in vivo modellerde tümör proliferasyonunu ve tümör hacmini inhibe edebileceğini düşündürüyor.

Araştırmacılardan Ogino, diyor ki:

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma da atalarımız gibi endüstrinin elinin değmediği gıdalarla beslenmenin başta kanserler olmak zere birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasını engelleyebileceğini bir kere daha gözler önüne seriyor.

İKİ: Kanserin erken teşhisi elbette bazı hastalarda hayat kurtarıcı olabilir ama bu hastalığı önlemek dururken erken teşhisle oyalanmanın manası var mı?

ÜÇ: İşlenmemiş gıdaların pahalı olması tıbbi bir olay olmadığı gibi benim değil idarecilerimizin halletmesi gereken bir meseledir.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/539511/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/bat%C4%B1-tarz%C4%B1-diyet-kolon-kanserine-yol-a%C3%A7%C4%B1yor

İndependent Türkçe‘ deki yazım:

YORUM EKLE