Ağızdaki Bakteriler Pankreas Kanserinin Erken Teşhisini Sağlayabilir mi?

Ağızda belli bakteri türlerinin bulunmasının pankreas kanseri riskini artırabileceği bildirildi.

Araştırmanın sonuçları American Association for Cancer Research’ ın senelik toplantısında açıklandı.

140 bin kadar sağlıklı insanın 10 sene süreyle takip edildikleri araştırmada 361 kişide pankreas kanseri teşhis edildi ve bu kişilerin tükürük örneklerindeki bakteriler pankreas kanseri olmayanlarınki ile kıyaslandı.

Pankreas kanseri riskinin, tükürüklerinde Porphyromonas gingivalis bulunanlarda bu bakteri bulunmayanlara göre yüzde 59, Aggregatibacter actinomycetemcomitans bulunanlarda ise yüzde 119 yüksek olduğu belirlendi.

Her iki bakteri de diş eti iltihaplarına yol açıyor.

Kanser bakteri ilişkisi

Daha önce de diş eti iltihabı ve kanamaları ile diş çürükleri olanlarda pankreas kanserinin daha fazla görüldüğü biliniyordu.

Ağzımızda 600-700 tür bakteri var ve bunların türleri de insandan insan değişiyor.

Pankreas kanseri için risk sigara, obezite, diyabet ve ailede pankreas kanseri olması risk faktörü olarak biliniyor.

Bu araştırma bu bakterilerin doğrudan pankreas kanserinin sebebi olduğunu göstermiyor sadece bir birlikteliği ortaya koyuyor.

Bu bakterileri taşıyanlar enflamasyona duyarlı olabilirler ve enflamasyon da kanserle ilişkili olabilir.

Sigara içilmesinin de ağızdaki bakterilerin miktar ve kompozisyonuna etkileri olduğu biliniyor; buna göre pankreas kanserinin esas sebebi sigara olabilir ve ağızdaki bakterilerde görülen artış bununla ilgilidir.

Bu araştırma işe yarar mı?

Medyada yer alan haberlerden araştırmacıların bu sonuçların erken teşhisi sağlayabileceği ve dolayısıyla da tedaviyi etkileyebileceğini düşündükleri anlaşılıyor.

Bu bakterilere karşı geliştirilecek antibiyotik ve probiyotiklerle ağız bakterileri kontrol altına alınarak pankreas kanserinin önlenmesinin mümkün olabileceği de ileri sürülüyor.

Gelelim neticeye

Adam gibi yöntemlerle yapılan, sonuçlarıyla oynanmayan, önyargılarla yorumlanmayan her araştırma değerlidir.

Ağızdaki bakteri türlerindeki değişimin pankreas kanserinin sebebi olmaktan ziyade sonucu olması bana daha mantıklı geliyor.

Kanserli hastalarda bağışıklığın baskılanmasının ağızda ve vücutta bulunan bakterilerin tür ve miktarlarını etkilemesi mümkündür.

Bakalım yeni araştırmalar ne gösterecek?

YORUM EKLE