Amerika’ nın meşhur Milli Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute=NCI) vitamin ve gıda takviyelerinin hiçbirinin kanseri önleyebildiğinin gösterilemediğini açıkladı.NCI’ ye göre, multivitamin ve mineral desteklerinin de tek başına vitamin veya minerallerin de kanseri önlediğine dair yeterli delil bulunmuyor.
Araştırılan ama kanseri önlediği gösterilemeyen destekler arasında B6, B12, E, C, D, beta-karoten ve folik asit gibi vitaminler ve selenyum da var.
**
Kısa adı SELECT olan araştırmada tek başına alınan E vitamininin prostat kanseri riskini artırdığı, riskin E vitamini kesildikten sonra da devam ettiği ortaya çıktı.
Selenyumun tek başına veya E vitamini ile beraber alınması ise prostat kanseri riskin artırmıyordu.
**
Günde 400-1100 Ünite D vitamini alınmasının da kanser riski üzerine bir etkisi olmadığı belirlendi. Vücut deriye güneş ışınları temas ettiğinde D vitamini sentez ettiği gibi diyet ve besin destekleriyle de alınabiliyor.
Halen sürmekte olan VITAL çalışmasında günde 2000 Ünite D vitamini ve yağlı balıklardan omega-3 yağ asitlerinin kanser riskini azaltıp azaltmadığı inceleniyor.
**
Physicians’ Health Study’ de ise geçmişte kanser teşhisi konmuş olan erkeklerin her gün multivitamin almalarının ikinci kanser riskini hafifçe azalttıkları tespit edildi.
Gelelim neticeye
Hiç şüphe yok ki tüm vitaminler de mineraller de omega-3 yağ asitleri de sağlık yaşama ve hastalıklardan korunmak için olmazsa olmaz unsurlardandır.
Gıdaların eskisi kadar sağlıklı olmadığı doğrudur ama gene de adam gibi beslenenler tüm bu vitamin, mineral ve yağ asitlerini yeteri kadar alabilirler.
Tek tek vitamin, mineral, omega-3 içerek sağlıklı olmayı beklemek akıl ve mantık dışıdır.
Balık yağı hapı içenlerin kendilerini balık yemiş sanmaları, akvaryumdaki balıkların kendilerini denizde yüzüyor sanması gibi bir şeydir.
Oltaya gelmeyin.
Kaynak: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/patient-prevention-overview-pdq#section/_260