Samsun`un Bafra ilçesinde Gıda Mühendisi Tıbbi Aromatik Bitkiler Teknikeri Gizem Vuraloğlu ile özel röportaj.
1) Kış mevsiminde en çok hangi bitkilere talep oluyor?
Ihlamur, kuşburnu, hibiskus, adaçayı, gül hatmi, zencefil, meyan kökü, çubuk tarçın, karanfil gibi daha çok soğuk algınlığına iyi gelen, vücut direncini arttıran bitkilere talep oluyor.
2) C vitamini eksikliğimizi hangi bitkilerden karşılayabiliriz?
Kuşburnu ve hibiskus iyi birer c vitamini deposudur. Mevsim itibariyle sezonu olan taze zencefil de c vitamini ihtiva eder. Evde ıhlamur kaynatırken içerisine attığımız 5-6 adet tane kuşburnu, bir tatlı kaşığı hibiskus ve 2 minik parça taze zencefil günlük c vitamini ihtiyacımızı karşılamızda yardımcı olabilir.
3) Boğaz ağrısınına ve öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir?
Boğaz ağrılarına faydası olan bitki gri tüylü olan adaçayıdır. Kaynamış ve dinlenmiş bir bardak suya attığımız bir tutam adaçayını 5-6 dakika demledikten sonra süzüp içebiliriz ya da gargarasını yapabiliriz. Öksürüğe iyi gelen bitki ise; gül hatmidir. İster su ile ister süt ile demlenebilir. Bir taşım kaynattığımız bir bardak sütün içerisine 4-5 adet gül hatmi atıp ocağın altını kapatıp 5-6 dakika demlendikten sonra süzüp içebiliriz.
4) Kendi doğal antibiyotiğimizi nasıl yapabiliriz?
Doğal antibiyotik denince aklımıza; sarımsak, sirke anası içerisinde olan elma sirkesi, zencefil, zerdeçal ve arı ürünlerinden arı sütü ve propolis gelir.
Bir çay bardağı ılık suya koyduğumuz 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı kestane balı ile ev ortamında pratik ve doğal bir antibiyotik elde etmiş oluruz.
KIŞ ÇAYI TARİFİ
Kışın ılık su ile yazın soğuk su ile hazırlayabileceğiniz. Çocuklara ve yetişkinlere birlikte hitap edebilen; soğuk algınlığına, balgam söktürmeye iyi gelen ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren bir içecek.
Bir bardak ılık suya 1/2 çay kaşığı zencefil ve zerdeçalı ayrı ayrı koyuyoruz, çay kaşığının ucuyla karabiber ekliyoruz. 1/2 limon sıkıp, isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı kadar bal ilave edip afiyetle içiyoruz.
Zencefil ve zerdeçalın antienflamatuar ve antioksidan özellikleri vardır. Zerdeçal içindeki kurkumin etken maddesi dolayısıyla kansere karşı da savaşır. Karışımın içerisine koyduğumuz karabiber ise antimikrobiyal özelliğinin yanında kurkuminin etkisini arttırıyor... Yetişkinler günde bir bardak 6 yaşın üzerindeki çocuklar ise çay bardağı ile günde bir bardak içebilirler. İçen herkese şifa olsun!
Not; gebelik durumu, safra kesesi problemi ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar zerdeçal kullanımına dikkat etmeli. Doktoruna danışmadan kullanmamalıdır.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2019, 14:53