Yeni bir araştırmaya göre, ahududu, böğürtlen, dut, çilek, elma ve yeşil çay gibi flavonoidden zengin besinleri fazla tüketenlerde Alzheimer ve bunama riskinin 2 ilâ 4 misli daha az olduğu bildirildi.
50 yaş üzerindeki 2.800 kişinin 20 seneden uzun zaman takip edildiği ve altı farklı flavonoid türünün etkilerinin incelendiği araştırma American Journal of Clinical Nutrition’ da yayınlandı.
Flavonoidler, başta böğürtlen, elma, armut, soğan, çikolata gibi yiyeceklerde ve yeşil çayda bol miktarda bulunuyor ve bunların enflamasyonu baskıladıkları biliniyor.
Flavonoller elma, armut ve yeşil çayda, antosiyaninler ahududu, böğürtlen ve karadutta, flavonoid polimerleri ise elma, armut ve çayda bulunuyor.
Bugün için Alzheimer tedavisinde etkili bir ilaç yok.
Araştırmacılar her gün veya hiç değilse haftada üç gün bir kâse flavonoidden zengin gıda yenmesini tavsiye ediyor.
Analizlerde, bunama riskindeki azalmanın eğitim seviyesi, sigara, fiziki aktivite, vücut kitle endeksi, genel diyet kalitesi gibi faktörlerden bağımsız olduğu da gösterildi.
Gelelim neticeye
Gözleme dayalı bir araştırmadan bir sebep-sonuç ilişkisi çıkarmak mümkün olmamakla beraber bu gıdaların tümü de “adam gibi beslenmenin” olmazsa olmaz unsurlarındandır.
Araştırmadan tam aksi bir netice de çıkabilirdi ve bu, bu tür gıdaların riskli olduğunu göstermezdi, yeter ki bunlarda tarım zehirleri ve başka kimyasallar bulunmasın.
Bakalım KOVİD’ e karşı “kelle paçadan” daha etkili ve emniyetli bir ilaç bulunabilecek mi?