Bafra ve Alaçam İlçeleri Hangi Fay Hattının Üzerinde?

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) verilerine göre Samsun’un Bafra ve Alaçam ilçelerinden DİRİ OLMAYAN (AKTİF DEĞİL) Erikli Fay hattı geçiyor.

Bafra ve Alaçam İlçeleri Hangi Fay Hattının Üzerinde?

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) verilerine göre Samsun’un Bafra ve Alaçam ilçelerinden DİRİ OLMAYAN (AKTİF DEĞİL) Erikli Fay hattı geçiyor. Erikli Fayı; Bafra ilçesine bağlı, Alaçam ve Ozan köy merkezilerinden geçerek Derbent Barajını ortalayarak Terzili, Kamberli, İlyaslı, Ortadurak, Müstecep köylerinden geçiyor.

Daha sonra Alaçam ilçesine bağlı Taşkelik, Sancar, köyleri ile İncirli – Gökçeboğaz köylerinin arasından, Alaçam ilçe merkezini ise ortalayarak geçiyor ve Etyemez köyünün deniz kısmında sona eriyor. MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından yayınlanan son haritada ERİKLİ FAYI; “Ters Fay ve Bindirme Fayı” olarak işaretlenmiş durumda ve Bafra Ovası ile Bafra - Alaçam – Yakakent ilçe karayolunun deniz kısmı ise “Ayrılmamış Kuvaterner Çökelleri” olarak işaretlenmiş.

Ters Fay ve Bindirme Fayı Basınç altında kayaçların çarpışması sonucunda gelişen faylanma, ters faylanma olarak isimlendirilir. Normal fay hareketinin tersi yönde, bu sefer asılı blok (3), taban bloğuna (4) göre yukarı yönlü doğru hareket gerçekleştirir. Ters faylar, fay düzleminin eğim açısına göre, değişik isimlerle ifade edilir. Eğim derecesi 45° den az olanlara küçük açılı ters fay,  45° den büyük olanlara büyük açılı ters fay, 10°-35° arasında olanlara BİNDİRME FAYI (thrust), eğim açısı çok düşük olanlara da (0°-1°) örtü fayı veya nap (overthrust, nappe) denir.


 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER