Son günlerde çalışanların ve emeklilerin gündeminde en fazla konuşulan konunun maaşlara yapılacak artışlarla 3600 ek gösterge olduğu görülüyor.
3600 ek gösterge konusunda önemli adımlar atıldı. Taslak çalışma yakında TBMM’ye sunulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sistemdeki sorunların giderilmesi ile adalet duygusunun pekiştirilmesi amacıyla hazırlanan çalışmada, kapsam genişletilerek 5,3 Milyon kamu personelinin ek gösterge düzenlemesinden faydalanması sağlanacak.
Gerek Cumhurbaşkanımız sn. Recep Tayyip Erdoğan, alım gücünün artırılması yönünde adımlar atılacağını belirterek, temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesiminin rahatlatılacağını söyledi
Başkan Erdoğan TİM Meclisi Genel Kurulu’nda “Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla ile büyümeye dayalı Türkiye Ekonomi Programı’nı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ücretlilerin gelirlerindeki azalışı telafi edecek adımlar atıyoruz.” diyerek ücretlilerin beklentileri noktasında adım atılacağı sinyalini verdi. Milyonlarca emekçinin gözü kulağı gelecek haberde olacak.
Aynı şekilde SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle ilgili de artış yapılacak.
SSK ve Bağ-Kur kapsamından bağlanmış olup emekli aylıkları, her yıl Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinden geçerli olmak üzere, TÜİK tarafından bir önceki altı aylık döneme göre açıklanan en son TÜFE değişim oranı kadar artırılıyor. Dolayısıyla emekli aylıklarını artıran unsur TÜFE oranıdır.
5434 sayılı Emekli Sandığı kapsamından memur emeklilerine bağlanmış olan memur aylıkları ile ilk defa 15.10.2008 sonrası memur olup 4/c kapsamından emekli olanların emekli aylıkları ise Hükümet ile Memur Sendikaları arasında imzalanan toplu sözleşmelere göre belirleniyor. 2021 yılında imzalanan 6.dönem toplu sözleşmede aylık artışlarının Ocak ve Temmuz aylarında olacağı imza altına alındı. İmza altına alınan sözleşmede 2022 yılı zammı 5+7 olarak belirlenip TÜFE farkı verileceği öngörüldü. Önceki Ocak döneminde %0,5 zam peşin verildiğinden 2022/Temmuz dönemindeki memur maaş zammı da Ocak-Haziran TÜFE oranının %0,5 altında olacak..
Buna göre 2022/Temmuz döneminde SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları dönem Ocak-Haziran TÜFE oranı kadar, Emekli Sandığı ve 4/c emekli aylıkları da Ocak-Haziran TÜFE oranından yüzde yarım puan az olacak.
Örneğin; Ocak-Haziran TÜFE oranı %40 çıkarsa SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı %40 oranında, Emekli Sandığı ve 4/c emekli maaş zammı %39,50 oranında olacak.
5510 sayılı Kanunun ek 17 inci maddesi hükmüne göre emekli aylığı ek ödeme dahil 2500 TL altında olan emekliye 2500 TL ödeme yapılıyor ve aradaki fark hazineden tarafından SGK ya ödeniyor.
Stajyer Avukatların Sorunu Çözüldü
Aslında benim de yazdığım bir sorundu. Avukatlık Yasasının 12. maddesinin ( c ) bendi uyarınca, bir avukat yanında ücret karşılığında sigortalı yapılsa bile stajı geçersiz sayılmaktadır. Avukatlık stajı döneminde sigortalı olarak bir ücret karşılığında çalışmanın avukatlığa engel olması nedeniyle bir çok stajyer avukat mağdur olmaktaydı.
TBMM’de kabul edilen 7409 sayılı Kanunla bu sorun çözüldü. Buna göre; “Avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel değildir. Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları ile hâkim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görevleri sırasında avukatlık stajı yapabilir. İlgili birimlerce stajın yapılması konusunda gereken kolaylık sağlanır. Bu fıkraya ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte düzenlenir.“ hükmü getirildi.
Bu durumda avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacağı düzenlendi.