CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin yayımladığı yazılı açıklamada Bafra ilçesinin temel sorunlarına değinip tespitlerde bulunarak çözüm önerileri sundu. Öncelikle Bafra ilçesini tanıtan Perçin, “Bafra, 140 binin üzerinde nüfusuyla Samsunun merkez ilçelerinden sonra en kalabalık ilçesidir. Düzlük bir alana sahip alüvyonlu toprakları bulunan ilçemizde 4 mevsim tarım yapmak mümkündür. 745 bin dekar alana yayılmış bir ova olan Bafra’da sorunun temeli iktidarın kötü tarım politikalarından kaynaklanmaktadır. “ diye konuştu.
ÇİFTÇİLERE GEREKLİ DESTEK SAĞLANMIYOR
Özellikle küçük aile işletmesi durumunda olan çok sayıda Bafra çiftçisinin, yüksek girdi maliyetleri, stabil olmayan ürün fiyatları ve devlet desteğinden yoksun olmasından kaynaklı zor durumda olduğunu aktaran Perçin, “Tarım çalışanlarının büyük kısmı sosyal hak ve güvencelerden yoksun yaşamlarını sürdürmektedirler. Kırsal mahallelerle (köyler) ilgili envanter çalışmaları yapılmadığından iklim, toprak ve ekonomik değerlere göre uygun ürün önermesi de yapılamamaktır. Küresel iklim değişikliğinden kaynaklı ekstrem iklim değişiklikleri karşısında çiftçilerin teknik görgü ve bilgileri eksik kalmakta bu duruma karşı yetkili oda ve kurumlar çiftçilere gerekli desteği sağlayamamaktadır.” dedi.
GİDERLERİN MAALİYETİ ÇİFTÇİYİ BORCA SOKUYOR
Açıklamasının devamında Perçin, “İlçede ağırlıklı olarak çeltik tarımı yapılmaktadır. Aşırı su kullanılan çeltik tarımı uzun vadede toprakları tuzlandırarak çoraklaşmasına neden olur. Bafra da güvenli, doğa dostu ekimler için teknik ve pratik bilgilendirme çalışmaları başlatılmalıdır. Türkiye’nin tek gübre fabrikası olan İGSAŞ özelleştirildikten sonra gübrede tamamen dışa bağımlı hale gelindi. Gübre fiyatları döviz bazında artış gösterdi. Çiftçilerin kullandığı mazotta vergi indirimi yapılmadığı için dünyanın en pahalı yakıtını kullanan çiftçiler sıralamasında başı çekiyoruz. Sulama için kullanılan elektrik giderleri çok yüksek. Bütün bunlar birim ürün maliyetini arttırırken, ürün fiyatlarının karlılık sağlamayacak oranda kalması çiftçiyi borçlu hale sokmuştur.” ifadelerine yer verdi.
ÇİFTÇİ FAİZ ORANLARININ ALTINDA EZİLİYOR
Yaş sebze meyveden ne yazık ki en çok kazanan üreten çiftçi değil, aracı kurumlar olmuştur diye konuşan Perçin devamında ise, “Özellikle küçük ölçekli yetiştiricilik yapan aile işletmesi durumunda ki çiftçiler bankalarda gerekli kredibiliteyi sağlamakta zorluk çekiyorlar. Tarımı desteklemek için kurulan Ziraat Bankası küçük çiftçiye zor koşullarda kredi verirken, büyük şirketler için bu prosedürler çok daha aşılabilir ve kolay olmaktadır. Çiftçiye kamu bankalarına göre daha kolay şartlarda tarım kredisi imkânı sağlayan özel bankaların ise faiz oranları yüksektir. Çiftçi bu faiz oranlarının altında ezilmektedir. Hayvancılık ve bitkisel yetiştiricilik faaliyetlerinin planlı olarak bir arada yürütülmesi ve geliştirilmesi için bilimsel çalışmalar yapılmalıdır. İlçemizin mera alanları ve canlı hayvan varlığı giderek azalmaktadır.” diye aktardı.
BAFRA’DA TARIM SANAYİİ DESTEKLENMELİ
Perçin, “Bafra da tarıma dayalı sanayii ciddi bir potansiyel olmasına rağmen maalesef ki geliştirilememiştir. Hem tarım ürünü israfını azaltacak, hem ürün değerini arttıracak, hem işsizliğe ve dolayısıyla işsizliğin yol açabileceği şiddet, uyuşturucu vb. terörizm çağrıştıran kötü koşulları ortadan kaldırabilecek ya da azaltabilecek tarıma dayalı sanayii yatırımları bölgemizde yeterli değildir.” dedi.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com